Menu Jaarverslagen
Nieuws
Jaarverslagen

Jaarverslagen

Nieuws
TIS

TIS

Geweldige films, samengesteld door gerenommeerde festivals: De streamingdienst THIS IS SHORT is terug, nog beter en klaar om te blijven

Na twee seizoenen in 2021 en 2022 is het streamingplatform THIS IS SHORT nu terug – en deze keer permanent. De dienst wordt samengesteld door zes Europese filmfestivals en is het hele jaar door wereldwijd beschikbaar als platform voor korte films. De lancering vindt dit jaar plaats op 20 november 2023 op thisisshort.com.

Het samenwerkingsproject THIS IS SHORT ging oorspronkelijk van start in het hart van de pandemie op 1 april 2021, en bracht filmliefhebbers uit meer dan 50 landen drie maanden lang in vervoering met korte film. Het ‘online festival’, dat in het voorjaar van 2022 zijn tweede ronde inging, vormde uiteindelijk de inspiratie voor dit vervolgproject dat, het hele jaar beschikbaar zal zijn: een jaarrond streamingdienst met fascinerende films, samengesteld door geweldige kortefilmfestivals.

“De nieuwe dienst richt zich op nieuwsgierigen en cinefielen, op arthouse- en festivalpubliek, op degenen die films maken en degenen die talent willen ontdekken. “Het gaat over hoe groots korte film kan zijn” benadrukken de festivals van het European Short Film Network (ESFN). “Het platform richt zich bewust op het korte filmformaat, omdat dit de belangrijkste bron van innovatie voor de filmkunst en het filmmaken is én altijd is geweest.”

THIS IS SHORT toont iets meer dan 100 zorgvuldig geselecteerde films uit ongeveer 30 landen en zal de komende weken en maanden regelmatig nieuwe films toevoegen. Het programma is zeer divers. Van actuele en bekroonde films, tot retrospectieven en vakantiespecials. Daarnaast biedt de site recensies van geselecteerde films en de vier winnende films van de New Point Of View competitie.

Alle films worden geselecteerd uit de ongeveer 40.000 films die jaarlijks worden ingezonden naar alle deelnemende festivals en uit de archieven van deze festivalsDe films worden indien mogelijk vertoond zonder regionale beperkingen en in hun originele versie met Engelse ondertiteling (en ondertiteling in andere talen indien beschikbaar). Na een gratis proefperiode van twee weken kost het maandabonnement 4,99 euro en het jaarabonnement slechts 49,99 euro.

Inzendingen voor THIS IS SHORT worden niet geaccepteerd.

Wie zit erachter?

THIS IS SHORT wordt beheerd door het EUROPEAN SHORT FILM NETWORK, medegefinancierd door het audiovisuele financieringsprogramma MEDIA van de EU, ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse bedrijf ThisWayUp en ontworpen door het Poolse bedrijf Uniforma. Het netwerk omvat momenteel zes festivals: Vienna Shorts (AT), Internationale Kurzfilmtage Oberhausen (DE), Go Short Festival (NL), Short Waves Festival (PL), IndieLisboa (PT) en Uppsala Kortfilmfestival (SE). Het platform is non-profit en heeft als doel Europese en internationale korte films en filmmakers te ondersteunen.

THIS IS SHORT zal wereldwijd beschikbaar zijn vanaf 20 november 2023. Vanaf die datum zal de service een uiteenlopende verzameling van korte films presenteren op een volledig vernieuwd platform en het programma aanbieden voor een maandelijks of jaarlijks abonnement op thisisshort.com.

 

Nieuws
Kom naar Familie Alien!

Kom naar Familie Alien!

Een fonkelende festivaldag over de ruimte voor kinderen van 4-12 jaar en hun grote mensen

Verken het universum met het huiskamerplanetarium van Roel van der Heijden, ontwerp een alien en tover jezelf met een green screen de ruimte in. Ontdek hoe je een astronaut wordt met schrijver Sander Koenen, ontwerp je eigen planeet, plof neer in de korte-film-bios en nog veel meer.

