Menu Sophie van Bree won in 2021 de Gelderland Film Pitch. Hoe gaat het nu met haar?
Nieuws
Sophie van Bree won in 2021 de Gelderland Film Pitch. Hoe gaat het nu met haar?

Sophie van Bree won in 2021 de Gelderland Film Pitch. Hoe gaat het nu met haar?

Het ondersteunen van lokaal filmtalent is een van Go Short’s belangrijke taken. Omdat we een betrokken organisatie zijn, willen we graag op de hoogte blijven van de makers die we begeleiden. In dit artikel blikken we terug op het filmmakersproces en het traject van een van ‘onze’ vele getalenteerde makers Sophie van Bree.

Nadat ze in 2021 de Gelderland Film Pitch won en haar première had tijdens Go Short 2022, heeft Sophie van Bree Nederland nu verwisseld met Edinburgh, Schotland, waar ze een master volgt in Film Directing bij de University of Edinburgh. Zoals we haar kennen, schuwt ze grootse thema’s ook hier niet; nadat ze zich volledig stortte in een persoonlijk onderzoek naar rouw in haar film SYNCHROON, is ze nu de wereld van mentale gezondheid in gedoken, toevallig ook een van de hoofdthema’s van Go Short 2022. 

Kun je ons vertellen waar je film SYNCHROON over gaat?

“Ik neem de kijker mee op een zoektocht. Een zoektocht van een kleindochter die antwoorden wil over haar opa, terwijl ze vastlegt wat intense rouw doet met iemand die twee maanden geleden de persoon is verloren met wie ze zestig jaar heeft samengeleefd. Van heel dichtbij.”  

Wat voor persoon was je opa en in hoeverre heeft het maken van de film invloed op jouw leven gehad?

“Hij was degene die de familie bij elkaar hield en altijd de verbinder speelde. Daarom was de première ook zo bijzonder. Geheel in zijn nalatenschap, verbindde deze film de familie: neven, nichten, tantes en ooms die ik zelden zag, kwamen nu allemaal naar mijn première om mijn opa te kunnen zien. Iedereen in de familie wilde er deel van uitmaken. Het is nog altijd een heel belangrijk moment voor mijn familieleden en is nog vaak onderwerp van gesprek als ik nu familie tegenkom.” 

Het is nu een jaar geleden dat je opa is overleden. Hoe gaat het nu met je oma?

“Het gaat steeds beter. Het is natuurlijk nog steeds moeilijk voor haar en een wond die nooit zal helen. Gelukkig is ze weer begonnen met het plannen van uitjes en het leven aan het herontdekken. Dat is mooi om te zien.” 

Hoe was de begeleiding van Go Short tijdens het maken van de film?

“Zodra ik de Gelderland Filmpitch won, bogen de professionals van Go Short zich over me. Hun boodschap was in het kort: “We weten niet of wat jij wil maken mogelijk is, maar we zijn hier om je volledig bij te kunnen staan.” Zij gaven me enorm veel vrijheid en hun coaching en de workshops waren ontzettend nuttig voor me.” 

“Go Short’s staff behandelde me alsof ik al een bekende naam was binnen de filmwereld, wat me erg veel zelfvertrouwen gaf als een maker. Dit traject zag ik als een soort Master’s degree in film. Daarom raadde ik de competitie aan aan andere makers, zoals Eva Krol. Zij won dit jaar en werkt momenteel aan een korte film die volgende editie in première zal gaan tijdens Go Short 2023. 

Hoe hebben de filmprofessionals van Go Short je ondersteund met deze persoonlijke film?

“Het maken van zo’n film is natuurlijk een erg emotionele ervaring. Toch kon ik altijd terugvallen op de professionals bij Go Short. Zij hielpen mij terwijl ik moest balanceren tussen eigen emoties en mijn werk als filmmaker. Ik moest zorgen dat ik niet te veel in emotie bleef hangen, maar ook tijd vinden om zelf te rouwen. Als filmmaker en als kleinkind zit je precies tussen die twee kanten in.” 

“Als maker, motiveert Go Short je om jezelf in al je glorie te laten zien aan de wereld.”

Sophie van Bree

Wat vond je van de Insdustry Dagen tijdens Go Short 2022 en wat heeft het je gebracht?

“Ik heb nog altijd warme herinneringen aan die dagen. Het was zo inspirerend, leuk en educatief. Met name de ronde tafels, daar was ik erg over te spreken. Het is zo’n toegankelijke manier van netwerken. Ik ben doorgaans wel een sociaal persoon, maar voelde me destijds nog niet erg senang tijdens netwerkevenementen. Ik ontdekte dat, door simpelweg aan te schuiven bij een van deze tafels, ik erg makkelijk kon meepraten en alle sociale drempels vervaagden.” 

“Daar komt bij dat het festival zelf zo’n inspirerende bubbel is om in te zitten. Als maker word je aangemoedigd om jezelf in al je glorie te laten zien aan de wereld.” 

Kunnen we nieuwe projecten van de echte Sophie van Bree verwachten binnenkort?

“Jazeker! Momenteel werk ik aan twee nieuwe projecten waar ik erg gemotiveerd voor ben. Een project is een film over een 24-jarige vrouw met ernstige mentale gezondheidsproblemen die in behandeling is vanwege drugsgebruik in het verleden. Het andere project is meer experimenteel en gaat over angsten van specifiek vrouwen, waarbij ik shots uit de natuur gebruik.” 

Wil je iedere maand een Industry Update ontvangen met daarin allerlei artikelen over de laatste weetjes en feitjes binnen de filmindustrie en onze eigen (industry) activiteiten? Klik op de knop hieronder en meld je aan.