Menu Eerste programmaonderdelen bekend
Nieuws
Eerste programmaonderdelen bekend

Eerste programmaonderdelen bekend

Go Short viert dit jaar haar tiende editie. Van 11 tot en met 15 april staat Nijmegen in het teken van de beste Europese en Nederlandse korte films van dit moment. De eerste programmaonderdelen zijn inmiddels bekend: Go Short richt haar spotlights op Eva Weber, Patrik Eklund en filmland Ierland.

Dit jaar ligt de focus op twee regisseurs die tijdens eerdere edities hoge ogen gooiden. De eerste hoofdgast is de internationaal bekroonde Duitse regisseuse Eva Weber, van wie de betoverende en gelaagde films onder andere werden vertoond op Sundance en SXSW. Haar film The Solitary Life of Cranes won op de eerste editie van Go Short de prijs voor Best European Documentary Short Film. Inmiddels is haar filmografie uitgegroeid tot een divers en meeslepend oeuvre en straks te zien in verschillende filmblokken. Ook kiest zij haar eigen favoriete shorts uit: Eva Weber’s Choice.

De tweede regisseur die naast een retrospectief een volledig carte blanche-programma mag samenstellen is de Zweedse Patrik Eklund. Eklund ontving over de hele wereld erkenning voor zijn humoristische en originele scenario’s. Zo werd Eklunds short Instead of Abracadabra genomineerd voor een Oscar en won zijn film Seeds of the Fall de International Critics Week Award in Cannes. Geroemd om zijn absurdistische dialogen en droogkomische karakters is het voor Go Short een groot plezier de filmmaker in Nijmegen te ontvangen.

Speciale aandacht is er daarnaast voor filmland Ierland. In het tumult rondom de Brexit is het land niet aan het oog van Go Short ontsnapt als het gaat om film. De Ieren sleepten door de jaren heen een recordaantal Oscarnominaties voor hun shorts binnen. In maar liefst drie filmprogramma’s weet het festival het karakter van het land te vangen en toont daarmee een veelzijdig en spannend beeld van het land bestaande uit 40 shades of green.

Het filmfestival ontving dit jaar meer dan 2500 inzendingen voor het Europese en Nederlandse competitieprogramma. Toonaangevende juryleden reiken prijzen uit in de categorieën fictie, documentaire, animatie en kunstfilm en de beste films kwalificeren zich direct voor de Oscars. De eerste helft van februari is de selectie bekend. Begin maart is het gehele blokkenschema beschikbaar en half maart start de kaartverkoop van de feestelijke jubileum editie.