De familiedag is op 26 november van 13.00 – 16.30 uur in Bibliotheek Mariënburg. Het programma is gratis toegankelijk.

Aanmelden voor de Reis naar de ruimte met Sander Koenen is gewenst, maar niet verplicht. Voor de overige onderdelen hoef je je niet aan te melden.

Familie Alien wordt gepresenteerd door Bibliotheek Gelderland Zuid, InScience, Valkhof museum, Go Short en LUX.

Nieuws
Hoe produceer ik duurzaam een low-budget film?

Hoe produceer ik duurzaam een low-budget film?

“Filmmaken moet compleet anders” 

Ben je een filmmaker met een beperkt budget die naar een duurzamere werkwijze wil? Je bent niet de enige. De filmindustrie staat voor een enorme uitdaging. Gelukkig bestaan er mensen zoals Noortje Post, projectmanager voor Film For Future. Ze maakte een database met de beste tips om je filmset groener te maken. Wij spraken haar. 

Veel filmprofessionals recyclen al, gebruiken herbruikbare waterflessen en reizen met het openbaar vervoer. Maar als het gaat om het leven op de filmset, zijn er vaak niet genoeg middelen beschikbaar om zulke duurzame keuzes te kunnen maken. Waarom is dat zo? En hoe veranderen we dat, niet alleen voor grootschalige producties maar ook voor low-budget filmmakers? 

Als gloednieuw collectief heeft Film For Future de Nederlandse filmindustrie veroverd. Veel bekende, Nederlandse acteurs bonden zich al aan hun merk en ze wonnen dit jaar de CFAP-Award. De industrie kon niet meer om hen heen. Opgericht door filmproducenten Iris Otten en Laurette Schilling, is de belangrijkste missie van dit collectief om filmmakers en producenten de juiste tools en informatie te geven om filmsets duurzamer te maken. Gemotiveerd door hun zorgen over de klimaatcrisis, geloven ze dat er in elk aspect van filmmaken, van productie tot leveranciers en van digitale apps tot gedragsverandering, vele manieren zijn om films op een duurzamere manier te maken. 

Noortje Post, projectmanager van Film For Future, heeft een database opgezet waar filmmakers gemakkelijk tips kunnen vinden om hun films groener te maken. Dit is haar advies. 

De basis

Laten we eerst de voor de hand liggende dingen bespreken die je onmiddellijk kunt doen: gebruik zo min mogelijk wegwerpartikelen, laat crewleden geen onnodige reisbewegingen maken en zorg ervoor dat je afval groen verwerkt. “Om deze maatregelen volledig te kunnen uitvoeren, moet je verder gaan dan alleen ambitie. Je moet het doen,” zegt Noortje. 

Goed begin is het halve werk: stel van tevoren duurzaamheidsdoelen 

Bij duurzame filmproductie kan er veel gedaan worden in de voorbereidingsfase. “In veel (film)producties is het kader waarbinnen we werken een beetje verouderd.” Dus, hoe kan je bouwen aan een moderner, duurzamer kader voor je productie? “Je kan beginnen door doelen voor jezelf en je crew te stellen voordat je begint met filmen. Het opstellen van deze doelen geeft je een stabiel, nieuw kader waarbinnen je kan werken. En probeer een extra stap te zetten. Betrek bijvoorbeeld ook leveranciers en kijk of je elkaar kan helpen om je doelen te bereiken.” 

Nieuwe doelen zoals deze hoeven niet duur te zijn. Zorg er gewoon voor dat ze realistisch en haalbaar zijn. En vergeet niet om het leuk te maken! Als je je afval op een duurzame manier kan verwerken en recyclen, wat bijvoorbeeld de uitstoot compenseert voor 5 uur filmen, kan je een papiertje op de gezamenlijke afvalbak plakken met de tekst ‘één volle bak staat gelijk aan 5 uur filmen’. Dit soort speelse initiatieven kan je crew motiveren om deze doelen daadwerkelijk te behalen. 

