Menu Het European Short Film Network breidt zich uit
Nieuws
Het European Short Film Network breidt zich uit

Het European Short Film Network breidt zich uit

Twee nieuwe festivals en permanent streamingplatform

IndieLisboa en Uppsala Kortfilmfestival treden toe tot het European Short Film Network. Ook wordt het Video-On-Demandproject THIS IS SHORT nieuw leven ingeblazen als een jaarrond streamingplatform in oktober 2023.

Het European Short Film Network (ESFN), opgericht in 2020 door de vier Europese kortefilmfestivals Internationale Kurzfilmtage Oberhausen (DE), Go Short Festival in Nijmegen (NL), Short Waves Festival in Poznan (PL) en Vienna Shorts (AT), verwelkomt twee nieuwe aanwinsten: het welbekende IndieLisboa International Film Festival (PT) en Uppsala Kortfilmfestival (SE).

Het ESFN werd in het leven geroepen om Europese korte films te ondersteunen en te promoten. Het netwerk is inmiddels actief in zes verschillende, Europese landen, waarbij Europese samenwerking centraal staat. Zodoende versterkt het netwerk de Europese film- en festivalindustrie.

Dit vertaalt zich naar activiteiten die online en offline plaatsvinden. Het ESFN is een van de Europese festivalnetwerken die financiering ontvingen van het EU MEDIA programma. Het netwerk zal dit blijven ontvangen tot en met 2024.

THIS IS SHORT: De plek voor Europese korte films.

Het gezamenlijke filmplatform THIS IS SHORT wordt opnieuw gelanceerd in oktober 2023 als een jaarronde streamingservice voor publiek en de filmindustrie. We bundelen de leukste films samen en vertonen de geweldige rijkdom en variëteit aan Europese kortefilmproductie.

THIS IS SHORT, een van de kernonderdelen van het netwerk, lanceerde met succes in 2021 als een online festival van drie maanden. Dit werd gezamenlijk gecureerd door de deelnemende festivals en beleefde een tweede driemaandelijkse editie in 2022. De coördinator van het THIS IS SHORT-project is curator Jens Geiger-Kiran.

FESTIVALPROGRAMMA’S: Een focus op analoge film

Het European Short Film Network is momenteel bezig met het maken van filmprogramma’s die het hele jaar fysiek te bezoeken zijn op alle zes de festivals. Hierbij ligt de focus op analoge film. Naar verwachting gaat dit project in de loop van 2023 van start met twee programma’s van de Friedl Kubelka School for Independent Film Vienna, gecureerd door directeur Philipp Fleischmann, hoofd filmafdeling van de school.

DUURZAAMHEID: Op naar een duurzame festivalorganisatie

Alle deelnemende festivals zweren trouw aan de Duurzaamheidscode die is ontworpen door het ESFN. Deze is hier te lezen. Voor updates over de activiteiten van het ESFN volg je het netwerk op Facebook of op Instagram.

Het European Short Film Network is ondersteund door het Creative Europe Program – MEDIA of the European Union.