Menu Go Short maakt competitieprogramma’s van de veertiende editie bekend
Nieuws
Go Short maakt competitieprogramma’s van de veertiende editie bekend

Go Short maakt competitieprogramma’s van de veertiende editie bekend

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen maakt alle filmtitels van de Europese competitie, Nederlandse competitie en Studentencompetitie bekend die te zien zijn op Go Short van 1 t/m 10 april. Daarnaast zijn de juryleden die de films uit deze competities beoordelen bevestigd. De kaartverkoop van het festival gaat 15 maart van start.

Europese competitie
46 internationale titels, waaronder 3 Nederlandse films, komen in aanmerking voor de Go Short Awards in de categorie fictie, documentaire en animatie. De winnaars komen op de shortlist van de Academy Awards en maken daarmee kans op een prestigieuze Oscar.  

De juryleden voor de Europese competitie dit jaar zijn: Naomi Pacifique (winnaar Pardino d’Argento Swiss Life 2021 op Locarno Internationaal Filmfestival), Bianca Lucas (hoofdprogrammeur “European Shorts” op het Sarajevo Film Festival), Petra Vermeulen (eindredacteur jong talent en senior redacteur documentaire bij VPRO), Ben Nicholson (schrijver, curator en moderator bij London Short Filmfestival, Open City Documentary Festival, London East Asian Filmfestival, Sheffield Doc/Fest) en Adrien Merigeau (Oscarwinnaar voor beste korte animatiefilm 2021).

Nederlandse -& studentencompetitie
Voor de Nederlandse competitie selecteerde Go Short 22 films waar het beste van eigen bodem de revue passeert. Zij komen in aanmerking voor de Go Short VEVAM-award. VEVAM is de auteursrechtenorganisatie voor regisseurs van film- en televisiewerken in Nederland, die zich al jaren aan het festival en de stimuleringsprijs voor Nederlands talent verbindt.  

De Studentencompetitie bestaat uit 21 films van filmscholen uit heel Europa. De filmmakers maken kans op de Encouragement Award, een prijs die inspireert en stimuleert. De juryleden voor de Studentencompetitie dit jaar zijn: Ville Koskinen (winnaar Best Student Film Award 2021), Valeria Wagner (lid van het selectiecomité van Locarno Filmfestival), Oana Ghera (artistic director bij International Experimental Filmfestival Boekarest), Basir Mahmood (filmmaker en gastcurator bij IDFA) en Sohaib Bouaiss (3D-art director bij FINESSE, Verenigde Staten, Californië). Zij zullen ook de films uit de Nederlandse competitie jureren. 

EyeTunes: de muziekvideocompetitie
Muziekvideo’s zijn steeds vaker een speelplaats voor cinematografische vernieuwing en een beleving om op het grote doek in de filmzaal te bekijken. Dit jaar schitteren de videoclips van onder andere Froukje (Niets Tussen, geregisseerd door Simon Becks en Cas Mulder die zojuist ook de muziekvideo voor S10 en de Nederlandse Songfestivalinzending lanceerden) en LUWTEN (Sleeveless, geregisseerd door Tessa Douwstra) op het grote doek. 

Niet te missen!
Tijdens het festival draait ook enkele films die hun succes al hebben bewezen op andere festivals. Zo wordt In Flow of Words getoond, een film van Nederlandse maker Eliane Esther Bots, in de Europese competitie. Tijdens het Filmfestival van Locarno in Zwitserland en het Franse Clermont-Ferrand viel deze aangrijpende film over het Joegoslaviëtribunaal al in de prijzen. Becoming male in the middle ages van Pedro Neves Marques ontving een Tiger Short Award op het Internationale Filmfestival in Rotterdam en TRAP van Anastasia Veber ontving de Gouden Beer voor beste korte film op het festival in Berlijn.