Menu Dag van de Korte Film toont Nederlands talent
Nieuws
Dag van de Korte Film toont Nederlands talent

Dag van de Korte Film toont Nederlands talent

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film. Met een speciaal door Go Short samengesteld filmprogramma wordt het publiek in de Nederlandse filmtheaters getrakteerd op de beste korte films van eigen bodem, zoals Lejla (geselecteerd voor het talentprogramma Cinéfondation van het Filmfestival van Cannes) en Grijs is ook een kleur (winnaar studenten-Oscar). De veelal prijswinnende films tonen hoe talentvol Nederlandse korte filmmakers zijn. Speciaal voor kinderen is er een 45 minuten-programma.


De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Tevens is het dé plek waar jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt de korte film weinig tijd op het witte doek. Om de korte film de aandacht te geven die het verdient, werd vijf jaar geleden de Europese Dag van de Korte Film opgericht. Inmiddels is het een begrip en daarom organiseren we ook dit jaar een ode aan de short, in samenwerking met EYE Filmmuseum, het International Film Festival Rotterdam en het Nederlands Film Festival.

Het programma van de Dag van de Korte Film bestaat uit vijf korte films van aanstormend, Nederlands talent dat het afgelopen jaar geselecteerd is voor (inter)nationale filmfestivals en diverse prijzen in de wacht sleepte. Het kinderprogramma vertoont de beste Europese korte films uit zeven verschillende landen en is geschikt vanaf vier jaar. De shorts zijn op 21 december en in de daaropvolgende week landelijk te zien in 31 verschillende filmtheaters.

Programma Dag van de Korte Film
Het 80 minuten-programma van 21 december t/m 27 december 2017 bevat veel prijswinnende films die tonen hoe talentvol de Nederlandse korte filmmakers zijn.

Weeën
Nils Vleugels, Nederland, 2017, 14’, fictie
Gouden Kalf-nominatie voor Beste Korte Film. Willem staat op het punt vader te worden: de weeën van zijn vriendin zijn begonnen. De onomkeerbaarheid van de komst van zijn kind daalt bij hem in en Willem wordt overvallen door een gevoel van nutteloosheid en acute angst voor het vaderschap. Terwijl andere zwangere vrouwen hem in het ziekenhuis de les lezen over opvoeding, zijn bevallende vriendin niets van hem lijkt aan te nemen en de receptioniste de enige lijkt die in hém geïnteresseerd is, beseft hij dat hij afstand moet nemen van zijn huidige bestaan en de transformatie moet omarmen.

Lejla
Stijn Bouma, Bosnië Herzegovina, 2017, 22’, fictie
Geselecteerd voor het talentprogramma Cinéfondation van het Cannes Film Festival. Lejla, een jonge vrouw uit Sarajevo, heeft het gevoel dat haar leven nergens toe leidt. Haar werk in een fastfoodrestaurant en de zorg voor haar alcoholistische vader zijn alles wat ze heeft. Totdat zeeman Vedad haar mee uit vraagt. Ze worden verliefd en Vedad biedt haar een vluchtmogelijkheid. Lejla moet beslissen welk toekomstplan ze zal volgen.

Bullet Time
Frodo Kuipers, Nederland, 2016, 5’, animatie
Nederlandse inzending voor de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. Twee kogels, gemaakt om te doden, worden midden in hun dodelijke vlucht verliefd op elkaar. Het overkomt Stanley en Daisy, de twee kogels die door cowboys Pedro en Jesse tijdens een ouderwetse wild-west shootout op elkaar worden afgevuurd. In plaats van hun dodelijke doel kiezen de kogels voor de liefde, met desastreuze gevolgen voor beide cowboys.

Grijs is ook een kleur
Marit Weerheijm, Nederland, 2016, 27’, fictie
Winnaar studenten-Oscar in de categorie Buitenlandse Korte Film. De film vertelt het verhaal van Cato, een meisje van 13 jaar, die met haar ouders en jongere broertje op een woonboerderij woont. Haar oudere, depressieve broer Douwe komt thuis nadat hij een suïcidepoging heeft gedaan. Cato probeert contact met hem te krijgen, maar dat lukt niet. Als ze zich realiseert dat Douwe niet zomaar weer gelukkig zal zijn, ontmoet ze een engelachtige man met grote witte nepvleugels. Hij helpt haar met de zorgen om haar broer en brengt haar inzichten over het leven en de dood.

De begrafenis van de verlegen mens
Joost van Hezik, Nederland, 2017, 10’, fictie
Op een dag vielen alle verlegen mensen dood neer. Tegelijk, in één klap, allemaal. Een kleine gemeente organiseert een begrafenis voor al haar overleden verlegen inwoners en wil maar al te graag wat zeggen… Van de makers van Circus Treurdier.

Kinderprogramma: Kleine vriendjes (4+)
De beste Europese korte films uit zeven verschillende landen die meedoen aan Short Circuit. Het kinderprogramma (45 minuten) is geschikt vanaf vier jaar.

Some Logic
Rop van Mierlo, Nederland, 2014, 1’, animatie
Animatie gemaakt op basis van de waterverfschilderingen in het boek Some Logic van kunstenaar Rop van Mierlo. Dieren in allerlei kleuren en vormen komen voorbij. Met muziek van Young Marco.

Weasel
Timon Leder, Slovenië, 2016,  12’, animatie
Een hongerige wezel heeft het gemunt op een zwerm vogels die samenwonen in de enige boom die in de wijde omtrek te vinden is. De vogels proberen de boom in balans te houden wanneer de boom dreigt om te vallen als Wezel erin probeert te klimmen. Wanneer het Wezel eindelijk gelukt is de boomtop te bereiken, breekt er paniek uit onder de vogels. Wat eerst een catastrofe lijkt verandert dan ineens in iets heel onverwachts.

Good Morning Moon
Christoph Brehme, Italië, 2015, 4’, animatie
Op een avond besluit de oudere gepensioneerde egel meneer Richmond naar de bioscoop te gaan. Hij gaat vaak naar de film, maar zoiets als de film die hij die avond te zien krijgt heeft hij nog nooit gezien. De film zal zijn leven en dat van anderen veranderen.

Two Friends
Natalia Chernysheva, Frankrijk, 2016, 4’, animatie         
Twee vriendjes, een rups en een kikkervisje, groeien op in een verschillende omgeving.

Easygoing Teddy
Tomislav Gregl, Kroatië, 2017, 8’, animatie
Easygoing Teddy is een vrolijke beer die het niet zo nauw neemt met de regels in het bos. Maar wanneer hij op een dag een bij uit de brand helpt, sluit hij vriendschap voor het leven.

Ginjas
Zepe José Pedro Cavalheiro en Humberto Santana, Portugal, 2011, 2’, animatie
Ginjas en een groepje onhandige vogels maken er samen een rommeltje van.

Teeny Weeny Fox
Sylwia Szkiladz en Aline Quertain, Frankrijk, 2015, 9’, animatie
Midden in een wonderlijke tuin ontmoet een heel klein vosje een onverschrokken meisje dat gigantische planten laat groeien. Dan blijkt dat ze niet alleen planten kan laten groeien tot het formaat van reuzen, maar ook objecten en zelfs kleine vosjes.

A Life Story
Nacho Rodríguez, Spanje, 2013, 4’, animatie
Een avontuur gebaseerd op het eeuwenoude gedicht Het lied van de parel. In deze moderne versie wordt een klein katje de ruimte ingestuurd naar een andere planeet op zoek naar iets waardevols.

De aanvangstijden van de voorstellingen vind je op de website van het filmtheater bij jou in de buurt en op www.dagvandekortefilm.nl.