Menu Een focus op Kroatië en haar rijke filmgeschiedenis
Nieuws
Een focus op Kroatië en haar rijke filmgeschiedenis

Een focus op Kroatië en haar rijke filmgeschiedenis

Ieder jaar focust Go Short op een land aan de hand van haar beste korte films. Dit jaar belichten we filmland Kroatië aan de hand van drie verschillende programma’s. Ook in de rest van het festival klinkt het focusland door; zo is de Kroatische film vertegenwoordigd in andere filmprogramma’s, maar ook in lezingen en activiteiten voor professionals komt het talent uit Kroatië aan bod.  

Een rijke filmgeschiedenis 

Het verleden en het heden van de Kroatische filmkunst wordt uitgelicht in drie gecureerde programma’s. Grootmeesters in de Animatie, Leven Langs de Mediterrane Kust en Sterke Vrouwen uit Kroatië. De verschillende sterke punten van de Kroatische korte film worden hierin uitgelicht. 

Life Along the Mediterranean Coast 

Kroatië is altijd al een land geweest op een knooppunt van verschillende culturele invloeden, gepositioneerd op een kruispunt van centraal Europa, de Balkan en de Mediterraan, en onderscheden door een lange kustlijn. In dit programma willen we niet alleen kijken naar de schone kust en het warme zeeklimaat, maar ook de keerzijde hiervan laten zien. Dromerige stranden staan in contrast met rotsige kliffen, en lijken synoniem te staan voor het warme Kroatische volk, getekend door toeristische drukte en andere ontberingen. 

Strong Women from Croatia 

Binnen de Kroatische film zagen we opvallend veel korte films waarbij een sterke vrouwelijke hoofdpersoon wordt uitgelicht. Aan de ene kant vrouwen die zelfstandigheid omarmen, maar anderzijds ook vrouwen die ondanks tegenslag en zware omstandigheden doorzetten. Dit programma laat overwinning zien, ondanks teisterende tegenslag, leven in armoede of ruwe landschappen die moeten worden doorkruist. 

The Grandmasters of Animation 

Wanneer we kijken naar Kroatië in film, kijken we in ieder geval naar de animatie. Dit is niet vreemd, de eerste Oscar voor beste geanimeerde korte film die niet naar een Amerikaanse film ging, ging naar de Kroatische film Surogat (Vukotic, 1961). De zogenoemde Zagreb School of Animation, waar Vukotic onderdeel van was, zorgde voor een nieuwe stroom in animatiefilms. Er ontstond een genre animatiefilms voor volwassenen, iconisch om een cynische relativerende stijl en thematiek. De lugubere animatie Fisheye (Marušić, 1980) vond daarom ook een plek in dit programma, en laat de brutere ondertoon zien van de Zagreb School. Recentere korte films uit Kroatïe doen het ook goed in het festivalcircuit. Onder andere Ivana Bošnjak en Chintis Lundgren hun films draaiden op Go Short en vele andere internationale festivals en laten zien dat de Kroatische animatie origineel en vernieuwend blijft. Van heden naar verleden en terug, dit programma omarmt de animatie. 

Meer korte films uit Kroatië

Met je Go Short+ Access heb je toegang tot nog veel meer korte films uit Kroatië; zo vind je in International Highlights – een selectie korte films die het afgelopen jaar in de prijzen zijn gevallen op andere festivals – de korte animatiefilm Cockpera. Maar ook op This Is Short, een platform waartoe je met je Go Short pas ook toegang toe krijgt tussen 1 april en 30 juni, is genoeg Kroatische film te vinden. Zo is in de online competitie New Point of View vanaf 29 April TESTFILM #1 te zien, en heeft het kortefilmfestival 25FPS uit Zagreb een programma gecureerd dat een week lang te zien is vanaf 20 mei. 

Meer informatie over alles wat er te zien is vind je hier.

SolidarityGenerations 

Op 9 april vinden de keynotes en roundtable talks plaats van het programma SolidarityGenerations. Tijdens deze sessie vertelt documentairemaker Igor Bezinović (Kroatië) over zijn visie op korte film, mogelijke carrièrepaden en ervaringen met het overschakelen van korte films naar speelfilms, maar ook van speelfilms naar korte films. Deze meeting wordt in het Engels gehouden. Deelnemen kan door middel van een Go Short+ Pro Access. Met deze Pro Acces heb je bijvoorbeeld ook toegang tot informatiebijeenkomsten over Kroatië als co-productieland of filmlocatie voor jouw volgende korte film. 

Meer informatie over alle Industry activiteiten vind je hier.

Onze focus op Kroatië wordt mogelijk gemaakt door  Croatian Audiovisual Centre.