Menu Dit was Go Short Arnhem 2022
Nieuws
Dit was Go Short Arnhem 2022

Dit was Go Short Arnhem 2022

Het leukste kortefilmfestival van Arnhem is voorbijgevlogen, maar wat hebben we genoten van iedereen die langs is geweest, de festivalsfeer en de brede selectie aan korte films. Was je er niet bij? Dan heb je wat gemist. Hieronder zetten we de highlights van Go Short Arnhem 2022 op een rijtje.

Off the Walls

Een duistere lucht hangt boven Arnhem als een Smart-autootje het Audreyhepburnplein voor FOCUS Filmtheater op komt gereden. Twee schitterend uitgedoste drag queens hangen half uit de auto, met een megafoon blèrend over het terrein. Niemand kan er meer omheen: Go Short Arnhem is nu echt begonnen.

Honderden mensen hebben zich verzameld rondom de filmcontainer die speciaal voor het festival midden op het plein is gezet. Het is tevens de eerste halte waar de allereerste vertoning plaatsvindt. Mode-ontwerpster Mirte Engelhard en styliste Annet Veerbeek verzorgden namens het Modekwartier de openingsshow. Daarnaast decoreerden zij FOCUS Filmtheater met verdere aankleding – letterlijk.

Na afloop van de film loopt de stoet mensen door naar Rozet, het Provinciehuis, Humanoid en collectie DE.GROEN – STUDIO KONIJNENVOER om toffe, korte films te bekijken op de meest uiteenlopende plekken.

Gelders Kort Competitie

Van donderdag tot en met zaterdag draait iedere avond in zaal 2 van FOCUS Filmtheater een filmblok met competitiefilms, gemaakt door talentvolle makers uit Gelderland. De filmblokken zijn door de selectiecommissie opgedeeld in drie verschillende, overkoepelende thema’s. Dit zijn GK1: Jezelf Zijn, GK2: Hulp Nodig en GK3: Op Zoek.

Op zondagmiddag zijn de Gouden Herten uitgereikt aan de twee beste films voor de categorie fictie en non-fictie. Stijn van Gorkum won met zijn film A Howling dog een Gouden Hert voor beste fictie en Mirthe Dokter met haar film The Leatherback voor beste non-fictie. Eva Krol kreeg de Special Mention voor Meer dan Woorden.

Bekijk hier de hele selectie aan films die vertoond zijn tijdens Go Short Arnhem.

Filmprogramma’s | Out of Competition

Naast de competitiefilms kunnen bezoekers van Go Short het hele weekend ook andere geprogrammeerde films bekijken die niet meedoen met de Gelders Kort Competitie. Zo vertoont Go Short het beste van de Academy Awards in de categorie ‘Animatie’ en ‘Fictie’ tijdens de Oscar Shorts op zaterdag en zondag.

En wat is Go Short Arnhem zonder een fashion-thema in de modestad van Nederland? In het blok Feel Fine Fashion op vrijdag zijn films geprogrammeerd die ieder op een bepaalde manier iets met mode te maken hebben.

Tot slot kan men iedere avond gratis en voor niets het dak op van Focus om, op inloop, te kijken naar het filmblok Eeuwig Zomer. Hier zien bezoekers Go Short-klassiekers van Nederlandse makelij die ieder op hun eigen manier iets te maken hebben met de meest broeierige, warme maanden van het jaar.

Kinderfilms, pannenkoeken en animatie

En dan is er natuurlijk nog genoeg vertier voor de Shorties onder ons. In Rozet kunnen kinderen op zaterdag hun eigen flipboekjes maken. Ze worden klaargestoomd op een toegankelijke manier om alvast te oefenen met het maken van hun eigen animatiefilm. Het is misschien nog wat voorbarig om te zeggen, maar het zou zomaar kunnen dat de nieuwe Stephen Hillenberg hiertussen zit!

Go Short programmeert daarnaast op de zondag in FOCUS een filmblok met korte films die helemaal gericht zijn op kinderen. Na afloop kunnen de kinderen pannenkoeken versieren en ze vervolgens uiteraard lekker oppeuzelen.

Voor de makers

Ook filmprofessionals kunnen hun geluk niet op tijdens Go Short Arnhem. Gelderse filmmakers en mensen uit de filmindustrie kunnen elkaar op zondag ontmoeten en delen hun kennis over de ins en outs van de filmwereld bij de Gelderland Film Meeting. Met de centrale vraag ‘Mijn film is af en nu?’ in het achterhoofd trapt Lara van Lookeren van Kapitein Kort af met een workshop over festivaldistributie.

Daarna zijn festivaldirecteur Kirsten Ruber en filmprogrammeur Mathieu Janssen aan de beurt. Ruber neemt de zaal mee in een nieuw project van Go Short in samenwerking met Coaching in de Cultuur: een intervisietraject dat speciaal gericht is op filmmakers. Ruber spreekt met Huibert van Wijk, met één van de intervisiedeelnemers van het pilottraject en gaat dieper in op wat intervisie voor hem betekend heeft, wat het filmmakers brengt en hoe intervisie bijdraagt aan de versteviging van de (regionale) kortefilmsector. Janssen en Ruber gaan vervolgens verder met een workshop waarin ze het belang van het bezoeken van festivals benadrukken.

Na de workshops volgt de prijsuitreiking van het Gouden Hert en om de dag af te sluiten, schuiven de filmprofessionals aan bij het filmmakersdiner.

Wil je dieper in op de inhoud van deze workshops? Lees dan de verdiepende artikelen hierover op onze Engelstalige nieuwspagina. Deze nieuwsfeed is speciaal gemaakt voor filmmakers en -professionals.