Menu Female Filmmakers to Follow
Nieuws
Female Filmmakers to Follow

Female Filmmakers to Follow

Op Internationale Vrouwendag (elk jaar op 8 maart) staan diversiteit en gelijke kansen centraal. Wij vinden het belangrijk om deze dag stil te staan bij onze invloed op kansen voor makers in de filmindustrie. Bij ons staan diversiteit en een gelijke man-vrouwverdeling eigenlijk altijd al aan de basis van onze programmering, commissies en jury’s. Nieuw dit jaar is ons talentenprogramma voor nieuwe curatoren die opgeroepen werden om een programma te maken. In Female Filmmakers to Follow laten drie vrouwelijke Nederlandse regisseurs zien wat hen inspireert.  

We vinden het belangrijk om jonge makers vanaf het begin van hun carrière gelijk te behandelen, hen bewust te maken van kansen en te sterken waar nodig. Daarnaast willen we in brede zin de industrie stimuleren tot gelijke behandeling. Oprichter en directeur Kirsten Ruber: “Commissies en jury’s stellen wij zo divers mogelijk samen met als basis een gelijke man-vrouwverdeling. Het hebben van minder ervaring is voor ons geen excuus om voor geijkte namen te kiezen. We zijn een talentontwikkelingsorganisatie: als je drive en passie hebt zorgen wij voor de juiste begeleiding en een internationaal podium. Startende makers en professionals zetten we zo op posities waar ze verantwoordelijkheid mogen en moeten dragen en zichtbaar zijn voor anderen. Alleen zo stimuleer je doorontwikkeling, vernieuwing en kansen voor nieuw talent. Voor ons zijn dat al sinds de oprichting de belangrijkste waarden.” 

Outside onze bubble: Female Filmmakers to Follow 
Marieke Elzerman (1996), Eliane Esther Bots (1886) en Ghita Skali (1992) zijn deze editie bestempeld als Female Filmmaker to Follow. Deze drie makers kregen van ons elk hun eigen programma om hun verhaal te vertellen. Door het tonen van films die hen geïnspireerd hebben, en hun eigen korte film, krijgen deze filmmakers een eigen podium. Met de film ‘Kom Hier’ laat regisseur Elzerman een zintuiglijk portret van een ontluikende vriendschap in geluid, gebaar en beweging zien, dat zich afspeelt in een dierenasiel. Bots vertelt in ‘In Flow of Words’ het verhaal van drie tolken in het internationaal gerechtshof van voormalig Joegoslavië. Ghita Skali tot slot zet met haar werk genaamd ‘The Invaders’ onderwerpen als gender, migratie, werk en invasie in perspectief.

Nieuw curatietalent
Het Current Issues-programma geeft dit jaar ook ruimte aan nieuwe curatoren die zich aanmeldden bij ons met een persoonlijk programma-idee. Met programma’s over woningnood en kraken, mentale gezondheidsuitdagingen en queer mensen van kleur stellen we de drie nieuwe internationale programmamakers Thomas Swinkels, Bo Alfaro Decreton, Anto Astudilo en Guadaloupe Campos voor.

Selectie programma’s en competitie  
Wie in het kader van de Europese, Nederlandse en Studentencompetitie op het podium komt te staan, wordt bepaald door de selectiecommissie van Go Short en de juryleden. Sinds de eerste edities van Go Short (sinds 2009) zijn deze groepen gelijk verdeeld op het gebied van gender. Onder de genomineerde films is de verdeling van mannelijke en vrouwelijke regisseurs tevens gelijk.