Menu Arnhemse makers Mirthe Dokter en Stijn van Gorkum winnen Gouden Hert
Nieuws
Arnhemse makers Mirthe Dokter en Stijn van Gorkum winnen Gouden Hert

Arnhemse makers Mirthe Dokter en Stijn van Gorkum winnen Gouden Hert

Bossen bloemen staan in de foyer van Focus Filmtheater opgesteld en de winnaarskettingen met bijbehorende cheques liggen al klaar. De makers druppelen langzaam binnen voor de prijsuitreiking van het Gouden Hert en wachten vervolgens in spanning af of zij de prijs van de Gelders Kort Competitie mee naar huis mogen nemen.

Mirthe Dokter en Stijn van Gorkum zullen uiteindelijk Focus Filmtheater verlaten met de prijzenkettingen om hun nek. Zij winnen beide een Gouden Hert voor respectievelijk hun films The Leatherback (non-fictie) en A Howling Dog (fictie). Hier is een bedrag van € 1.000,- aan prijzengeld aan verbonden. De Special Mention gaat naar Eva Krol met haar film Meer dan Woorden.

Kortefilmfestival Go Short Arnhem staat volledig in het teken van regionaal filmtalent. Om (beginnende) makers te stimuleren organiseert Go Short samen met Gelders DOEK jaarlijks de Gelders Kort Competitie. De winnaars werden vandaag gepresenteerd door de jury, bestaande uit Jessica de Jaeger (oud-directeur LAFF), Derk van den Berg (producent Berend Botje) en Klaas Arie Westland (initiator Gelders DOEK).

Mirthe Dokter, The Leatherback (Gouden Hert voor beste non-fictie) 

Dokter maakte een film over de grootste zeeschildpad ter wereld die met uitsterven bedreigd wordt. In het kader van natuurpreservatie reist Dokter in haar film af naar Ghana om de strijd van de lokale bevolking tegen het uitsterven van de zeeschildpad in beeld te brengen. De jury: 

“Als jury willen we deze jonge heldin stimuleren haar eigen stijl te vinden. We zien dit echt als een ontwikkelingsprijs voor deze veelbelovende kunstenaar die laveert tussen animatie, documentaire, fictie en spel. De integriteit en kwetsbaarheid van de maker spatten van het scherm. Je wordt hierdoor meegezogen in haar missie, waardoor je ook bij jezelf te rade gaat wat je met dit onderwerp moet.” 

Westland overhandigde Dokter daarnaast de Gelders DOEK Ledenprijs, omdat deze film door de leden van het makerscollectief als beste werd bevonden. Ze ontvangt daarmee een jaar lidmaatschap van Gelders DOEK. 

Stijn van Gorkum, A Howling Dog (Gouden Hert voor beste fictie) 

De film van Van Gorkum is een animatiefilm over de manier waarop mensen tijdens de lockdown van de coronacrisis leefden. Van Gorkum neemt je als kijker mee en laat je de mensen die naast elkaar wonen observeren als in een poppenhuis. Westland en De Jaeger lezen op het podium het juryrapport voor: 

“Deze sferische en absurdistische afstudeerfilm is van een zeer jonge, veelbelovende maker. Van Gorkum weet met animatie een geheel eigen wereld te creëren. Hij brengt je als kijker in verwarring, hij ontroert je en hij sleept je mee. Door de sterke cast, het sounddesign en lichtgebruik weet Van Gorkum je vanaf het begin te pakken. Bovendien vangt deze film op een geheel eigen, creatieve manier maatschappelijk relevante thema’s.” 

Eva Krol, Meer dan Woorden (Special Mention) 

Hoe ga je ermee om als een goede vriendin en danspartner haar eigen leven neemt? Deze nachtmerrie overkwam de leden van dansgroep L.O.F. Dancecrew. Jurylid Westland: 

“Prachtig geschoten korte film tussen documentaire en fictie in met een mooie opbouw en een goede montage. De boodschap die erin verstopt zit – als je niet kunt praten zeg het met je lijf – is een aanbeveling voor velen van ons.” 

Go Short Arnhem wordt ondersteund door Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Prins Bernhard Cultuurfonds, Omroep Gelderland en Ondernemersfonds Arnhem. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Focus Filmtheater, Rozet en Gelders DOEK.