Menu Films vol meedogenloze natuurlijke krachten
Nieuws
Films vol meedogenloze natuurlijke krachten

Films vol meedogenloze natuurlijke krachten

Woest, fel, wild, heftig en meedogenloos zijn de beste vertalingen van het Engelse fierce. Je kent ze wel: mensen die niet van ophouden weten, die ambitieus zijn en dóór willen gaan, whatever it takes! Deze energie en vastberadenheid is niet alleen terug te zien bij mensen, maar ook in de natuur. De onbeschaamde en felle aard van wilde klimaten, stijgende zeeën en uitbarstende vulkanen is iets waar de mens maar weinig controle over heeft, terwijl we er een belangrijke rol in spelen. Onderstaande films en filmblokken tonen de menselijke kracht.

Vrezen voor het ergste

De kippenvel op je armen kan heel herkenbaar aanvoelen wanneer je kijkt naar de korte film Drive (2019) van de Argentijnse filmmaker Pedro Casavecchia. Herkenbaar, omdat het doet denken aan de canonieke thrillers van Alfred Hitchcock en David Lynch. De animatiefilm is een zenuwslopende stop-motion over een disfunctionele familie waarvan de hoofdpersoon, de zoon, langzaam maar zeker verandert in een moordenaar. Alle typische aspecten van een ontwikkelend killermind komen aan bod: van het vermoorden van onschuldige konijnen tot aan het begluren van zijn eigen moeder die naakt voor de spiegel zit. Het bijzondere gebruik van flikkerende beelden en typische horrorgeluiden maakt dat de film zeker behoort tot de categorie ‘even onder mijn bed kijken, voor de zekerheid’. Voor een flinke dosis overeind staande haren en grote pupillen zit je bij Drive dus echt wel goed.

Het gevoel van angst en spanning die deze film in ons ontwaakt is ook te voelen in het filmblok ‘Nature Taking Over’ waarin de natuur de hoofdrol speelt. Uitbarstende vulkanen, stevige wind, onontbeerlijke kou en de dreiging van vloedgolven geeft een heel ander perspectief op de relatie tussen mens en aarde. Natuurlijk hebben mensen impact op de natuur: we zijn daar nu bewuster van dan ooit. Toch is dit andere perspectief, van de nietige mens in de machtige natuur, een verademing.

1. Drive; en films uit ‘Nature Taking Over’: 2. Antarctica; 3. Isole Di Fuoco; 4. The Flood is Coming; 5. Wind Along the Coast