Menu How to Go Short #16
How to Go Short #16
How to Go Short #16

Vind je het lastig om uit ons uitgebreide programma een filmblok uit te kiezen dat bij jou past? Begrijpen we! We helpen je graag een handje met het vinden van hét filmblok (of meerdere natuurlijk) voor jou. Én we vertellen je hoe je tickets kunt bemachtigen.

Kiespijn? In de serie ‘Kiespijn’ helpen de ambassadeurs van Go Short je op weg naar het kiezen van een filmprogramma. Bekijk ze hieronder.

Twijfel je nog? Doorloop dan de stappen hieronder. 

Stap 1: Filmblok(ken) uitkiezen

Check hieronder welke situatie het beste bij jou past en klik door voor meer informatie:

Films in competitie: 

 • Ben jij benieuwd naar de beste korte films van Europa? Kom dan naar één van de filmblokken van de Europese Competitie. Hierin vind je films met verschillende thema’s en onderwerpen. 
 • Of hou je het graag wat dichter bij huis? Kom dan naar één van de filmblokken van de Nederlandse Competitie. Ook hierin vertonen we films met uiteenlopende thema’s. Expect the unexpected. 
 • Ben jij gek op muziek én film? Kom de allerbeste muziekvideo’s bewonderen op het witte doek, tijdens het filmblok Eye Tunes van de Music Video Competition.
 • Benieuwd naar wat het nieuwe filmmaker-talent in petto heeft? Kom dan naar één van de filmblokken in de New Arrivals Competitie, of de Jongerencompetitie

Late Night films:

  • Verlang je naar een spannende avond? Kom naar onze Erotic Shorts
  • Hou je wel van wat gekkigheid én van animatie? Kom naar Weird Animation.
  • Of toch een avondje griezelen? Kom dan naar ons Horror filmblok

In Focus:

 • Ons Thema in Focus is dit jaar: Heat Waves, een verkenning van klimaatverandering, bosbranden, smeltende ijskappen en warme zomers. Door middel van een reeks filmvertoningen en discussies worden de gevolgen van opwarming van de aarde – van verwoestende bosbranden tot stijgende zeeniveaus – onder de loep genomen. Het programma nodigt uit tot nadenken over onze relatie met de natuur en hoe we samen kunnen werken aan een duurzamere toekomst.
 • Onze Filmmaker in Focus is dit jaar Pilvi Takala, een Finse maker die bekendstaat om haar provocerende en performatieve kunstwerken. Takala daagt sociale normen uit door zichzelf in ongemakkelijke situaties te plaatsen en zo de ongeschreven regels van ons dagelijks leven te onderzoeken. Mag je bijvoorbeeld verkleed als Sneeuwwitje naar Disneyland? En wat gebeurt er als je met een doorzichtige tas vol geld door de straten loopt? Of hoe reageren werknemers van een groot bedrijf wanneer je plotseling elke dag opduikt en een bureau in beslag neemt?Haar werk, dat vaak plaatsvindt in de publieke ruimte en is vastgelegd met verborgen camera’s, nodigt uit tot discussie over de structuren die ons gedrag vormgeven. Tijdens Go Short wordt een overzicht van haar werk gepresenteerd, en zal ze zelf aanwezig zijn om toelichting te geven.

Vrolijke filmblokken:

 • Ben je een muziekfanaat? Dan hebben we de perfecte match voor jou: Cinema ConcertsDit is een blok met korte films die live worden begeleidt door elektronische muziek.
 • Heb je zin om een avondje te lachen? Kom dan naar onze Comedy Shorts

Kom je met de kleintjes?

 • De leukste films voor 5+ zie je tijdens Family Shorts 5+
 • De leukste films voor 9+ zie je tijdens Family Shorts 9+
 • Is jouw kleintje (2+) toe aan zijn of haar allereerste filmervaring? Tijdens Go Short x LUX Mini wordt dit een onvergetelijke dag, met aangepast volume en gedimd licht. 

Ben je tussen de 12 en 23 jaar?

 • Speciaal voor jou hebben we de Jongerendag op zaterdag 6 april. Er is onder andere een workshop over het schrijven van een script, natuurlijk worden er films gekeken en we sluiten af met een feestje.

Lokaal en nieuw talent bewonderen?

 • Regionaal talent is te zien tijdens Homegrown.
 • En tijdens Go Ahead zie je de beste films van studenten aan de Nederlandse filmopleidingen. 
 • Tijdens Project Showcase zie je films van self-taught filmmakers, met kleine budgetten, die buiten de gebaande paden gaan. 
 • New Rootz is een maatschappelijke organisatie die jonge vluchtelingen opleidt met behulp van speciale talentprogramma’s. Tijdens het filmblok New Rootz gaan de films van deze jonge filmmakers in première.

Favorieten van onze jury, het team én het publiek:

In het weekend zetten we alle favorieten van afgelopen week nog even in het zonnetje. Het resultaat: filmblokken om van te smullen, van begin tot eind.

Interesse in actuele problematiek?

 • In de filmblokken Current Issues wordt ingezoomd op verschillende actuele thema’s. Deze filmblokken zijn samengesteld door bijzondere gastcuratoren. Zij vertellen hun verhaal via korte film, en brengen daarmee een nieuw perspectief. Zij zijn allen ook aanwezig op het festival om hun programma op hun eigen wijze te voorzien van een verdiepend gesprek of originele randprogrammering. Zo organiseert Anne Schoemaker aansluitend aan haar filmblok een stiltewandeling.

Overig:

  • Vind je VR vet? Wij hebben speciale VR filmblokken, waarin je de beste VR-films te zien krijgt in Studio LUX, in een besloten groepje mensen. 
  • Ga je graag je eigen gang? Tijdens Go Your Own Way mag je ieder halfuur kiezen tussen twee filmzalen en dus tussen verschillende korte films.

Stap 2: Tickets bemachtigen

Naast losse tickets bieden we ook een Festivalpas aan, hiermee mag je onbeperkt genieten van de filmblokken. En heb je drie filmblokken op het oog? Dan is de shortcut perfect voor jou! Hier vind je alle ticketinfo

Losse tickets bestel je hier, door te navigeren naar het gewenste filmblok en vervolgens te klikken op ‘Bestel dit ticket nu’. Losse tickets kunnen vanaf 3 april ook aan de kassa bij LUX worden gekocht, er geldt dan een toeslag van €1,50. 

All done! Tot snel op het festival.