Menu Dit was Go Short Nijmegen 2022
Nieuws
Dit was Go Short Nijmegen 2022

Dit was Go Short Nijmegen 2022

Aan al het moois komt een eind, en zo ook helaas aan Go Short. Maar wat wás het een genot om elkaar weer eens in de zalen en daarbuiten te kunnen ontmoeten! 10 dagen lang barstte het festival los en stond LUX Nijmegen geheel in het teken van de korte film. 

Wij willen graag iedereen die aanwezig was ontzettend bedanken voor jullie komst. Ook iedereen die online heeft gekeken naar het kortefilmaanbod: bedankt dat je er – digitaal – bij was.   

Hoewel het einde van zo’n vreugdevol evenement een tragedie op zich is, hebben we gelukkig de foto’s nog! We nemen je graag mee in deze terugblik van het festival.

A Wall is A Screen

Samen met het Duitse A Wall is a Screen organiseerde Go Short een filmkijkavond met als zaal de stad Nijmegen. Van de Grote Markt trok de stoet net na 8 uur richting de Waalkade, met tussendoor stops bij onder andere de Barbarossa-ruïne van het Valkhof. Uiteindelijk werden 7 korte films vertoond op verschillende muren in de stad. Een spectaculaire animatiefilm, een hilarische comedy of een persoonlijke documentaire: alles passeerde de revue.

De Industry Day

Na twee jaar lockdowns heeft de mentale gezondheid flink geleden onder veel filmmakers. Daarom koos Go Short ervoor om hier aandacht aan te besteden tijdens de Industry Day op 8 april 2022. De filmmakers begonnen de ochtend met een plenaire sessie waar aandacht werd gegeven aan het onderwerp “falen”. Later op de middag kregen filmmakers de mogelijkheid om met professionals en distributeurs in gesprek te gaan en om zelfs hun filmideeën te pitchen. Later volgden interactieve workshops met onder andere aandacht voor NFT’s en intimiteitscoaches op de set, om vervolgens af te sluiten met een borrel in het paviljoen.

Q&A’s Paviljoen

Tijdens Go Short werden vele filmmakers geïnterviewd in het paviljoen buiten het LUX, Nijmegen. Deze gesprekken gaven duiding en extra verdieping aan de vertoonde films door de mensen die de films hebben gemaakt. De Q&A’s zijn nog altijd te bekijken. Heb je er één gemist? Klik dan hier om alle Q&A’s op een rij te zien die in het paviljoen tijdens Go Short te zien waren!

De Go Short Awards

Voor de veertiende keer werden, tijdens een liveshow op 9 april 2022, de Go Short Awards uitgereikt. De prijzen vormen een belangrijke springplank voor o.a. de Oscars, Bafta en European Film Awards. De jury maakte vanuit een volle zaal in LUX, in thuisstad Nijmegen, aan makers bekend wie in de prijzen waren gevallen.

Zo won onder andere Kent Chan met Heat Waves de Nederlandse competitie en mochten de Franse Audrey en Maxime Jean-Baptiste zich winnaar noemen in de categorie beste Europese documentaire met Listen to the beat of our images. Lola Cambourieu en Yann Berlier wonnen met Bachelorette Party, die een internationale première beleefden op Go Short, de award voor beste fictiefilm. De award voor beste Europese animatie ging naar Granny’s Sexual Life van de Sloveense Urška Djukić en de Franse Emilie Pigeard. De beste Europese Studentenfilm was Soum van de Franse Alice Brygo, een film die balanceert tussen realiteit en fictie.

Verder werd Handbook van de maker Pavel Mozhar kandidaat gesteld voor de European Film Awards en ging de award voor beste muziekvideo naar Auf Wiedersehen van artiest Mansfield.TYA, geregisseerd door Nicolas Medy.

Maar ook het publiek van Go Short kon zijn stem uitbrengen! Via QR-codes na ieder filmblok kon de meest favoriete film worden uitgekozen door bezoekers in de zaal en online via het Video-on-Demand platform. De winnaar van deze prijs was de Nederlandse maker Ayla Çekin Satijn met haar film Beş.

Op zondag 10 april waren de winnende films nog in LUX te bekijken en tot en met 20 april waren de winnaars – en veel andere geweldige, korte films – via een speciaal programma op het Video-on-Demand platform van Go Short te bekijken.

Farewell brunch

En zo vlogen de meeste makers alweer uit op zondag 10 april – maar niet voordat ze genoten van een heerlijke brunch met de festivalorganisatoren en de andere professionals en makers. In het paviljoen stonden lange tafels opgesteld met daarop warme broodjes, gezonde salades en vers fruit. Tijdens de maaltijd deelden de makers de opgedane ervaringen tijdens Go Short met elkaar en maakten ze bij de fotobooth nog een laatste polaroidfoto om de herinnering vast te leggen. Na deze feestelijke maal was het dan toch echt tijd voor het festivalteam om de makers uit te zwaaien en ze een goede reis te wensen.

Catalogus

De catalogus inzien van Go Short – International Short Film Festival 2022? Klik dan hier.