Menu Afrika Museum: Film & Talk met filmfestivals iAfrica en Go Short
Nieuws
Afrika Museum: Film & Talk met filmfestivals iAfrica en Go Short

Afrika Museum: Film & Talk met filmfestivals iAfrica en Go Short

Op zondag 27 maart (14:00 – 15:30) draagt Go Short bij aan een interactieve filmvertoning in het Afrika Museum. Samen met het filmfestival iAfrica stelt Go Short een kort filmprogramma op met aansluitend een interactief verdiepingsprogramma. De korte arthouse films die vertoond worden gaan over beeldvorming. Hoe open kijken we naar elkaar? Wat komen we tegen in onze relaties met iemand met een andere culturele achtergrond? Dit programma wordt gemodereerd door iAfrica Film Festival directeur Angélique Mbundu. Het sluit aan bij de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden, die nog tot de zomer in het Afrika Museum te zien is.

 

Over de films

In dit anderhalf uur durende programma worden drie korte arthouse films vertoond die zijn geselecteerd door iAfrica en Go Short. De eerste film is Black & White. The Plot Against Grey, van de Ethiopische filmmaker Merid Berhe. Deze film gaat over de relatie tussen een zwarte vrouw en witte man, die ervaren dat verschil in huidskleur en culturele afkomst kan leiden tot misverstanden en onbegrip.

De filmkeuze van Go Short is Moune Ô van Maxime Jean-Baptiste (Selectie EU- Competition) . Deze experimentele documentaire laat, via het familieverhaal van de maker zelf, de koloniale erfenis zien binnen een Westerse wereld die nog altijd (on)bewust stereotyperingen bevat. Er wordt afgesloten met Through My Daughter’s Eyes van Asubonteng Evon Adjei, een Belgische schrijver, dichter en filmmaker met Ghanese roots. Deze film is een visueel gedicht dat kritisch is op de mate van gelijkwaardige representatie van zwarte mensen in onze huidige samenleving.

Na het vertonen van de drie films staat er een verdiepingsprogramma op het programma. Hierin gaat Angélique Mbundu, directeur van iAfrica Film Festival, in gesprek met het publiek en de makers. Filmmaker Merid Berhe is aanwezig in het museum, Asubonteng Evon Adjei en Maxime Jean-Baptiste spreken we online.

Moune Ô Still

Aanmelden

Om het programma bij te kunnen wonen in het museum of online via een livestream, kun je via de onderstaande link tickets reserveren of inschrijven. Deelname is in beide gevallen gratis, maar om het programma bij te kunnen wonen in het museum is een entree ticket nodig (of Museumkaart/Vriendenloterij VIP-kaart). Dit kun je combineren met een museumbezoek.