Interview Gelderlander met Kirsten Ruber, directeur van ons festival, en filmmaker Sebastian Mulder
“Voor de snel afgeleide mens van nu: comedy, musicals, erotiek en horror zie je op de vijftiende editie van het Go Short festival. Korte films zijn de voedingsbodem voor de hele filmindustrie, zegt festivaldirecteur Kirsten Ruber”.
Dit weekend komen makers en producers, programmeurs en bobo’s uit de filmindustrie naar LUX in Nijmegen om, met festivalkaart om de nek en een glas in de hand, te praten over film en natuurlijk de shortfilms van de nieuwste makers te zien. Het Go Short Festival is een van de betere internationale ‘filmhubs’ die er op dit moment te bezoeken zijn en iedereen uit filmland wil daar aanwezig zijn om nieuw talent te spotten, zegt festivaldirecteur Kirsten Ruber.
Want korte films zijn niet zomaar een genre. “Iedereen die begint met film maken, start met een korte film”, aldus Ruber. “Er zijn niet genoeg tijd en middelen om een lange film te maken op de filmacademie. Bovendien zijn shortfilms een goede oefening. ‘Talentontwikkeling’ is overal een toverwoord en heel belangrijk vanwege een grote behoefte aan vernieuwing en diversiteit. Voor ons is het echter niet zomaar een onderdeel, maar werkelijk de essentie van ons bestaan.”
Go Short zet zich al jaren in voor het ontwikkelen van een infrastructuur voor korte films. Vraag en aanbod zijn nog niet altijd goed op elkaar afgestemd, zegt Ruber. “Nieuwe makers zijn minder bezig met hun carrière en zijn gewend om alles zelf te doen. De filmzaal is niet altijd meer het primaire doel; ze maken dingen voor internet, een installatie, virtual reality en noem maar op. Wij zeggen: ‘Praat eens met een producent’. We leiden curators op en we begeleiden een nieuwe jongerenjury. Dat werkt allemaal mee aan die infrastructuur. Zo kan dit festival een springplank zijn naar die filmcarrière.”
Een talent dat flink aan de weg timmert is de uit Nijmegen afkomstige en in Amsterdam woonachtige filmmaker Sebastian Mulder (28), vindt Ruber. “Zijn film over wolvin Naya draait voor het programma ‘Raw cinema’ in de Wolfskuil, een wijk in Nijmegen.
Mulder: “Ik herinner me nog dat mijn vader me meenam naar een van de eerste edities van Go Short. Rond die tijd, ik was toen 15, 16, begon ook mijn belangstelling voor film. Ik ben audiovisuele media gaan studeren op de HKU en met mijn afstudeerfilm Nature: all rights reserved heb ik meegedaan aan de Europese studentencompetitie van Go Short. Dat ik die won, zorgde voor een vliegende start van mijn filmcarrière.
,,Dat mijn werk werd opgepikt, betekende een boost voor mijn zelfvertrouwen. Iedereen is benieuwd naar je en je film krijgt een podium. Ook in de nasleep zien programmeurs en distributeurs eerder je werk. Dat heeft me geholpen bij de hele festivalrun daarna. Ik ontmoette bijvoorbeeld de programmeur van ‘Vienna shorts’, die mijn film selecteerde voor haar festival. Het netwerken gaat heel natuurlijk op Go Short, misschien omdat het kleiner is. Ik kom natuurlijk uit Nijmegen dus heb sowieso die band wel, maar de sfeer is er ook echt relaxt.
,,Mijn film Naya, Der Wald hat tausend augen ging vorig jaar in première op Go Short. De film vertelt het verhaal van de eerste wolf in honderd jaar die zich in Vlaanderen vestigde, aan de hand van beelden van bewakingscamera’s in combinatie met gps-data en nieuwsitems. Ik houd ervan om met ‘found footage’ te werken en te kijken wat dat materiaal nog meer vertelt. Ik vind het eigenlijk wel lekker om niet te filmen, maar alleen te monteren. Er is zo veel materiaal; waarom niet hergebruiken?
,,Het klopt dat ik vaak de natuur als onderwerp neem voor mijn films. Dat is niet omdat ik in het bos ben opgegroeid. Mij interesseren eerder de grote filosofische vragen met betrekking tot technologische ontwikkelingen; wat doen die met onze relatie tot de natuur? In mijn nieuwste film The end heb ik dieren cameraatjes omgehangen om erachter te komen hoe zij reageren op vuurwerk. Misschien laat ik daar ook nog wel een stuk van zien, zondagmiddag.”
Go Short Festival, 31/3 t/m 10/4, lux-nijmegen.nl. De film Naya, der Wald hat tausend augen is 2/4 te zien in De Wijkfabriek in de Wolfskuil, vooraf aanmelden via goshort.nl. De kern van Go Short zijn de Europese, de Nederlandse en de ‘New arrivals’ studentencompetitie. Ingezonden films worden door de organisatie ingedeeld bij een van deze competities en beoordeeld door een vakjury. Winst kan leiden tot inzending voor de Oscars. Winnende films zijn tijdens het Paasweekend te zien bij LUX.