Menu De 5 leukste gratis shorts volgens de staff van Go Short
Nieuws
De 5 leukste gratis shorts volgens de staff van Go Short

De 5 leukste gratis shorts volgens de staff van Go Short

Stel. Er komt een aantal vrienden en familie op het laatste moment een avondje bij je langs een dezer dagen. Hartstikke leuk, maar je moet alles nog regelen: versiering, eten, gezelschapsspelletjes en ander vertier. Ze willen films komen kijken, maar om op zo’n korte termijn nog een filmprogramma in elkaar te flansen is natuurlijk niet te doen.

Niet getreurd, want de mensen van Go Short schiet je te hulp! Teambreed hebben we een selectie van 5 korte filmtips gemaakt die je gratis aan kunt zetten tijdens je kortefilmavond. Van animatie tot verdiepende documentaire en van muziekvideo tot absurdisme: niets is te gek. Ga er goed voor zitten en trakteer je vrienden en/of familie op een heerlijk avondje filmkijken.

Sascha (29), hoofd-productie

“Mijn tip is de film Hors Piste van de makers Léo Brunel, Loris Cavalier, Camille Jalabert en Oscar Malet. In deze geestige animatiefilm proberen twee reddingswerkers een skiër die een ski-ongeluk heeft gehad te redden. Als hun helikopter van een klif afvalt, ontspoort de film zoals alleen een NS-trein dat kan zodra er drie blaadjes op de rails liggen tijdens een beginnende herfstdag. Totaal. De film is gemaakt voor alle leeftijden zonder te flauw te worden of juist te grof.”

Over Sascha

Als hoofd-producent regelt Sascha alles. Van catering tot gemeentelijke aanvragen en van kassacoördinatie tot het begeleiden van vrijwilligers; ze is overal bij betrokken en daarmee onze steun en toeverlaat. Ze is naar eigen zeggen gegroeid van iemand die voorheen alles fakete ’till she het makete, maar nu het echt heeft ge-maket. Na haar studie was ze nog best bleu, maar ze leerde het producentenvak van mentor Maaike Jaspers, nog altijd een groot voorbeeld van haar.

Haar innerlijke motivatie is om iedereen gelukkig te maken en is daarmee vaak initiator van de feestjes voor de staff van Go Short. Ze is in haar sas als ze samenwerkingen mag opzetten met nieuwe partners.

Michel (29), hoofd-programma

In zijn klassieke documentaire Zoo (1962) laat Bert Haanstra de magie van montage zien. Zonder enige vorm van gesproken taal of voice-over wordt de kijker een vraagstuk in de schoenen geschoven: wie kijkt er naar wie, de mens naar de dieren in de Amsterdamse dierentuin Artis of juist andersom? De gelijkenis in gedrag tussen dieren en mensen doorbreekt barrières en steekt de draak met het traditionele dagje weg met de familie. Net als in Haanstra’s Academy Award-winning korte film Glass (1958) is de muziek, die een belangrijke rol speelt in deze film, gecomponeerd door Pim Jacobs. Zijn ironische soundtrack benadrukt de absurditeit van menselijk gedrag.

Over Michel

Michel (he/they) is hoofd programma bij Go Short en is nooit niet bezig met het bekijken van (korte) films. Hij keek in het afgelopen jaar alleen al meer dan 1500 films. Hij zorgt ervoor dat het programma een duidelijke structuur heeft, maakt de planning en stuurt het programmateam aan. Naast zijn fascinatie van Mamma Mia – die hij naar eigen zeggen inmiddels 40 keer heeft gezien – spendeert hij graag zijn tijd aan gitaarspelen en lezen.

Yke (24), hoofd-professionals & industry

“Ik vind het liedje Stop This Flame van Celeste een feestje om te luisteren, en de bijbehorende music video van Leon Ward een feestje om te zien. De video zit vol met dynamische beelden, warme lensflares en blije mensen. Mijn favoriete deel zit aan het einde. De muziek is al gestopt, maar de 11-koppige band uit de video speelt nog even door. Celeste sluit aan. Ze is wat verlegen en te ongemakkelijk om recht de camera in te kijken. Hoewel het Leon Ward gelukt is om haar in de rest van de video wel contact te laten maken met de kijker, doet ze het op haar eigen manier. Nu zit ze echt in haar element, en ze blaast iedereen omver met haar stem.”

Over Yke

Yke is de coördinator professionals en relations. Ze werkt aan de organisatie van het professionalsprogramma, de festivalactiviteiten die Go Short voor (inter)nationale filmmakers en andere filmprofessionals organiseert, zowel tijdens het festival als jaarrond. Tot slot is ze tijdens het festival de coördinator van de hospitality-afdeling en zorgt ze er samen met haar team voor dat alle professionele gasten een leuk en nuttig festival hebben.

Bram (27), copywriter/MARCOM

“Wat doet macht met een persoon? Kan iemand ooit verzadigd zijn hierin? Als het aan animator Felix Colgrave ligt niet. In DOUBLE KING volgen we een komisch mannetje dat zoveel mogelijk kroontjes spaart. Deze kroontjes krijgt hij alleen als hij de Hij gaat hierbij over lijken en houdt zich niet in om voor het uiterste te gaan. Ook met figuren van wie je zou zeggen: ‘zijn die niet een tikkeltje te hoog gegrepen voor je?’ gaat hij onverbiddelijk door in zijn strijd. Het is grappig en absurd, maar zet je ook tegelijkertijd aan het denken over macht en wat het met mensen doet. Films met een mix van humor en filosofie spreken mij ontzettend aan en Colgrave weet op briljante wijze mijn behoefte daarin te vervullen.”

Over Bram

Bram is copywriter en persmedewerker bij de afdeling Marketing & Communicatie. Met zijn vlotte pen en veelzijdige vocabulaire zit hij, door middel van zijn geschreven werk, in de haarvaten van de organisatie. Alles waar tekst voor nodig is komt van hem of gaat langs hem: de website, nieuwsbrieven, persberichten, flyers, posters: you name it, he’s got it.

Hedwig (27, zij/haar), projectondersteuner

“In deze korte docu ontmoet je een Brusselse drag familie van vier generaties in hun kleedkamer backstage. Met de camera veelal gericht op hun reflectie in de spiegel, zie je hoe ze zich opmaken en indrinken voor een avond performen. De vier drag queens wisselen ervaringen uit over zelfacceptatie, coming out en donkere gedachtes, wars van conventies en op een liefdevolle manier. Ik ben onder de indruk van de openheid en kwetsbaarheid van de onderlinge gesprekken en genegenheid. Ik heb zelfs nog een paar aantekeningen in mijn telefoon staan van de levenlessen die maman deelt met de rest van de groep. Een bijzondere en warme film!”

Over Hedwig

Hedwig is projectondersteuner bij Go Short. Ze houdt zich bezig met fondsen, beleid en aanvragen en is vaak het eerste contact bij partners en samenwerkingen. Daarnaast is ze de aanjager van LUX Mini en is ze ook van tijd tot tijd betrokken bij de communicatie- en programma-afdeling. Met haar intrinsieke motivatie voor kunst & cultuur is ze heel blij dat ze met haar werk een bijdrage kan leveren aan het (korte) filmklimaat. Ze houdt van schrijven, hardlopen en tijd vrijmaken voor vrienden en familie.

Wil je iedere maand een Industry Update ontvangen met daarin allerlei artikelen over de laatste weetjes en feitjes binnen de filmindustrie en onze eigen (industry) activiteiten? Klik op de knop hieronder en meld je aan.