Menu Filmwandeling
Filmwandeling

Go Short en Architectuurcentrum Nijmegen presenteren een unieke Filmwandeling over de veerkracht van Nijmegen-West en de ontwikkeling van het Waalfront. De wandeling is vanaf 16 juli voor iedereen gratis beschikbaar, het enige dat je nodig hebt is een smartphone en koptelefoon. De wandeling is op ieder gewenst moment te lopen, individueel of samen.

* Let op: de website van de filmwandeling is alleen te bezoeken via een smartphone.

Over de filmwandeling

Aan de rand van de binnenstad ligt het Waalfront: het voormalige industrie- en havengebied dat transformeert naar een hoog stedelijk woon- en werkgebied. Go Short maakte i.s.m Architectuurcentrum Nijmegen een filmwandeling over de veerkracht van mensen in deze dynamische omgeving. Bewoners, ondernemers en ontwerpers vertellen hoe zij de veranderingen ervaren, maar ook de gezamenlijke wens om het ‘samen sterk’ gevoel in Nijmegen-West te behouden. Het lef om te vernieuwen en het verleden te koesteren. 

De wandeling is verweven met vier korte films die de sfeer van het gebied versterken. Mathieu Janssen, programmeur bij Go Short vertelt over de kracht van de korte film. We wijzen je op bijzondere gebouwen op de route, horen van architect Iggie Dekkers over de ontwikkelingen op het NYMA-terrein en nemen je mee in de verhalen van mensen uit het Waterkwartier en het havengebied. De locaties die we onderweg passeren spreken tot de verbeelding. Door middel van audio, film en speciaal hiervoor gecomponeerde muziek door muzikant Frank Boeijen (the Gathering), geven we je een unieke kijk op deze omgeving die constant in verandering is. 

Films

Onderweg worden er in totaal vier korte films vertoond. Dit zijn:

  • The Deep van PES. Deze film is minder dan 2 minuten lang, en daarmee de kortste film ooit genomineerd voor een Oscar. 
  • Workers leaving the Lumière factory van Louis Lumière staat symbool voor het in beeld brengen van de working class. 
  • Fest is een film van Nikita Diakur, een van oorsprong Russische maker die een fascinatie heeft voor het lelijke en het onvoorspelbare. De ‘tagline’ voor deze film is ‘drone, stunt, rave’ – wat mooi samen komt bij het relatief nieuwe bruggenlandschap dat hier in Nijmegen is ontstaan, en ruimte biedt voor illegale raves, van-de-brug-in-het-water-spring-stunts en ontelbare kitsche amateurdronevideo’s van het eiland. 
  • En de animatiefilm Analysis Paralysis, een van de publieksfavorieten van Go Short 2017, waarin regisseur Anete Melece een divers park laat zien, waar veel verschillende mensen bij elkaar komen en interacties ontstaan. 

Praktische informatie

Vanaf 16 juli is de wandeling, inclusief audio en films, voor iedereen gratis beschikbaar via de mobiele website van Go Short. De wandeling is op ieder moment te lopen, individueel of samen. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone en een koptelefoon. De route (max. 2 uur) start vanaf het Joris Ivensplein en loopt onderlangs de spoorbrug naar het havengebied. Zorg dat je telefoon is opgeladen, zet je koptelefoon op en geniet!
* Let op: de website van de filmwandeling is alleen te bezoeken via een smartphone.

Meer weten over de mogelijkheden van de Filmwandeling als familie- of bedrijfsuitje? Stuur dan een bericht naar info@goshort.nl.

De Filmwandeling Nijmegen-west is een productie van Go Short – International Short Film Festival Nijmegen i.s.m. Architectuurcentrum Nijmegen en met bijdragen van architectuurhistoricus Michiel Kruidenier, Iggie Dekkers (Eek en Dekkers architecten), Henny Linders, Eric Mol, Edwin Niemantsverdriet. Muziek door Frank Boeijen, opnames en montage door Jozien Wijkhuijs , webapplicatie door Bart Hofs en fotografie door Gema Perez.

Aanvraag perswandeling mail naar ariela@goshort.nl