Een goed voorbeeld? “Spreek van tevoren alvast af dat je je ecologische voetafdruk sowieso compenseert. Op deze manier compenseer je niet alleen je uitstoot – wat geweldig is – maar creëer je ook een financieel motief om de uitstoot laag te houden.” 

Laten we hier wat dieper op ingaan. Het is heel handig om deze maatregel te nemen, omdat het elke actie daarna beïnvloedt. Hoe groter je ecologische voetafdruk, hoe hoger de kosten van je productie zullen zijn. Dit stimuleert ook je hele crew om bewuster om te gaan en op elkaar te letten bij bepaalde acties die van invloed zijn op je uitstoot. Het wordt dan een groepsdoel. Stel dat Mark bijvoorbeeld met zijn SUV naar de set rijdt, moet je door zijn onzuinige auto misschien bezuinigen op verlichting of harde schijven, simpelweg omdat er niet genoeg geld is. Als je team heeft ingestemd met het compenseren van je ecologische voetafdruk, is de drempel voor de crew lager om Mark erop aan te spreken. Reizen met de houdt de kosten dan lager. Want laten we eerlijk zijn: money talks, vooral als je een low-budget film maakt. 

Doelen bereiken? Wijs een eco-manager aan 

Doelen stellen is geweldig, maar hoe hou je die goede bedoelingen vol? Noortje weet precies hoe je ervoor kunt zorgen dat de verwachtingen worden nagekomen: “Huur een eco-manager in of wijs deze rol toe aan een van je crewleden. Dit is iemand die de duurzaamheidsdoelen toetst en erop aanstuurt dat die gehaald worden. Met zo iemand aan boord is er altijd iemand die je kan corrigeren of de crew erop kan wijzen als de duurzaamheidsdoelen niet gehaald worden. Dit werkt het beste als de eco-manager vanaf het eerste begin al betrokken is, zodat dit bemanningslid je kan helpen om de doelen op te stellen.” 

“Maar maak duurzaamheid ook een van de belangrijkste onderwerpen tijdens je crewvergaderingen. Bespreek elke rol binnen de bemanning en hoe elke specifieke rol kan bijdragen aan een groenere productie.” 

Invloed van een schrijver 

Wat ook kan helpen in de voorbereidingsfase is door verhalen te schrijven die duurzamer zijn om te filmen. “Gebruik niet zeven of acht verschillende locaties, maar gebruik er in plaats daarvan twee of drie. Zo hoeven je crew en acteurs niet zoveel te reizen, wat een van de makkelijkste manieren is om de uitstoot van je producties te verminderen.” 

Dit is iets heel pragmatisch dat je als schrijver kunt doen, maar je kan ook een andere impact hebben op de inhoud van je script. Noortje: “Dystopische films over klimaatverandering kunnen heel goed zijn in het aansnijden van een belangrijk onderwerp, maar ze kunnen ook demotiverend en uitputtend zijn om naar te kijken voor een publiek. Probeer in plaats daarvan hoopvolle verhalen te schrijven.” 

Schrijvers of art-directors kunnen er ook voor kiezen om subtieler te zijn. Laat bijvoorbeeld duurzame handelingen zien die door personages in de film worden uitgevoerd, in plaats van dat personages er slechts over praten. “Schrijf een scène waarin een personage de trein neemt, iemand een vegetarische maaltijd eet of iemand ziet recyclen. Een goed voorbeeld waarbij dit werkte, was in de HBO-hitserie Succession. Hier zegt een bijrol in de vorm van oom Ewan Roy dat hij zijn hele erfenis aan Greenpeace wil schenken. Volgens een casestudy van Albert gingen kijkers massaal op het internet opzoeken hoe ze hetzelfde konden doen.” 

