Menu Focus on Eva Weber
Nieuws
Focus on Eva Weber

Focus on Eva Weber

Met trots verwelkomt Go Short Eva Weber als een van haar hoofdgasten. Geboren in Duitsland, woont ze nu als regisseur in London en maakt ze zowel documentaires als fictie films. De allereerste editie in 2009 vertoonde haar meervoudig bekroonde film The Solitary Life Of Cranes – dit jaar ze is terug met meer bijzonder mooie korte films van haar hand.

Go Short 2018 vertoont Eva Webers beste films in het programma Focus On Eva Weber. Haar films nemen je mee op een meeslepende reis van de hectiek in Old Delhi tot de schemering van de Laplandse wildernis en de ‘s nachts verlaten straten van Conakry – een reis van achter gesloten deuren tot hoog in de lucht. Ook mag ze haar eigen Carte Blanche-programma samenstellen. De films naar keuze verrassen en inspireren: ze eren cinema als kunstvorm en als wapen voor sociaal engagement.

Volgens Weber zijn korte films – indien goed gemaakt – uitdagender, verfrissender en verkwikkender dan lange films. Ze geven een podium aan de stemmen die normaal gesproken afwezig zijn in de wereld van big-budget blockbusters. Ook in haar eigen films wil ze mensen meenemen naar plekken waar ze nooit eerder zijn geweest, zowel emotioneel als geografisch. “Of je de wereld nou door de ogen van kraanbestuurders ziet (The Solitary Life of Cranes) of meeluistert met de intieme telefoongesprekken van vreemden (The Intimacy of Strangers); elke film geeft je een unieke inkijk in de wereld en hoe we met elkaar verbonden zijn.”

Haar films nemen je mee op een meeslepende reis van achter gesloten deuren tot hoog in de lucht

Weber haalt haar inspiratie uit verschillende dingen. Het kan een beeld zijn, een paar zinnen in de krant, de schilderijen van Edward Hopper, de films van Werner Herzog of haar woonplaats Londen. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in het conflict tussen intimiteit en afstand, verwijderd en toch dichtbij zijn en hoe we worden gevormd door de omgeving waarin we leven. De manier waarop ze te werk gaat is arbeidsintensief en vergt veel voorbereiding. Toch is dit niet de reden dat ze het bij korte films houdt. “Ik geloof dat elke film een juiste lengte heeft; soms kan een film van tien minuten te lang of te kort zijn. Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens het film maken de kans en vrijheid kreeg om de juiste lengte voor mijn films te vinden, voornamelijk tijdens de montage.”

Op dit moment is Weber bezig met een aantal lange film projecten, waaronder de fictiefilm Let the Northern Lights Erase Your Name, gebaseerd op de novelle van Vendela Vida. Hoewel ze de afgelopen tien jaar voornamelijk documentaires heeft gemaakt, richt ze zich nu ook weer op fictie. “Tegenwoordig verdeel ik mijn tijd over beiden. Ik heb geen voorkeur, of eerlijker gezegd: wanneer ik een documentaire maak wens ik dat bezig ben met een fictiefilm en vice versa. Zoals het gezegde gaat: het gras is altijd groener…”

Begin maart komt het volledige programma, inclusief de draaitijden van Eva Webers programma’s, online.