Menu Go Short presenteert een unieke filmwandeling door Nijmegen-West
Nieuws
Go Short presenteert een unieke filmwandeling door Nijmegen-West

Go Short presenteert een unieke filmwandeling door Nijmegen-West

Go Short en Architectuurcentrum Nijmegen presenteren: de veerkracht van Nijmegen-West. Een Filmwandeling over de ontwikkeling van het Waalfront. 

Begin 2020 kwam de wereld tot stilstand. We zaten aan huis gekluisterd en werden teruggeworpen op dat wat dichtbij is. We kwamen vast te zitten in een digitale bubbel, waardoor je soms vergat hoe belangrijk de verbinding met de echte wereld blijkt te zijn. Zo ontstond een herwaardering voor het ommetje en de verbinding met je eigen omgeving, met je voeten tijdens het lopen, de zon op je huid en de vogels die fluiten. Nieuwe ideeën werden geboren en deze wandeling is daar het levendige en uitgewerkte resultaat van.

GS_Filmwandeling_pers_1200x842_def

Aan de rand van de binnenstad ligt het Waalfront: het voormalige industrie- en havengebied dat transformeert naar een hoog stedelijk woon- en werkgebied. Go Short maakte i.s.m Architectuurcentrum Nijmegen een filmwandeling over de veerkracht van mensen in deze dynamische omgeving. Bewoners, ondernemers en ontwerpers vertellen hoe zij de veranderingen ervaren, maar ook de gezamenlijke wens om het ‘samen sterk’ gevoel in Nijmegen-West te behouden. Het lef om te vernieuwen en het verleden te koesteren. “Meebewegen is de enige manier waarop je dit kan doen. Verandering in de wijk gaat niet over verbetering of verslechtering. Je neemt het waar zoals de mensen op het water het waarnemen. Dit is wat het is. Deal with it – Eric Mol, bewoner Waalhaven Nijmegen. 
 
De wandeling is verweven met vier korte films die de sfeer van het gebied versterken. Mathieu Janssen, programmeur bij Go Short vertelt over de kracht van de korte film. We wijzen je op bijzondere gebouwen op de route, horen van architect Iggie Dekkers over de ontwikkelingen op het Nyma terrein en nemen je mee in de verhalen van mensen uit het Waterkwartier en het havengebied. De locaties die we onderweg passeren spreken tot de verbeelding. Door middel van audio, film en speciaal hiervoor gecomponeerde muziek door muzikant Frank Boeijen (the Gathering), geven we je een unieke kijk op deze omgeving die constant in verandering is. 
 
Loop met ons mee en verwonder je tijdens deze stadswandeling over de bijzondere ontwikkelingen in het Nijmeegse havengebied. Deze unieke beleving en het leggen van verbindingen is wat ons betreft erg belangrijk en creëert waardevolle ontmoetingen. Ook tijdens deze wandeling laten we ontmoetingen zien: ontmoetingen met de stad, film en architectuur. Ga mee naar buiten op avontuur en ontdek, want dat hebben we allemaal gemist! 

Praktische informatie

Vanaf 16 juli is de wandeling, inclusief audio en films, voor iedereen gratis beschikbaar via de mobiele website van Go Short. De wandeling is op ieder moment te lopen, individueel of samen. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone en een koptelefoon. De route (max. 2 uur) start vanaf het Joris Ivensplein en loopt onderlangs de spoorbrug naar het havengebied. Zorg dat je telefoon is opgeladen, zet je koptelefoon op en geniet! 

Meer weten over de mogelijkheden van de Filmwandeling als familie- of bedrijfsuitje? Stuur dan een bericht naar info@goshort.nl.

De Filmwandeling Nijmegen-west is een productie van Go Short – International Short Film Festival Nijmegen i.s.m. Architectuurcentrum Nijmegen en met bijdragen van architectuurhistoricus Michiel Kruidenier, Iggie Dekkers (Eek en Dekkers architecten), Henny Linders, Eric Mol, Edwin Niemantsverdriet. Muziek door Frank Boeijen, opnames en montage door Jozien Wijkhuijs , webapplicatie door Bart Hofs en fotografie door Gema Perez. 
 
Onderweg worden er in totaal vier korte films vertoond. Dit zijn The Deep van PES. Deze film is minder dan 2 minuten lang, en daarmee de kortste film ooit genomineerd voor een Oscar. Workers leaving the Lumière factory van Louis Lumière staat symbool voor het in beeld brengen van de working class. Fest is een film van Nikita Diakur, een van oorsprong Russische maker die een fascinatie heeft voor het lelijke en het onvoorspelbare. De ‘tagline’ voor deze film is ‘drone, stunt, rave’ – wat mooi samen komt bij het relatief nieuwe bruggenlandschap dat hier in Nijmegen is ontstaan, en ruimte biedt voor illegale raves, van-de-brug-in-het-water-spring-stunts en ontelbare kitsche amateurdronevideo’s van het eiland. En de animatiefilm Analysis Paralysis, een van de publieksfavorieten van Go Short 2017, waarin regisseur Anete Melece een divers park laat zien, waar veel verschillende mensen bij elkaar komen en interacties ontstaan. 

ACN