Menu Filmmaker over de vloer? Ontmoet onze homestayhosts!
Nieuws
Filmmaker over de vloer? Ontmoet onze homestayhosts!

Filmmaker over de vloer? Ontmoet onze homestayhosts!

Ineke (65) en Ton Sanders (67) ontvangen al zolang als het homestayhostproject bestaat filmmakers in Nijmegen tijdens het Go Short International Filmfestival. Wat houdt dit project nou in? In dit interview vertellen ze meer over hun ervaringen met de Go Short-filmmakers.

 

ONTVANG ONTBIJTVERGOEDING, LEUKE EXTRA’S (ZOALS VRIJKAARTEN OF EEN UITNODIGING VOOR EEN BORREL TIJDENS HET FESTIVAL) EN WIE WEET SLAAPT DE NIEUWE TARANTINO WEL IN JOUW LOGEERKAMER!

“We kopen niet aan de deur,” zegt een goedlachse Ton als hij de deur opent. Even later staat de koffie al klaar en sluit zijn vrouw Ineke ook aan.

Ton is al een tijdje gepensioneerd, Ineke is docente beeldende vorming op een middelbare school in Nijmegen. Een aantal jaar geleden zagen ze in restaurant Tati een folder liggen over het homestayhostprogramma van Go Short. “We kenden Go Short nog niet, maar omdat het ons interessant leek om filmmakers in huis te nemen, hebben we ons opgegeven en zijn we in aanraking gekomen met het festival,” zegt Ton. “Daarna zijn we ook steeds meer korte films gaan kijken,” vult Ineke aan, “dat deden we voorheen nog niet.”

“Het homestayprogramma is een verbreding van je culturele horizon.”

– Ton Sanders

Ineke gaat al sinds het begin naar Cursus Première in LUX en ze heeft op de eerste verdieping in huis een eigen atelier. Ton gaat met zijn Cinevillepas graag naar de film en samen met Ineke bezoekt hij vaak verschillende soorten musea. Met ook nog een creatieve duizendpoot als dochter, moge het duidelijk zijn dat de familie Sanders de culturele sector hoog heeft zitten.

Van homestayhost naar een sauna aan een Fins meer

Wat hen zo aantrekt aan het homestayhostprogramma is dat ze van alles ontdekken binnen de culturele sector. “Er blijkt een kattenfilmfestival te bestaan in Wenen. Dat heb ik van een homestayhost geleerd,” zegt Ineke. Ook hebben ze internationale vrienden aan het homestayhostprogramma overgehouden die ze nog regelmatig spreken. “We hebben ooit een stelletje uit Finland over de vloer gehad. Hun verblijf beviel zo goed dat wij hen later nog eens opzochten in Finland. Toen hebben wij bij hen ‘gehomestayd’ in een houten hut met een sauna aan een Fins meer,” zegt Ton.

De kookkunsten van Ton

Ton en Ineke zijn van nature gastvrij. “Ik vind het leuk om mensen met een lekker bord eten te verwennen,” zegt Ton, “ik serveer ze geen boterhammen met pindakaas.” Van paella tot stoofschotels en de beste vis- en vegagerechten: Ton kan iedere dieetwens aan.

Een kennismakingsdiner is dan ook een vaste traditie binnen huize Sanders. Zo leren ze de filmmakers beter kennen, om ze vervolgens hun eigen gang te laten gaan. “We begrijpen ook dat ze hier zijn voor het festival en we willen de filmmakers graag die vrijheid geven,” zegt Ineke, “daarnaast hebben we ook onze eigen drukke agenda’s.”

Ton en Ineke Sanders aan de keukentafel waar ze al vele gasten hebben mogen ontvangen. Foto: Jelle Steijvers.

Aan luxe ontbreekt het de gasten dus zeker niet. Dat zie je ook terug in de twee slaapkamers met eigen badkamer. “Die badkamer hebben we ooit voor onze kinderen gemaakt. Zij hebben inmiddels het nest verlaten, maar op deze manier konden we een nieuwe functie aan de zolder geven,” zegt Ton.

Of ze het homestayprogramma van Go Short aan anderen zouden aanraden? “Zeker!”, zegt Ton, “je haalt met het homestayprogramma mensen in huis met een enorme drive voor filmmaken; dit zijn geen mensen met een 9-tot-5-mentaliteit, ze leven volledig voor hun passie.” Tons advies naar potentiële homestayhosts: “Gebruik het homestayprogramma als verbreding van je culturele horizon.”

Je krijgt persoonlijk contact met een filmmaker óf filmmakers en een ontbijtvergoeding. Ook Homestay Host worden? Meld je aan via het inschrijfformulier of stuur een mail naar industry@goshort.nl.