Menu Gelderland Film Pitch
Gelderland Film Pitch
Gelderland Film Pitch

De Gelderland Film Pitch is een pitching platform en productietraject voor korte films, georganiseerd door Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Het biedt Gelderse filmmakers de mogelijkheid om met een beschikbaar gesteld budget een korte film te realiseren. 

Winnaars Gelderland Film Pitch 3

Ben je benieuwd naar de projecten? Klik dan verder naar hun eigen pagina’s!

Over een plan was de jury het vrij snel eens na het lezen van het filmplan. Dat is SYNCHROON van Sophie van Bree. “De maakster heeft sinds het indienen van het plan niet stilgezeten: er zijn grote stappen gezet in de research. De film kan op dit moment nog meerdere interessante kanten op. We willen de maakster graag aanmoedigen om hierover te blijven nadenken en brainstormen, en om haar eigenlijk persoonlijke verhaal en motivatie hierin mee te nemen.” De in Vaassen opgegroeide Sophie van Bree wil met haar film SYNCHROON een visuele ode brengen aan het samenzijn. “In deze coronatijd – waarbij afstand een vertrouwd begrip wordt – is juist het samenzijn zo belangrijk. Ik wil met deze film steun bieden aan de mensen die iemand verloren hebben waar ze enorm van houden – of het nou door de dood of liefdesverdriet is. Maar ook wil ik het gesprek aanzwengelen: hoe ziet ware liefde eruit?” 

Animator Bart de Piraat maakt sinds 2010 animaties en werkt regelmatig samen met creatieven uit de regio. Het centrale thema voor zijn film Kantelpunt is balans. “Alles draait om balans. Niet alleen in de natuur maar ook in de maatschappij, in bedrijven, in de economie etc. Maar balans is nooit eeuwig. Soms raakt de balans verstoord, dan ontstaat er chaos en uit die chaos ontstaat weer nieuwe balans. Als een wereld uit balans raakt, heeft het dan zin om de oorspronkelijke balans weer te herstellen of moet er een nieuwe balans gevonden worden?” De jury is geprikkeld door dit schijnbaar kleine verhaal dat voor zoveel meer staat. “Tijdens de pitch ging het stilstaande beeld voor ons nog veel meer leven en werden we meegenomen in speelse stijl. We denken dat de subtiele symboliek en de humoristische toon een groot publiek van jong tot oud gaat kunnen aanspreken.” 

Hanneke en Tosca studeerden gezamenlijk Product Design op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens de studie ontdekten ze dat hun interesses verder gaan dan enkel het ontwerpen van objecten. Door objecten te filmen brengen ze meer verbeelding en fantasie in de wereld van producten en hun relatie tot de mens. De jury kijkt uit naar de verwezenlijking van dit project, waarbij op speelse wijze een urgent verhaal wordt verteld aan de hand van een karakter dat dit makersduo al zo goed kent. “We werden geprikkeld door de sterke artistieke visie en het zelfvertrouwen van dit jonge makersduo dat met dit plan voor het eerst de stap naar film wil maken. We zien er naar uit dit nieuwe pad met hen te ontdekken.”

Op vrijdag 7 mei pitchten de geselecteerde projecten hun plan voor de jury. De winnende projecten worden gerealiseerd met een budget van minimaal €9.000 en maximaal €13.000. Go Short stelt een minimaal productiebudget van €5.000 euro beschikbaar en dit wordt door Omroep Gelderland aangevuld met €2.500. De overige €1.500 tot €4.000 dient te worden verworven door middel van een crowdfunding campagne in samenwerking met CineCrowd. Op 26 mei 2021 vindt de workshop crowdfunding plaats voor de makers van de geselecteerde projecten, gegeven door CineCrowd. De crowdfunding gaat 21 juni van start!

Naast de genoemde trainingen treedt Go Short op als coproducent en ontvangen de makers begeleiding en coaching gedurende de loop van het productieproces. Go Short draagt bovendien zorg voor een officiële première, stemt een passende distributiestrategie af en treedt op als distributeur van de geproduceerde films. Hiervoor dient een bedrag van €500 gereserveerd te worden in de productiebegroting. 

Deadlines en overige data 

  • november 2021 – masterclass festivaldistributie 
  • december 2021 – producties afgerond 
  • voorjaar 2022 – première producties + start distributie 

Winnaars Gelderland Film Pitch 2

Zeven filmprojecten waren geselecteerd voor de Gelderland Film Pitch 2. De filmmakers pitchten op 17 juli hun project voor de jury bestaande uit Kirsten Ruber (Go Short), Stefanie Kolk (filmmaakster) en Guido Lavalaye (Omroep Gelderland). Drie veelbelovende projecten ontvingen het startbudget van 6500,- en begeleidingstraject door Go Short: Astrid Feringa met haar filmplan ‘CRISIS’; ‘I’ll Fly With You’ van Matthieu Reijnoudt en Romar de Bonte en ‘Wat Grenzen Delen’ van Katinka Schlette.

Winnaars Gelderland Film Pitch 1

Drie projecten zijn tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht 2019 door de jury – bestaande uit Kirsten Ruber, Sil van der Woerd en Niels Putman – uitgekozen als winnaars: