Menu Gelders Kort
Gelders Kort
Gelders Kort

De tweede editie van Go Short Arnhem vindt plaats van 10-13 september 2020. We selecteerden i.s.m. Gelders DOEK 16 films voor de Gelders Kort competitie. Op 13 september werd de vakjuryprijs ter waarde van €1000 uitgereikt in Focus Filmtheater te Arnhem. Filmmaker Marlies Smeenge won Het Gouden Hert voor haar documentaire ‘Traag naar de Hemel’, en de film ‘Stoet’ van Nena Tijsma ontving een special mention van de jury.

Selectie:

 1. Vlinderkolonies 
  Katinka Schlette / kunst / 2020 / 4′
 2. Traag naar de Hemel
  Marlies Smeenge / documentaire / 2019 / 30′
 3. Uncle Tahar’s Hidden Travel Agency 
  Christiaan Frieswijk / documentaire / 2019 / 7′
 4. Anemoia 
  Pelle Nijburg / kunst / 2019 / 19′
 5. Men Discussing Their Feelings in an Emotionally Healthy Way
  Simon Becks & Cas Mulder / fictie / 2019 / 23′
 6. De Zwaluwenstraat
  Tonke Koppelaar / documentaire / 2020 / 16′
 7. Stoet
  Nena Tijsma / fictie / 2020 / 8′
 8. KNUST, de pioniers van de Riso druk
  Ivana Smudja / documentaire / 2019 / 30′
 9. Mime
  Ruwan Heggelman / fictie / 2020 / 8′
 10. De Lentloper
  Martijn Schinkel / kunst / 2019 / 6′
 11. De Krantenman
  Jetske Lieber / fictie / 2020 / 14′
 12. Retina
  Niels Veenendaal / fictie / 2020 / 16′
 13. Taking Time
  Jesse Tuenter / documentaire / 2020 / 8′
 14. Fruity
  Selwin Vervoort / animatie / 2019 / 2′
 15. Wagon
  Coen Haver/ fictie / 2019 / 10′
 16. Midair
  Klaas Arie Westland / kunst / 2019 / 3′

Jury Gelders Kort competitie

thumbnail_Wim-Bio

Wim van der Aar

Wim van der Aar (1964) is autodidact filmmaker. In het begin van zijn carrière richtte hij zich vooral op experimentele films. Niet veel later toonde hij zich ook een begenadigd commercial regisseur; zijn eerste commercial voor Calvé werd direct een enorme hit en beloond met een award. Na dit succes heeft Wim nog vele prijswinnende commercials gemaakt, waarbij zijn werk immer gekenmerkt wordt door zijn humor en timing. In 2012 bracht van der Aar zijn eerste documentaire uit, getiteld De van Waveren Tapes. Kort gevolgd door GabbersAll You Need is Me en Jan wolkers spreekt. Deze films werden vertoond in bioscopen door het hele land.

Daarnaast heeft van der Aar in de afgelopen twintig jaar een verzameling van rond de vijfduizend beeld- en geluidsdragers opgebouwd. In 1996 richt hij samen met andere liefhebbers van found footage SUPERM8 op, een platform voor presentatie van amateurfilms, home movies en experimentele film, en zijn collectie vormt de basis voor uiteenlopende filmprojecten.

inge

Inge Theunissen 

Inge Theunissen maakt onder de naam It Moves producties vanaf het eerste idee tot aan de eindmontage. Zij maakt videoclips, visuals, documentaires, korte films en meercamera registraties als regisseur, cameravrouw en editor. 

Zij ontwierp projecties voor Fysiek Theater Gif.t en regisseerde korte films voor het Sprookjesfestival. Als freelance cameravrouw filmt ze bij MultiMedia Pluryn en maakt educatiefilms voor Cultuurmij Oost. Zij filmt en monteert trailers voor Theaterwerkplaats Kazou en dansfilms voor Introdans, waar ze veel bijzondere producties voor maakt. De documentaire The Red Room die ze in opdracht maakte voor Introdans werd in juni 2016 geselecteerd voor FRAME The London Dance Film Festival. De Nederlandse versie, De Rode Kamer, ging op 20 juni 2015 in première bij Omroep Gelderland. 

Met de korte dansfilm With Reason and Heart
won zij diverse prijzen op internationale dansfilm festivals. 

benbrand

Ben Brand 

In 2010 studeerde Ben Brand af als regisseur aan de Nederlandse Film Academie in Amsterdam. Zijn allereerste commercial voor het ‘Young Director Award’ festival in Cannes won verschillende prijzen en werd wereldwijd meer dan 50.000.000 keer bekeken. 

In de periode daarna heeft Ben verschillende commercials en twee korte films geregisseerd: Life is Beautiful en 97%Deze films zijn op meer dan 150 internationale film festival vertoond en in 2014 representeerde 97% Nederland bij de Oscars in de categorie korte fictiefilm. 

In 2017 won Ben’s debuutfilm Vind die domme trut en gooi haar in de rivieverschillende awards tijdens haar wereldwijde festivaltour, waaronder het allereerste Gouden Hert in de categorie Beste lange film. 

Momenteel regisseert Ben commercials van over de hele wereld en heeft hij net twee nieuwe korte films afgemaakt. Sea You, een korte animatiefilm en Re-Entry, een live action film gebaseerd op een kort verhaal van Andy Weir, auteur van de bestseller ‘The Martian‘. 

Het aanbod en de kwaliteit van regionale producties blijft groeien. Tijdens Go Short Arnhem worden de beste regionale films vertoond in de Gelders Kort competitie, die in samenwerking met Gelders DOEK wordt samengesteld. De films in deze competitie strijden om de Gelderse filmprijs Het Gouden Hert, die uitgereikt wordt tijdens Go Short Arnhem. Naast dat er plek is voor autonoom werk, kunnen ook opdrachtfilms ingestuurd worden. 

Voorwaarden:

 • Korte films afgerond na 1 januari 2019
 • Makers en/of producties met een Gelderse connectie
 • Onafhankelijk werk én opdrachtfilms
 • Entry deadline: 10 juli 2020