Werk digitaal 

Papier is een van de grootste vervuilers op filmsets. Scripts, productie-instructies, alles is op blaadjes geschreven. Dit is verspilling, omdat er veel (gratis) digitale apps zijn die hetzelfde doen en kunnen besparen op je papiergebruik. Maar er zijn ook andere slimme trucs die je kunnen helpen. 

Een document ondertekenen? Ga niet printen, scannen en opnieuw printen, maar gebruik de preview-modus op je computer. Hiermee kan je je digitale handtekening eenvoudig aan een document toevoegen. Voor productiviteit en het vaststellen van een duidelijke workflow kan je gebruikmaken van Google Keep, Asana, Trello of Evernote, allemaal apps met een gratis optie. Notability en iAnnotate (niet gratis) zijn apps die zijn gemaakt om te tekenen op een touchscreen. Je kan ze gebruiken voor je plattegronden of storyboards. Schrijvers kunnen Scriptation op hun telefoon of tablet installeren. Dat is een app die een duidelijk overzicht geeft aan alle crewleden van de laatste aanpassingen en wijzigingen in het script. Deze app is vrij prijzig, namelijk $12,99 per maand. En last but not least: voor camera-rapporten kan je Zoelog gebruiken, een app die het gemakkelijk maakt om rapporten snel naar je gegevensbeheerder, editor of productie-assistent te sturen. 

En hoewel software invloed een groot verschil kan maken, kan hergebruik van bepaalde hardware je absoluut ook helpen. Vooral de manier waarop we met harde schijven omgaan. Op veel producties worden deze vaak slechts één keer gebruikt, wat resulteert in uitstootafval en het gebruik van kostbare materialen. Het hergebruiken van harde schijven kan een absolute gamechanger zijn! Zorg ervoor dat je verzekering het dekt en je de schijven regelmatig reinigt om energieverspilling te voorkomen. Vergeet ook niet dat het gebruik van een digitale cloud voor de opslag van bestanden ook fysieke ruimte in beslag neemt en uitstoot veroorzaakt. Minimaliseer wat je op de cloud opslaat en stel een kortere vervaldatum in voor downloadbare bestanden. 

Evalueer: vier je successen! 

Het is essentieel voor de industrie dat productieteams samenkomen na afronding van een productie en praten over het productieproces. Noortje: “Vraag jezelf af: Hoe hebben we het gedaan? Hebben we de duurzaamheidsdoelen bereikt? Zo ja, geweldig, laten we onze successen vieren en delen met de wereld! Niet om erover op te scheppen, maar om andere filmprofessionals te inspireren en erover in te lichten. Zo niet, waarom niet? Hoe kunnen we de volgende keer verbeteren? Waar hadden we ons meer bewust van moeten zijn?” 

Dit is slechts het topje van de ijsberg naar een groenere toekomst in filmmaken. Maar deze tips kunnen je nu al helpen als (low-budget) filmmaker om vooruit te komen en je filmset iets groener en milieubewuster te maken dan voorheen. En als we dat allemaal doen en bewuste keuzes en beslissingen maken, tillen we de hele industrie naar een hoger niveau. Bezoek de Film For Future database voor meer tips & tricks. 

En wat heeft 2024 in petto voor Film For Future?

Noortje: “Momenteel zijn we bezig met het voorbereiden van workshops en nodigen we filmmakers uit om samen te praten over een duurzame manier van filmmaken. We willen informatie doorgeven, maar we willen als organisatie ook leren van meer mensen in het veld. En hoewel we ons nog steeds voornamelijk richten op de Nederlandse filmindustrie, sluiten we zeker internationale samenwerkingen in de toekomst niet uit.” 

Wil je onze maandelijkse Industry Update ontvangen met allerlei artikelen met inzichten over de filmindustrie en onze eigen (branche)activiteiten? Meld je dan nu aan door op onderstaande knop te klikken.

