Menu Gelderland Film Pitch
Gelderland Film Pitch
Gelderland Film Pitch

De Gelderland Film Pitch is een pitching platform en productietraject voor korte films, georganiseerd door Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Het biedt Gelderse filmmakers de mogelijkheid om met een door Go Short beschikbaar gesteld budget een korte film te realiseren. De winnaars van de tweede editie van de Gelderland Film Pitch zijn de projecten ‘Wat Grenzen Delen’ van Katinka Schlette; ‘I’ll Fly With You’ van Matthieu Reijnoudt en Romar de Bonte en ‘CRISIS’ van Astrid Feringa.

Winnaars Gelderland Film Pitch 2

Zeven filmprojecten waren geselecteerd voor de Gelderland Film Pitch 2. De filmmakers pitchten op 17 juli hun project voor de jury bestaande uit Kirsten Ruber (Go Short), Stefanie Kolk (filmmaakster) en Guido Lavalaye (Omroep Gelderland). Drie veelbelovende projecten ontvingen het startbudget van 6500,- en begeleidingstraject door Go Short: Astrid Feringa met haar filmplan ‘CRISIS’; ‘I’ll Fly With You’ van Matthieu Reijnoudt en Romar de Bonte en ‘Wat Grenzen Delen’ van Katinka Schlette.

 • CRISIS / Astrid Feringa (1992) / Documentaire
  Astrid woont in Arnhem en heeft daar ook haar BA afgerond aan ArtEZ. Met haar  documentaire ‘CRISIS’ brengt ze de ervaring van een jonge vrouw in een gesloten GGZ instelling in beeld.
 • wat grenzen delen / was Grenzen teilen / Katinka Schlette (1992) / Documentaire
  Katinka is van kleins af aan opgegroeid in Nijmegen en koos ervoor ook haar studie af te ronden in deze stad. Voor een groot deel van de film zal het Gelderse landschap als achtergrond dienen. ‘Wat grenzen delen’ wordt een observerende, poëtische documentaire waarin het landschap zelf de hoofdpersoon is. Een film die het verleden en het heden van het Duits-Nederlandse grens landschap (bij Wyler en Beek) van dichtbij onderzoekt.
 • I’ll Fly With You / Matthieu Reijnoudt (1994) en Romar de Bonte (1995) / Fictie
  Dit project is inherent verbonden aan Gelderland vanwege het feit dat zij als kunstenaars woon- en werkzaam zijn in Arnhem. Beiden streven ze ernaar de kunstpraktijk juist in Gelderland voort te zetten. Dit resulteerde eerder al in projecten Wentelteefjes en International Pilot Film Festival. Hun film ‘I’ll Fly With You’ gaat over een kunstenaarsduo dat alle stoelen op een commerciële vlucht heeft geboekt.

 

Op vrijdag 17 juli worden de geselecteerde projecten gepitcht tijdens een speciaal hiervoor ingericht event in Focus Filmtheater, Arnhem. Een deskundige jury, bestaande uit Kirsten Ruber (directrice Go Short), Stefanie Kolk (filmmaakster) en Guido Lavalaye (Omroep Gelderland), maakt op basis van de pitches de drie winnaars bekend. De winnende projecten worden gerealiseerd met een budget van minimaal €7.500 en maximaal €10.000. Go Short stelt een productiebudget van €5.000 euro beschikbaar en dit wordt door Omroep Gelderland aangevuld tot €6.500. De overige €1.000 tot €3.500 dient te worden verworven door middel van een crowdfunding campagne in samenwerking met CineCrowd. Op donderdag 5 augustus vindt er een workshop crowdfunding plaats voor de makers van de geselecteerde projecten, gegeven door CineCrowd. De crowdfunding campagne dient van start te gaan in augustus 2020. 

Naast de genoemde trainingen treedt Go Short op als coproducent en ontvangen de makers begeleiding en coaching gedurende de loop van het productieproces. Go Short draagt bovendien zorg voor een officiële première, stemt een passende distributiestrategie af en treedt op als distributeur van de geproduceerde films. Hiervoor dient een bedrag van €500 gereserveerd te worden in de productiebegroting. 

Deadlines en overige data 

 • 6 maart 2020– deadline aanmelding Gelderland Film Pitch 
 • 13 maart 2020 – selectie Gelderland Film Pitch bekend 
 • 3 juli 2020 – workshop pitchen 
 • 17 juli 2020 – Gelderland Film Pitch + bekendmaking 3 winnaars 
 • 5 augustus 2020 – workshop crowdfunding door CineCrowd 
 • Januari 2021 – producties afgerond 
 • Voorjaar 2021 – première producties + start distributie 

Winnaars eerste Gelderland Film Pitch

Drie projecten zijn tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht 2019 door de jury – bestaande uit Kirsten Ruber, Sil van der Woerd en Niels Putman – uitgekozen als winnaars:

WAGON – Coen Haver

STOET – Nena Tijsma

Retina – Niels Veenendaal

 

Foto door Elske Nissen.