Menu Dag van de Korte Film  2022
Nieuws
Dag van de Korte Film  2022

Dag van de Korte Film  2022

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film. Met een speciaal samengesteld filmprogramma presenteren we met het Nederlands Film Festival en EYE de beste korte films van eigen bodem. Te bekijken in 25 filmtheaters in het land, en op Picl. We trakteren jullie op deze dag onder andere op Gouden Kalfwinnaars In Flow of Words en La Ultima Ascensión en de korte animatie It’s Nice In Here die dit jaar voor de Semaine de la Critique in Cannes werd geselecteerd.

Korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Ook is het hét medium waarmee jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om meer aandacht te geven aan korte films vieren we al een paar jaar De Dag van de Korte Film, op de kortste dag van het jaar, zowel in Nederland als in diverse Europese landen. De films zijn te zien in 25 bioscopen en ook op Picl. Bekijk hier in welke filmtheaters je het programma kunt bekijken. Meer informatie vind je hier

Programma 

Totale lengte: 102’ — Engels ondertiteld  

Revelinho (Idriss Nabil, Fictie, Nederland 2021) 12’
Revelinho (11) zingt graag over het leven. Zijn muur is versierd met posters van volkszanger Tommy Tijgers en als hij de kans krijgt zingt hij over zaken die hij nog niet begrijpt. Als Revelinho merkt dat zijn ouders uit elkaar gaan, zit er maar één ding op. Samen met zijn beste vrienden geeft hij alles wat hij heeft om zijn ouders weer bij elkaar te brengen.  

Anahit (Laura Hermanides, Dansfilm, Nederland 2022) 9′
Bij een bezoek aan het zwembad dringt een duistere herinnering zich op aan Imaani. In dit zinderende drama gaat zij door middel van dans en beweging de strijd met haar innerlijke demonen aan.  

In Flow of Words (Eliane Esther Bots, Documentaire, Nederland 2021) 22’ 
In Flow of Words volgt de verhalen van drie tolken van het Joegoslavië-tribunaal. Zij interpreteerden schokkende verklaringen van getuigen, slachtoffers en daders, zonder ooit hun eigen emoties, gevoelens en persoonlijke geschiedenis aanwezig te laten zijn. In tegenstelling tot hun positie bij het tribunaal, plaatst deze film hun stemmen en ervaringen centraal.  

La Ultima Ascensión (Kevin Osepa, Fictie, Nederland 2022) 23’ 
Rowin, een lokale visser op het Caribische eiland Curaçao, heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Op een dag valt zijn oog op de verschijning van een inheemse geest. Nadat hij deze een tijdje heeft bestudeerd, ontdekt hij een verband tussen de entiteit en het vangen van vis. Hoe meer ze elkaar leren kennen, hoe beter hij in staat is het leven en het verleden te omarmen.  

Het Kamp (Philip Huff, Fictie, Nederland 2022) 18’ 
Kort drama, waarin de dertigjarige Robin uit de stad vertrekt naar een houthakkerskamp. Daar botst Robin met de verwachting van de mannen. Ze pesten Robin en creëren een onveilige omgeving, tot de boel explodeert.  Het scenario is gebaseerd is op een kort verhaal van Maartje Wortel. 

It’s Nice in Here (Robert-Jonathan Koeyers, Animatie, Nederland 2022) 15′
Een gefragmenteerd portret van een moment, een persoon en een plaats, gezien door de subjectieve herinneringen van een jong meisje, Imani, en een beginnende politieagent, David, die beiden totaal verschillende herinneringen hebben aan hetzelfde noodlottige moment in een winkel op de hoek dat hun leven voor altijd zal veranderen.  

Kinderprogramma 

Totale lengte: 42’ — Zonder dialoog  

Spring Always Comes Back (Alicia Núñez Puerto, Spanje 2021) 10’39”
Het is lente en oma Margara leert haar vier kleinkinderen hoe ze zaadjes moeten planten. Drie van hen besluiten erop uit te gaan om de wereld te ontdekken. Jaren gaan voorbij, oma wordt ouder en degenen die vertrokken zijn aanwezig, op hun eigen manier. Maar de lente, ja, de lente komt altijd terug.   

A Géométrie variable (Marie Brune De Chassey, België 2015) 4′
Kinderen en dieren vervormen om een gevoel zichtbaar te maken dat je kunt hebben wanneer je naar jezelf in de ruimte kijkt of als je jezelf door de ogen van een ander ziet.  

Into Spring (Udo Prinsen, Nederland 2012) 5′
Twee spechten zetten met hun ritmisch gedrum de lente in beweging.  

Moon Mole (Leonor Pacheco,  Portugal 2022) 3′
Een nieuwsgierige mol verkent de wereld om hem heen.  

Lagune (Mathieu Labaye & Hannah Letaïf, België 2016) 6′
Een sfinx en een kat zitten elkaar achterna…  

Jusqu’à la lune (Johann Etrillard, België 2018) 8′
Een ontmoeting met een kleine jongen zet het leven op zijn kop van een man die gefascineerd is door de maan.  

Katu Katu (Giedrė Narušytė Boots, Litouwen 2021) 6′
Een kleine rups doet gezellig een dutje met zijn kattenvriendjes. Een speelse bol wol wekt de rups. Plagend en kietelend wekt de bal de droom van de rups om te vliegen. Leef je dromen en je zult vliegen.