Nieuws
De 24 uur van Nijmegen X Go Short

De 24 uur van Nijmegen X Go Short

Laat je verrassen en inspireren door De 24 uur van Nijmegen! Tijdens dit tweedaagse festival geniet je in de héle Stadsschouwburg, twaalf uur per dag, van maar liefst 32 programmaonderdelen met bekende Nijmegenaren. Er komt ongelofelijk veel filmtalent uit Nijmegen. Jonge makers beginnen hun carrière vaak met korte films. Go Short – International Short Film Festival Nijmegen, richt zich volledig op dit bijzondere en diverse format. Go Short weet dan ook vaak als eerste nieuw talent te spotten.

Tijdens de kortefilmavond op zondag 17 december worden films vertoond van Jor Broeder (fictie), Sebastian Mulder (documentaire) en Stefanie Kolk (fictie). Deze regisseurs hebben hun wortels in Nijmegen, en gaan op deze laagdrempelige kroegavond aan de hand van hun korte films in gesprek met ‘barman’ Rutger Verhoeven en het publiek. Wil je ook je filmkennis nog even testen? Doe dan mee met de Grote Nijmeegse Filmquiz

M.m.v. Jor Broeder, Sebastian Mulder, Stefanie Kolk & Rutger Verhoeven

Jor Broeder Beeldend kunstenaar Jor werkt interdisciplinair, met als meest voorkomende richtingen film, fotografie, installatiekunst, muziek en performance art. Door werk te creëren waarin publiek multizintuigelijk ervaart, creëert hen een eigen wereld waarin hen mensen laat reflecteren en probeert te inspireren. Jor heeft een grote interesse in de psyche van de mens, diens imperfecties en spirituele connecties die de mens met elkaar verbindt. Jor werkt door middel van experiment en probeert zich met elk nieuw werk opnieuw uit te vinden.

“Met Jor hun eerste film; Een Glimp van Geluk, won hij de Gelders Kort Competitie voor beste fictie en nu studeert hen af aan de HKU met de experimentele korte film In The Belly of The Beast.”

Stefanie Kolk is filmmaker en scenarioschrijver en woont en werkt in Amsterdam. Ze groeide op in Nijmegen, studeerde biofysica en woonde twee jaar in Japan voordat ze naar de Nederlandse Filmacademie ging. Haar afstudeerfilm Clan en de korte films Harbour en Eyes on the Road gingen in première op de Pardi di Domani International Competition van het Locarno International Film Festival in 2016, 2017 en 2019. Haar eerste langspeelfilm Melk ging onlangs in première op het filmfestival van Venetië. Stefanie’s films zijn vertoond op festivals over de hele wereld, in Nederlandse bioscopen en op de Nederlandse nationale televisie.

Sebastian Mulder is een Nederlandse filmmaker die opgroeide in Nijmegen en op dit moment woont en werkt in Amsterdam. Hij onderzoekt de conflicten en interacties tussen de mens en andere natuur, en de invloed van technologie op deze relaties. Zijn korte essayistische documentaires, waarin hij graag experimenteert met onconventionele vormen, zijn vertoond en bekroond op talloze festivals over de hele wereld. Sebastian werd geselecteerd voor het IDFA – Zapp Doc Lab (2021). Tijdens dit lab ontwikkelde hij zijn nieuwe korte documentaire And a Happy New Year die in 2023 in première zal gaan op IDFA. Momenteel werkt hij aan een project getiteld Nature: A Self(ie).

Rutger Verhoeven is een veelzijdige media-professional die graag opereert op het grensvlak van technologie, data, merken en innovatie. Hij was ruim 6 jaar hoofd digitaal van BNN-VARA, presenteerde meer dan 100 TV-items voor het consumentenprogramma KASSA op NPO1, was 10 jaar lang voorzitter van de HKU Awards en is medeoprichter van tech- & innovatiebedrijf smartocto. Met dat bedrijf ontwikkelt hij slimme software voor mediaorganisaties, uitgeverijen, kranten, (online) nieuwsplatforms en merken. Daarnaast is hij gespreksleider, dagvoorzitter en spreekt hij op diverse congressen over de rol van data en technologie voor de media van morgen. Hij woont sinds zijn studie Communicatiewetenschap aan de RU in Nijmegen. In de laatste editie van 24 UUR interviewde hij onder andere Navarone, Norman Bonink en de Staat. 
Nieuws
Vind jouw internationale co-producent via Euro Connection!

Vind jouw internationale co-producent via Euro Connection!

Go Short verzorgt samen met Kortfilmfestival Leuven de voorselectie van projecten voor Euro Connection , het grootste co-productieplatform voor korte film van Europa. Euro Connection vindt plaats tijdens de Short Film Market op het Clermont-Ferrand International Short Film Festival in Frankrijk. 

Op 6 en 7 februari 2024 wordt de 16e editie van Euro Connection georganiseerd. Ben je producent met een filmproject dat op zoek is naar een internationale co-producent? Meld dan jouw filmproject aan voor uiterlijk 20 oktober en maak kans op deelname aan Euro Connection 2024! 

Kortfilmfestival Leuven en Go Short kiezen één deelnemer die op de longlist terecht komt met producenten die via filmfestivals door heel Europa geselecteerd worden. Daaruit worden 11 projecten geselecteerd voor deelname aan Euro Connection. De geselecteerde producenten zullen hun project tijdens het festival pitchen voor de aanwezige producenten, fondsen, distributeurs en andere afgevaardigden.

What’s in it for me? 

Deelnemende producenten krijgen een online scriptcoachingsessie, een pitchtraining en toegang tot de speciaal georganiseerde netwerkevenementen en één-op-één meetings. De reis- en verblijfkosten worden vergoed. Kortom: Euro Connection biedt je de kans om jouw filmproject te realiseren, om te leren hoe je jouw filmprojecten in de toekomst nog beter kan presenteren en om nieuwe internationale connecties op te doen, waarmee je jouw filmcarrière naar een hoger en internationaal niveau tilt. 

Aanmelden 

Producten die momenteel werken aan een korte filmproject dat al deels is gefinancierd en waarvan de opname start op zijn vroegst in juni 2024 kunnen zich aanmelden voor Euro Connection. Meer informatie over de aanmeldvoorwaarden kan je vinden op het aanmeldformulier.  

Voor de aanmelding dienen producenten uit Nederland en Vlaanderen het volledig ingevulde aanmeldformulier een aanvullende, verplichte documenten als één pdf-bestand te mailen naar program@goshort.nl met in de titel ‘Euro Connection’. De deadline is 20 oktober 2023. 

Download het aanmeldformulier als PDF of als Word-document. 

Meer informatie over Euro Connection, de voorwaarden, de criteria en het selectieproces is te vinden in het aanmeldformulier. Voor vragen kan je contact opnemen met Michel Rensen via  michel@goshort.nl. 

Nieuws
LUX mini x Go Short herfst editie

LUX mini x Go Short herfst editie

De eerste filmervaring voor de jongste filmfans! Gedimde lichten in de zaal, zachter geluid en een korte film, dat is LUX Mini x Go Short. Tijdens LUX Mini zorgen we voor een fijne bioscoopervaring voor de kleinste kinderen van 2 tot 6 jaar, hun ouders en opa’s en oma’s.

Elke laatste zondag van de maand om 11.30 uur staat LUX Mini op ons programma. In samenwerking met Go Short is er een prachtig filmprogramma samengesteld met lieve korte animatiefilms. De bioscoop kan spannend zijn voor de allerkleinsten, daarom creëren we tijdens LUX Mini een prettige omgeving om helemaal op te gaan in een mooie (korte) film. Met wat zachter geluid, een zaal waar de lichten niet helemaal uit zijn en een korte film ga je volledig op in de ervaring.

Filmprogramma:

The Last Day of Autumn (van Marjolaine Perreten) | Verschillende bosdieren verzamelen in het geheim verloren fietsonderdelen, met het doel om met deze onderdelen voertuigen van hun formaat te bouwen. Ze werken aan een grote race: de laatste herfstdag race.

