Menu Educatie
Educatie
Educatie

Filmkijken alleen vermaak? Zeker niet! Go Short levert een belangrijke bijdrage aan het filmonderwijs voor kinderen. Al van kleins af aan komen kinderen voortdurend in aanraking met beelden, en daarom vinden wij het belangrijk dat er op het primair en voortgezet onderwijs aandacht wordt besteed aan begrijpend kijken.  Go Short vindt het van groot belang om kinderen van jongs af aan te leren over beeldtaal: wat doet bewegend beeld met de kijker? Op welke manier vertelt een film een verhaal? En wat doet filmmuziek met de sfeer van een film?

Het hele jaar door organiseert Go Short educatieve activiteiten voor allerlei leeftijden.

Go Short is een actief lid van het Netwerk Filmeducatie, een landelijk netwerk van partijen die filmeducatieve programma’s ontwikkelen. We denken graag mee over filmeducatieve activiteiten, voor advies of meer informatie kun je contact opnemen via educatie@goshort.nl

Primair onderwijs

De inschrijvingen voor Go Short 2020 zijn weer geopend!
Tijdens het festival organiseert Go Short schoolvoorstellingen voor de middenbouw en de bovenbouw van de basisschool. De programma’s bestaan uit korte documentaires, animaties, fictie- en kunstfilms. Go Short biedt educatief lesmateriaal bij de schoolprogramma’s aan en er zal altijd een crewlid (regisseur, acteur, cameraman/-vrouw) aanwezig zijn voor een gesprek. Inschrijven voor de schoolvoorstellingen van Go Short 2020 kan via het plusprogramma van Cultuur en School Nijmegen of door het inschrijfformulier in te vullen.

Ben je benieuwd naar het lesmateriaal van afgelopen jaar? Klik dan op geluk voor het middenbouw lesmateriaal en sport voor het bovenbouw lesmateriaal.

Ben je benieuwd naar wat voor films wij afgelopen jaar in het sport programma hebben vertoond? Klik hier voor de documentaire ‘Skip en the Rhythm Rangers’ over de 15-jarige Skip die op dansen zit.

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs ontwikkelt Go Short educatieve programma’s op maat. Van filmvertoningen tot filmeducatieve projecten, wij denken graag mee en gaan op zoek naar mogelijkheden die aansluiten met de wensen van het voorgezet onderwijs. Inschrijven kan door het inschrijfformulier in te vullen.

Go Short stelde afgelopen jaar een speciaal filmblok samen dat aansloot bij de themaweek van de NSG.

Als onderdeel van een animatiefilmleertraject van middelbare school Het Rijks hebben leerlingen een professioneel animatieprogramma bekeken en zijn aan de hand van de films hierover in gesprek gegaan.

Go Short educatie heeft een module ontwikkeld voor middelbare school scholieren waarin zij een eigen filmfestival organiseren voor hun schoolgenoten. Zij zijn verantwoordelijk voor ieder onderdeel dat bij het organiseren van een festival komt kijken: programma, productie en communicatie komen allemaal aan bod. Afgelopen jaar organiseerden leerlingen van Het Montessori College hun eigen filmfestival in filmhuis LUX op 27 en 28 maart 2019.

Hoger onderwijs

Voor verschillende MBO-, HBO- en universitaire opleidingen is het mogelijk om een bezoek te brengen aan Go Short. Voor culturele studies is het festival een interessant voorbeeld van een potentiele werkplek, voor maatschappelijke studies zijn de onderwerpen van de films een goede aanleiding voor een bezoek en voor studenten van communicatieopleidingen zijn workshops mogelijk over festivalcommunicatie.

Masterclass Rijn Ijssel

Al vier jaar op rij werkt Go Short educatie samen het Rijn Ijssel college uit Arnhem. Studenten van de opleiding ‘Marketing & Communication’ bezoeken het festival waar ze een masterclass en filmblok te zien krijgen. Hiermee bereiden zij zich voor op hun eigen festival waarvoor zij hun eigen campagne ontwikkelen en uitvoeren.

Fontys: toon jouw eigen film

De studenten van IEMES (International Event, Music and Entertainment) die hebben gekozen voor een leertraject over film krijgen alle aspecten aangereikt die komen kijken bij het maken van een film. Pre-productie, marketing en distributie, het komt allemaal aan bod. Een selectie van de films zal vertoond worden op het Go Short filmfestival!

Go Shorty!

Go Short is voor iedereen. Speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar organiseert Go Short gratis filmworkshops in lokale bibliotheken en BSO’s van Nijmegen. Wil jij je weten waar wij in 2020 te vinden zijn? Houd dan de sociale media én de website in de gaten. Wil je dat wij bij jouw BSO of bibliotheek langskomen? Neem dan contact op via educatie@goshort.nl.

Films kijken in de klas?

Go Short is gestart met een pilot voor een online database met ontzettend veel verschillende soorten korte films. Via deze database kunnen docenten gemakkelijk korte films vertonen in de klas. Wilt u als docent deze database uitproberen? Mail dan naar educatie@goshort.nl.