Menu Gelderland Film Pitch
Gelderland Film Pitch
Gelderland Film Pitch

De Gelderland Film Pitch is een pitching platform en productietraject voor korte films, georganiseerd door Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Het biedt Gelderse filmmakers de mogelijkheid om met een beschikbaar gesteld budget een korte film te realiseren. 

Uit maar liefst 21 projecten kozen we dit jaar 8 filmplannen uit. De geselecteerde filmmakers volgen een workshop ter voorbereiding van hun pitch. De workshop vindt plaats op vrijdag 23 april 2021Van alle geselecteerde makers wordt verwacht dat ze aan deze workshop deelnemen.   

Gelderland Film Pitch training

23 April 13:00-15:00

Een stevig filmplan is het fundament voor een goede pitch, zo vindt script-editor Gwyneth Sleutel. Zij ontwikkelde daarom de workshop ‘Van filmplan naar pitch’. In deze workshop gaat zij in op verschillende facetten van het filmplan. Want hoe schrijf je een goed filmplan? Hoe vind je de kern van je verhaal en hoe laat je gelaagdheid in de karakters en thematiek zien? En hoe zorg je ervoor dat je filmplan aanvoelt als een geheel en niet enkel als een verzameling losse onderdelen? In het tweede deel van de workshop gaat Gwyneth dieper in op het online pitchen van je plan. Welke vormen van pitchen zijn er allemaal en hoe bereid je je voor op een pitch?

Voor deze training zijn 10 tickets verkrijgbaar. Kosten €7,50. Het evenement vindt online plaats. De dag voor het event plaatsvindt, ontvang je van ons een mail met link naar de training.

Op vrijdag 7 mei zullen de geselecteerde projecten gepitcht worden tijdens een speciaal hiervoor ingericht event. Een deskundige jury, onder leiding van Go Short, zal op basis van de pitches de 3 winnaars bekendmaken. De winnende projecten zullen worden gerealiseerd met een budget van minimaal €9.000 en maximaal €13.000. Go Short stelt een minimaal productiebudget van €5.000 euro beschikbaar en dit wordt door Omroep Gelderland aangevuld tot €7.500. De overige €1.500 tot €4.000 dient te worden verworven door middel van een crowdfunding campagne in samenwerking met CineCrowd. Op 26 mei 2021 vindt de workshop crowdfunding plaats voor de makers van de geselecteerde projecten, gegeven door CineCrowd. De crowdfunding campagne dient van start te gaan in juni 2021. 

Naast de genoemde trainingen treedt Go Short op als coproducent en ontvangen de makers begeleiding en coaching gedurende de loop van het productieproces. Go Short draagt bovendien zorg voor een officiële première, stemt een passende distributiestrategie af en treedt op als distributeur van de geproduceerde films. Hiervoor dient een bedrag van €500 gereserveerd te worden in de productiebegroting. 

Selectie Gelderland Film Pitch 3

Valerie Rutjes / Nijmegen aan zee / Fictie

Na tien jaar in Nijmegen te hebben gewoond, kent Valerie Rutjes de stad – zoals die nu is – op haar duimpje. “Is het voor te stellen dat die mooie, fijne stad er over 200 jaar zó anders uit ziet? Dat je niet meer kunt struinen langs de Waalkade, over het eiland of door de Ooij met uitzicht op de Waalbrug of de Oversteek? Dat de waterkant smerig is, je niet veilig bent op straat en de lucht die je inademt ziek maakt? Dat de opties voor toekomstdromen maar beperkt zijn en je elke dag moet overleven? En bovenal: dat Nijmegen niet meer aan een rivier, maar aan zee ligt? Toch zou dit de werkelijkheid kunnen zijn.” Met haar film hoopt Valerie het publiek het besef van een andere wereld bij te brengen.

Sophie van Bree / Synchroon / Documentaire

De in Vaassen opgegroeide Sophie van Bree wil met haar film Synchroon een visuele ode brengen aan het samenzijn. “In deze coronatijd – waarbij afstand een vertrouwd begrip wordt – is juist het samenzijn zo belangrijk. Ik wil met deze film steun bieden aan de mensen die iemand verloren hebben waar ze enorm van houden – of het nou door de dood of liefdesverdriet is. Maar ook wil ik het gesprek aanzwengelen: hoe ziet ware liefde eruit?”