Spin & Ella (van An Vrombaut) | Ella de fee en haar achtbenige vriend Spin maken samen spinnenwebben in de mooiste vormen samen. Maar dit werkt alleen als ze samen werken, en dan krijgen ze ruzie…

Bemol (van Oana Lacroix) | Een lied van een veerloze nachtegaal brengt rust en slaap voor alle dieren in het bos. Op een dag breekt er echter een storm uit in het bos. De nachtegaal heeft geen dikke laag veren, waardoor hij verkouden wordt en niet meer kan zingen.

 

Ghost Hour (van Nils Skapans) | Een spook gaat ’s avonds op pad en ontmoet een meisje dat niet bang voor hem is.

Wings (van Casey McDonald) | Een muis die altijd al heeft willen vliegen en een vogel met een gebroken vleugel. Tussen hen bloeit een mooie vriendschap op door de jaargetijden heen.

Nieuws
LUX Mini x Go Short is jarig en trakteert filmfans van 2 t/m 6 jaar!

LUX Mini x Go Short is jarig en trakteert filmfans van 2 t/m 6 jaar!

LUX Mini  x Go Short – het maandelijkse filmprogramma van arthouse LUX en Go Short voor de jongste filmfans van 2 tot 6 jaar – bestaat één jaar. Daarom wordt de komende editie van LUX Mini, op zondag 24 september, een feestje: met een speciaal herfstprogramma, gloednieuwe animatiefilms én een extra traktatie in de zaal

In samenwerking met arthouse LUX maken we maandelijks een filmprogramma speciaal voor de kleinste filmfans van 2 tot 6 jaar en hun (groot)ouders, om hen een fijne eerste filmervaring te bezorgen. Op het programma staan lieve korte animatiefilms, met zachter geluid en een zaal waar de lichten niet helemaal uit zijn. Sinds de start vorig jaar is LUX Mini een groot succes! “We horen van ouders terug dat het een fijn uitje is voor kinderen van deze leeftijd en dat ze vooral ook gecharmeerd zijn van de bijzondere animatiefilmpjes uit heel Europa” vertelt Linde Schut, die voor LUX de programma’s van LUX Mini verzorgt.

De jubileumeditie van LUX Mini x Go Short vindt plaats op zondag 24 september om 11.00 uur in LUX en duurt 45 minuten. Kaarten kosten € 6,00 (inclusief drankje en traktatie) voor zowel kinderen als ouders.

Nieuws
Arnhemse Gus Wickerhoff en Nijmeegse Jor Broeder winnen Gouden Hert bij Go Short Arnhem

Arnhemse Gus Wickerhoff en Nijmeegse Jor Broeder winnen Gouden Hert bij Go Short Arnhem

In een volle zaal in Focus Filmtheater werden zondagavond de felbegeerde Gouden Herten uitgereikt aan de makers van de beste korte films uit Gelderland. Gus Wickerhoff en Jor Broeder ontvingen de prijs voor respectievelijk hun films Schaduwvolk (non-fictie) en Een glimp van geluk (fictie). Hiermee winnen zij ieder een bedrag van €1.000,- aan prijzengeld. De Special Mention in de categorie non-fictie ging naar Diyar van Moayad Alhariry. In de categorie fictie kreeg Hi! gemaakt door Hajar Mehrani en Narjes Mohammadi een Special Mention. 

Kortefilmfestival Go Short Arnhem staat volledig in het teken van regionaal filmtalent. Om (beginnende) makers te stimuleren organiseert Go Short jaarlijks de Gelders Kort Competitie. De genomineerde films in deze competitie waren tijdens het driedaagse festival op het grote doek te zien. De winnaars werden vandaag, op de laatste dag van het festival, gepresenteerd. De vakjury van de competitie bestond uit Nicky Onstenk (producent bij Ijswater Films) en Simon Becks (regisseur, schrijver & kunstenaar).  

