Een focus op de rauwe rand van Noorwegen
Noorwegen is in trek bij vakantievierende Nederlanders. Beelden van besneeuwde bergen, woeste fjorden en het noorderlicht dringen zich al snel op wanneer we denken aan het Scandinavische land. En naast al dat natuurschoon zijn de inwoners ook nog een van de gelukkigste bevolkingen ter wereld. Maar er schuurt iets onder de oppervlakte. Achter de ogenschijnlijke rust en reinheid, hebben de Noren namelijk een scherpe en cynische blik op de maatschappij. Met het programma We Are Norway richt Go Short de focus in haar 12e festivaleditie op de Noorse korte film en laat zien hoe de Noren zichzelf en ons een spiegel voorhouden, waarin niemand gespaard blijft.
Het complexe karakter van Noorwegen
Behalve films uit Noorwegen, staat tijdens Go Short dit jaar ook de natuur centraal, in het themaprogramma We Are Nature. De link tussen deze programma’s lijkt voor de hand liggend, maar schijn bedriegt. Noorse filmmakers richten hun lenzen liever op elkaar, dan op de hen omringende flora en fauna. Ongerepte natuur en desolate oorden zijn weliswaar met enige regelmaat de setting waarin Noorse films zich afspelen en bieden volop inspiratie en dramatisch effect. Maar centraal staan droge observaties van mens en maatschappij. Kritisch en vlijmscherp leggen die het merkwaardige gedrag van onze soort bloot. Vaak cynisch en subtiel. Soms ook vilein en confronterend.
Noorse makers
In vergelijking met buurlanden Zweden en Denemarken lijkt Noorwegen op het internationale podium misschien een beetje achter te blijven met grote films en series, of regisseurs met wereldwijde bekendheid. Met Joachim Trier als vaandeldrager voor de Noorse cinema volgen nu de afgelopen jaren een aantal beloftevolle jonge filmmakers in zijn kielzog. Zij ontwikkelen hun talent en ideeën door korte films te maken. Reden genoeg dus om eens in te zoomen op deze filmmakers van de toekomst uit Noorwegen.
In de eerste elf edities van Go Short zijn maar liefst 45 korte films uit Noorwegen vertoond in uiteenlopende programma’s. In 2015 was de Noorse filmmaakster Gunhild Enger de hoofdgast op het festival en werden haar oeuvre en de films die haar inspireren getoond. In de afgelopen jaren zijn meerdere jonge Noorse filmmakers opgevallen met hun films op Go Short. Al twee keer eerder toonde Kristoffer Borgli zijn talent op Go Short, in 2015 en 2019. Zijn nieuwste film Former Cult Member Hears Music For The First Time is dit jaar te zien in het Noorse programma. Kenneth Karlstads The Hunger werd internationaal goed ontvangen en was in 2018 onderdeel van de studentencompetitie op Go Short. Deze film is komende editie ook onderdeel van We Are Norway.
We Are Norway bestaat uit drie unieke filmblokken: ‘Humans of Norway’, ‘Norwegian Girl Gangs’ en ‘Cynical Comedy from the North’.
Humans of Norway
‘Humans of Norway’ laat een heel scala aan gekke gewoontes, persoonlijke problemen en complexe karaktertrekken van de mens zien. In To Open, To See (Camilla Figenschou, 2012) zien we een groep kinderen die een schijnbaar onschuldige, maar ook verontrustende ontdekking ondergaat. Sami Boy (2015) van Elle Sofe Henriksen toont de innerlijke strijd van een jonge rendierherder uit het hoge noorden. Gunhild Enger’s The Committee (2016) legt met splijtende precisie en gevoel voor humor de verschillende identiteiten van drie Scandinavische landen bloot.
1. To Open, To See; 2. Sami Boy; 3. The Committee
Norwegian Girl Gangs
In ‘Norwegian Girl Gangs’ wordt duidelijk dat Noorse meisje niet met zich laten sollen. She-Pack (Fanny Ovesen, 2018) gaat over escalerend verjaardagsfeestje met een losgeslagen troep vriendinnen in de hoofdrol. In tegenstelling tot deze groepsdynamiek, zien we in Beast (Aasne Vaa Greibrokk, 2019) juist het individu binnen een groep van tienermeiden die hun volwassenheid aan het ontdekken zijn. Thea Hvistendahl laat met Children of Satan (2019) in prachtige beelden zien hoe twee meisjes op kerkkamp hun grip op de realiteit verliezen, met heftige gevolgen.
1. She-Pack; 2. Beast; 3. Children of Satan
Cynical Comedy from the North
Dat de Noren ook een goed gevoel voor humor hebben, bewijzen de films in ‘Cynical Comedy from the North’. Ze blinken uit in het neerzetten van bitterzoete verhalen vol met pijnlijk grappige situaties. The Proposal (Det Sporadiske Filmkollektivet, 2018) toont op simpele maar doeltreffende wijze een tenenkrommend huwelijksaanzoek. De zwarte komedie Dog Eat Dog (Rikke Gregersen, 2018) won afgelopen jaar de Student Academy Award en de Special Jury Prize bij de BAFTA Student Film Awards. Een film waarbij je van ongemak eigenlijk niet wilt kijken, maar waarvan je ook niks wilt missen!
1. The Proposal; 2. Dog Eat Dog