Chris Frieswijk / Het laatste verweer: de contouren van Ted Jackson / Geanimeerde documentaire

Chris Frieswijk woont in Klarenbeek en werkt veel samen met regionale opdrachtgevers. In zijn film Het laatste verweer: de contouren van Ted Jackson gaat hij op zoek naar de antwoorden op vragen als: wie was Ted Jackson? En hoe heeft zijn schimmige verleden hem gemaakt tot de man die door velen herinnerd wordt met warmte en liefde? Een ding is zeker, zijn liefde voor kunst en voor het leven hielden hem op de been: het was zijn laatste verweer.

Hanneke Klaver & Tosca Schift (Ant Eye) / Sock Monster / Documentaire

Hanneke en Tosca studeerden gezamenlijk Product Design op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens de studie ontdekten ze dat hun interesses zich niet beperkt tot het ontwerpen van objecten alleen. Door objecten te filmen kunnen ze meer verbeelding en fantasie brengen in de wereld van producten en hun relatie tot de mens.

Jan van Ooijen / Kniesoor / Fictie

Jan is opgegroeid en woont in Elst. “Ik voel vooral binding met Gelderland omdat ik mij altijd op m’n gemak voel als ik in deze omgevingen een film maak. Er is hier ruimte, fijne rustige locaties en sympathieke mensen. Ik ben op mijn best als ik iets maak in mijn Gelderse omgeving.” Met de film Kniesoor wil hij speels omgaan met het serieuze onderwerp van de invloed van angst en onzekerheid bij jongvolwassenen.

Malou Wagenmakers en Bo van der Meer / Slipjacht / Documentaire

Tijdens de research voor een eerder filmplan leerden Malou en Bo verschillende mensen uit het Gelderse dorpje Persingen kennen. Ze werden door een aantal bewoners enthousiast geïntroduceerd in de bijzondere wereld van de slipjacht en kwamen in contact met slipjachtfanaat Dick. Een nieuw filmplan was geboren. Als makersduo zijn Malou en Bo constant op zoek naar ‘verborgen’ werelden. Voor hun film Slipjacht duiken ze de Gelderse natuur in en leggen ze de jacht bloot.

Bart de Piraat / Kantelpunt / Animatie

Animator Bart de Piraat maakt sinds 2010 animaties en werkt regelmatig samen met creatievelingen uit de regio. Het centrale thema voor zijn film Kantelpunt is balans. “Alles draait om balans. Niet alleen in de natuur maar ook in de maatschappij, in bedrijven, in de economie etc. Maar balans is nooit eeuwig. Soms raakt de balans verstoord, dan ontstaat er chaos en uit die chaos ontstaat weer nieuwe balans. Als een wereld uit balans raakt, heeft het dan zin om de oorspronkelijke balans weer te herstellen of moet er een nieuwe balans gevonden worden?”

Ilia ten Böhmer / Inundation / Fictie

Inundation is een korte poëtische film over de jonge vluchteling Sala, die de traumatische ervaring van zijn vlucht uit Syrië moet overwinnen om zich open te kunnen stellen voor een nieuw leven in Nederland. De in Nijmegen geboren en getogen Ilia wil met deze film het belang laten zien van een goede integratie en hier bewustwording over creëren door een menselijk perspectief aan te bieden.

Deadlines en overige data 

  • 26 maart 2021 – deadline aanmelding Gelderland Film Pitch 
  • april 2021 – selectie Gelderland Film Pitch bekend 
  • 23 april 2021 – workshop pitchen (locatie n.t.b.) 
  • 7 mei 2021 – Gelderland Film Pitch + bekendmaking 3 winnaars (locatie n.t.b) 
  • 26 mei 2021 – workshop crowdfunding door CineCrowd 
  • november 2021 – masterclass festivaldistributie 
  • december 2021 – producties afgerond 
  • voorjaar 2022 – première producties + start distributie 

Winnaars Gelderland Film Pitch 2

Zeven filmprojecten waren geselecteerd voor de Gelderland Film Pitch 2. De filmmakers pitchten op 17 juli hun project voor de jury bestaande uit Kirsten Ruber (Go Short), Stefanie Kolk (filmmaakster) en Guido Lavalaye (Omroep Gelderland). Drie veelbelovende projecten ontvingen het startbudget van 6500,- en begeleidingstraject door Go Short: Astrid Feringa met haar filmplan ‘CRISIS’; ‘I’ll Fly With You’ van Matthieu Reijnoudt en Romar de Bonte en ‘Wat Grenzen Delen’ van Katinka Schlette.

Winnaars Gelderland Film Pitch 1

Drie projecten zijn tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht 2019 door de jury – bestaande uit Kirsten Ruber, Sil van der Woerd en Niels Putman – uitgekozen als winnaars:

Foto door Elske Nissen.