Gus Wickerhoff, Schaduwvolk (Gouden Hert voor beste non-fictie)  

In deze korte documentaire volgen we stadsnomade Jan van Eerten. Jan, een 23-jarige dakloze man, woont in een tent in de schaduw van het Arnhemse stadspark. Jan ontdekt dat zijn grootste obstakel niet zijn moeder en haar verslaving is, maar de keuze tussen leven in vrijheid maar met een verslechterende gezondheid en leven in comfort in een wereld van eindeloze bureaucratie. 

“Met oordeelloze regie, biedt de filmmaker ons als kijker de kans om een voor velen onopgemerkte wereld te betreden. Het toont het spel tussen hoop en reddeloosheid in al haar vormen en laat op een subtiele wijze zien hoe generationeel trauma hierbij een rol speelt. Deze documentaire heeft ons als jury diep geraakt. Scenes als de kwetsbaarheid van de moeder en het stelen van kussens zullen ons nog voor lange tijd bijblijven”, aldus de jury. 

Jor Broeder, Een glimp van geluk (Gouden Hert voor beste fictie)   

Een glimp van geluk is een korte coming-of-age film over Sall, die na een lange periode van sociale isolatie weer met zijn vrienden afspreekt. Maar hij en de chemie in de vriendengroep zijn ontzettend veranderd. Kan hij zich openstellen en zichzelf opnieuw uitvinden, of verliest hij zijn vrienden door zijn gedrag? 

De jury: “Deze film ontvouwt zich voor je ogen, zonder duidelijke antwoorden of resoluties te bieden aan de kijker. Wat overblijft is een jeugdig portret met overweldigende sfeer. Met idiosyncratisch script, scherpzinnig camerawerk en een ambitieuze en gedurfde regie.”  

Special Mentions Diyar en Hi 

Net niet in de prijzen in de categorie non-fictie maar absoluut het benoemen waard vonden Onstenk en Becks Diyar van Moayad Alhariry. In deze korte animatiefilm wordt het persoonlijke verhaal van maker Alhariry onthuld, die uit Syrie is gevlucht en werkt aan het opbouwen van een nieuw thuis in Gelderland. Omdat het verhaal zo gegrond is in de persoonlijke geschiedenis van de maker, heeft de jury ervoor gekozen om deze animatiefilm in de categorie non-fictie te plaatsen.  

Een hele andere reis beleven we in de special mention Hi! van Hajar Mehrani en Narjes Mohammadi (fictie). In deze uitgesproken animatie neemt een meisje met ADD – aangemoedigd door haar moeder – de bus naar school.  

 

Go Short Arnhem wordt ondersteund door Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Prins Bernhard Cultuurfonds en Omroep Gelderland. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Focus Filmtheater, Rozet en Gelders DOEK.

Nieuws
Kunstnacht: Go Short X Proces-Verbaal

Kunstnacht: Go Short X Proces-Verbaal

Tijdens Kunstnacht 2023 op zaterdag 16 september slaan korte film en poëzie de handen ineen. Drie dichters hebben namelijk speciaal voor een korte film een gedicht geschreven, dat tijdens de filmvertoning te horen zal zijn. Deze films zullen op spannende locaties in de Paraplufabriek te zien zijn. Laat je op deze unieke locatie verrassen door dit spannende huwelijk van film en poëzie!

De films en dichters zijn:

Collapsing Mies (Claudia Larcher) met gedicht van Rik Sprenkels

Abiding (Ugo Petronin) met gedicht van Frank Fabian van Keeren

PLANET ∑ (Momoko Seto) met gedicht van Isis van Geffen

Daarnaast zullen er nog twee spannende animaties vertoond worden:

When the Moon was Gibbous (Erika Grace Strada)

Goodbye Jerome! (Gabrielle Selnet, Adam Sillard, Chloé Farr)

Er zal geen sprake zijn van tijdsblokken, de films zijn continu te zien. Kom dus op ieder moment aanwaaien en vergeet niet een drankje in de PluPub te doen!