Menu Go Short 2021: een nieuw festivalperspectief
Nieuws
Go Short 2021: een nieuw festivalperspectief

Go Short 2021: een nieuw festivalperspectief

Go Short 2021 is hybride, spannend en coronaproof. De afgelopen maanden werkte de organisatie aan een programma met online en offline-onderdelen. Een programma dat zich uitstrekt over verschillende locaties en een langere periode, en bovenal gebruik maakt van al die verschillende presentatievormen die de korte film rijk is. De filmzaal krijgt dit jaar een kleinere rol dan normaal. Go Short focust op online activiteiten en niet-klassieke presentatievormen zoals immersive en podcasts, maar ook op de buitenruimte in zowel stedelijke gebieden als de natuur. Daarmee richt het festival zich nog meer dan ooit op publiek, vernieuwing en experiment. Net als ieder jaar, reikt Go Short Awards uit voor de beste Europese films, waaronder de Go Short VEVAM Award voor het grootse Nederlandse filmtalent en kwalificeren winnaars zich voor de Oscars, Bafta en European Film Awards. Daarmee blijft Go Short een belangrijk platform voor presentatie en ontwikkeling van filmtalent. 

Het festival start op 8 april met Go Short Online, een online festivalprogramma waarin de selectie van de beste films uit Europa en veel nieuw filmtalent centraal staan. Indien de maatregelen het toestaan is publiek in beperkte mate welkom bij een aantal livestream-uitzendingen in de zaal en bij exposities die later die periode starten. Voor filmmakers en andere professionals op het gebied van korte film organiseert Go Short verschillende workshops, panels, discussies en marketmeetings in een digitale festivalomgeving. Ook voor scholen is het aanbod aangepast aan de huidige maatregelen. Maar je kan er ook op uit. Wil je de benen strekken loop dan met je wandelmaatje een van de filmroutes of haal een VR pakket-to-go op tijdens je ommetje.

In juni organiseert Go Short, mits de regels het toelaten, een groot open-air publieksprogramma op verschillende plekken en buitenplaatsen in Nijmegen. Hier hoopt Go Short het publiek weer live te kunnen ontmoeten en trakteren op de mooiste films, gesprekken met makers en aanvullende programmering gemaakt door en in samenwerking met regionale partners en collectieven. Aansluitend gaan we met de beste films van deze editie en onze pop-up bios op tour naar de mooiste plekken in Gelderland. Zodra de bioscopen weer bezoekers mogen ontvangen zijn er filmprogramma’s te zien in meerdere filmhuizen in het land.

Go Short maakt vanaf dit jaar onderdeel uit van This Is Short. This is Short is het internationale platform waarin Go Short, samen met drie andere Europese kortefilmfestivals, intensief samenwerkt door online programmering voor publiek en professionals aan te bieden. Hiermee bundelen de festivals hun krachten en bieden ze één alternatief in het diffuse online aanbod. Het platform is live vanaf 1 april tot aan 30 juni 2021. Ook de periode daarna zal Go Short vaker online programma’s blijven aanbieden. Zo start dit voorjaar de derde editie van de Gelderland Film Pitch, een talentontwikkelingstraject voor regionale makers. Zij kunnen hun filmplannen nog indienen tot en met 26 maart.

Go Short komt tot stand met meerjarige steun van het Nederlands Filmfonds, de Gemeente Nijmegen en de Provincie Gelderland. Ook de Europese Unie en een aantal private fondsen ondersteunen de activiteiten die de komende periode plaatsvinden. Het festival werkt samen met een groot aantal internationale, landelijke en regionale partners. Vanaf 2 maart is de selectie voor 2021 bekend, andere programma’s volgen spoedig. Online tickets en passen zijn vanaf medio maart te koop. Houdt de website en social media in de gaten voor updates, nieuwe programma’s en mogelijke aanpassingen i.v.m. de meest actuele maatregelen.