Menu Focus on Patrik Eklund
Nieuws
Focus on Patrik Eklund

Focus on Patrik Eklund

Patrik Eklund maakte zijn regiedebuut in 2002 met de korte film One Christmas Morning. Dit was gelijk een succes, het won meerdere prijzen en de korte films die hierop volgden deden niet onder: Cannes’ Critic’s Week selecteerde Situation Frank (2007), Instead of Acabrada ontving een Oscarnominatie en Seeds of the Fall (2009) won de prijs voor Beste Korte Film, ook tijdens de Critic’s Week in Cannes. Bijna overbodig om te zeggen zijn wij heel blij dat Patrik Eklund een van de hoofdgasten van Go Short 2018 is.

Tussen 11 en 15 april vertonen wij de beste films van Eklund in het programma Focus on Patrik Eklund. Kenmerkend voor zijn bekroonde films is het donkere gevoel voor humor. Eklund: “Mijn werk is vaak erg dialoog gedreven met excentrieke karakters die in een wereld leven waar dingen net even anders zijn.” Neem Instead of Abacadabra, een film waarin de hoofdrolspeler heel graag goochelaar wilt zijn, maar dit niet volgens plan verloopt. Een hilarische film is het gevolg.

Naast zijn eigen shorts, vertoont Eklund ook zijn favoriete korte films in Patrik Eklund’s Choice. Zijn selectie is een afwisseling van animatie en live-action, beginnend met het surrealistische Un Chien Andalou van Luis Bunel en Salvador Dali en gevolgd “door films die alleen nog maar beter zijn.”

“Mijn Oscarnominatie is een geweldige ijsbreker op feestjes.”

De Oscarnominatie voor zijn korte film heeft de filmmaker erg verrast: “Het kwam zeer onverwachts dat ik genomineerd werd voor een Oscar. Naast dat het erg leuk en spannend was, natuurlijk. Het is een goed iets om op je CV te hebben staan als je nieuwe ideeën wilt presenteren aan iemand met geld, als een soort geruststelling. En het is een geweldige ijsbreker op feestjes.”

In 2011 maakte Eklund zijn eerste lange film Flicker, opnieuw een komedie, over mensen die hun plek proberen te vinden in de moderne maatschappij. Gelukkig hoeven we als kortefilmfestival niet bezorgd te zijn: het feit dat hij een lange film heeft gemaakt wil niet zeggen dat hij stopt met korte films. Sterker nog, zijn nieuwe korte film The Infection komt dit jaar nog uit. Volgens Eklund staan korte films gelijk aan vrijheid: “Het is een vrije speelplaats waar je nieuwe dingen kunt proberen en je stem als filmmaker kunt perfectioneren zonder iemands geld te verliezen.”

Inspiratie voor zijn films vindt hij in verschillende dingen. Soms komt het voort uit het schrijfproces, maar het kan ook fotografie of een toevallig opgevangen gesprek zijn. Eklund heeft zelden een specifiek onderwerp in zijn hoofd als hij begint te schrijven: “Ik denk dat het onderwerp of thema de neiging heeft te veranderen tijdens het schrijven, mits je het niet op een waargebeurd verhaal baseert natuurlijk.”

Wanneer we Eklund vragen of hij ooit een film in een geheel ander genre zou willen maken, onthult hij dat het dan zeker een science fiction wordt: “Geen aliens of lasers, maar gewoon twee karakters, alleen in een ruimteschip, die een existentiële crisis doormaken en ruzie maken over de was.” Zoals gezegd: excentrieke karakters in een wereld waar dingen net even anders zijn…

Begin maart komt het volledige programma, inclusief de draaitijden van Patrik Eklund programma’s, online.