Menu Focus op de Hongaarse korte film
Nieuws
Focus op de Hongaarse korte film

Focus op de Hongaarse korte film

Na een crisis in de Hongaarse cinema aan het begin van dit decennium, floreert de Hongaarse filmindustrie inmiddels meer dan ooit tevoren. Hongaarse films krijgen niet alleen flinke aantallen bezoekers, maar vergaren ook internationale erkenning op belangrijke festivals. Films als ‘Son of Saul’ en ‘On Body and Soul’ sleepten de afgelopen jaren veel prijzen in de wacht en bereikten wereldwijd duizenden mensen. Een van de grootste successen voor het korte film-genre, was de Oscar die de makers van de hartverwarmende kinderfilm ‘Sing’ in 2017 ontvingen. Deze succesverhalen zijn inspirerend voor een opkomende generatie van nieuwe filmmakers in Hongarije. Met dit focusprogramma zoomen we in op deze talenten die de toekomst van de Hongaarse cinema bepalen én we blikken terug op de rijke filmhistorie van Hongarije.  

Hedendaags Hongarije 

Sociaal-politieke ontwikkelingen zoals de vluchtelingencrisis beïnvloeden landen wereldwijd. Ook Hongarije werd de laatste jaren geconfronteerd met vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Op hetzelfde moment emigreren veel Hongaren naar landen met betere arbeidsomstandigheden. Het nationalisme stijgt in Hongarije en deze ontwikkelingen worden door de hele wereld gevolgd. Korte films staan er om bekend snel op hedendaagse kwesties te reflecteren. ‘Collapsed Lung’ door Ambrus Fatér is zo’n film, over een dokter van middelbare leeftijd bij wie plotseling een zieke, oude vluchteling zijn leven in wandelt. Deze film is te zien in het programma met recente, Hongaarse korte films, gecureerd in samenwerking met het Friss Hús Budapest International Short Film Festival. Een andere film in dit programma is de winnaar van Friss Hús 2018, ‘Last Call’ van Hajni Kis. Deze film vertelt het verhaal van een oudere vrouw die bij haar dochter in het buitenland wil gaan wonen. Beide films zijn gemaakt op de SZFE – Academy of Drama and Film in Budapest, die zorgt voor de opkomst van een nieuwe generatie filmmakers in Hongarije.  

Frisse Hongaarse animaties 

De korte animatiefilms van Réka Bucsi zijn op festivals over de hele wereld vertoond en gelauwerd. Haar werk en succes zijn tekenend voor de levendige en spannende animatie-industrie van Hongarije. Het programma New Hungarian Animations is gewijd aan de onderscheidende werken van jonge, getalenteerde animatoren en gecureerd in samenwerking met het Kecskemét Animation Film Festival. De zes films in dit programma zijn onder andere Réka’s ‘Solar Walk’ (vorig jaar ook te zien op Go Short) en ‘The Noise of Licking’ door Nadja Andrasev (onderdeel van de studentencompetitie op Go Short 2017). We zijn verheugd dat zeven van de tien films uit deze twee programma’s zijn gemaakt door vrouwelijke regisseurs.  

Eerdere generaties 

Het is goed om naar de hedendaagse en toekomstige Hongaarse makers te kijken, maar om de Hongaarse cinema écht te begrijpen, moeten we ook terugblikken op de werken van eerdere generaties. In samenwerking met het Hungarian National Film Archive presenteren we een programma over de experimentele korte film uit de jaren zeventig. Deze compilatie met artistiek hoogstaande werken, geproduceerd door de Balázs Béla Stúdió’s, wordt gepresenteerd door Pál Czirjákvan het Hungarian National Film Archive. Alle films worden vertoond op 35 millimeter. 

Ga voor meer Hongaarse films naar het programma van onze speciale gast dit jaar, Balint Kenyeres. Hij presenteert een selectie van zijn eigen korte films en een paar films die hem inspireerden gedurende zijn filmcarriere.