Menu Films waar de realness vanaf druipt
Nieuws
Films waar de realness vanaf druipt

Films waar de realness vanaf druipt

Go Short is fictie, animatie en kunst. Maar Go Short vertelt ook échte verhalen over échte mensen. En het programma van de twaalfde editie zit bomvol films waar de realness vanaf druipt. Soms observeren we anderen en soms vechten we om gezien te worden. De ene keer zien we het pure in een intieme, huiselijke setting, een andere keer snakken we naar de echte buitenwereld. Wat onderstaande films en filmblokken met elkaar gemeen hebben, is dat ze werkelijkheden vangen en onze menselijkheid tonen. 

“It’s funny how the colors of the real world only seem really real when you watch them on a screen.”

― Anthony Burgess, A Clockwork Orange

Ongeloofwaardig, maar oh zo herkenbaar

De titel van All Cats Are Grey in the Dark (2019) geeft al aan wat voor soort boodschap Lasse Linder met deze film wil overbrengen: alle katten zijn grijs in het donker en lijken net zoals mensen eigenlijk heel sterk op elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we ons zo herkennen in de hoofdpersoon van deze film. De hoofdpersoon, Christian is namelijk geobsedeerd door zijn katten Marmelade en Katjuscha, een kater en een poes. Wanneer Katjuscha door Marmelade wordt bezwangerd, is Christian helemaal door het dolle heen. Hoe langer de poes in verwachting is, des te meer Christian haar vertroetelt en verzorgt. Christian is zijn ware zelf, en verschuilt dit niet voor de camera. Toch kun je als toeschouwer niet anders dan het gevoel hebben dat de intieme relatie tussen Christian en zijn dieren een beetje ongemakkelijk is om naar te kijken. 

Ook de films in het filmblok ‘Corina en Nikola’s Shorts’ roepen dit gevoel op, met films van de makers in focus Corina Schwingruber Ilić en Nikola Ilić. Dit blok toont ons nuchtere menselijkheid, herkenbaar en komisch. Corina en Nikola beschrijven hun stijl als tragikomedie, waarmee ze onderwerpen op een toegankelijke manier verbeelden en ervoor zorgen dat kijkers er plezier aan beleven. Uiteindelijk zorgt het observeren van anderen er juist voor dat we onszelf observeren.

All Cats Are Grey in the Dark:

Wij zijn er ook

Er zijn nog een heleboel andere korte films die de realiteit van onze wereld prachtig in beeld brengen. En daar moet soms voor worden gevochten. Het filmblok ‘Stand Your Ground’ toont de strijd om gehoord en gezien te worden en centreert zich rondom de kernboodschap van ieder protest: wij zijn er ook.

Een boodschap die mensen verenigt, zoals ook te zien in het filmblok ‘Nature Hitting Hard’, over de ongelijkheid van klimaatverandering. Want de gevolgen van de klimaatverandering raken ons niet evenredig en vergroten de ongelijkheid, en dat terwijl dit een probleem is van ons allemaal. Daarom is het zo belangrijk dat we onze menselijkheid en werkelijkheid tonen, want daarmee komen we samen.