Menu Onze korte ode aan natuur
Nieuws
Onze korte ode aan natuur

Onze korte ode aan natuur

We Are Nature. Dit is niet alleen een krachtige thema, ook letterlijk gezien is het onbetwistbaar. Wij mensen zijn natuur. Maar, dat is niet de voornaamste reden dat we dit jaar hebben gekozen voor het thema natuur. Met dit focusprogramma brengen we een ode aan de natuur.

Het zijn ambivalente tijden; we kunnen niet om de klimaatverandering en de gevolgen hiervan heen. Het nieuws staat er bol van. De Green Deal moet in Europa uitkomst bieden, maar de problemen worden door velen nog glashard ontkent.

Wij willen niet alleen een alarmerende boodschap verkondigen, maar juist ook de macht, pracht en tegenstrijdigheden van de natuur in de spotlights zetten. Daar komt bij dat we ieder jaar vele schitterende films ingezonden krijgen met een urgente, observerende of vooruitziende blik op de natuur en het is tijd om deze extra onder de aandacht te brengen.

Onze ode aan natuur

Kortom, het is de hoogste tijd om een ode te brengen aan natuur! Maar waar te beginnen? We hebben uitgebreid gebrainstormd over het bepalen van de juiste invalshoek en geprobeerd om balans te vinden tussen de verschillende visies op de natuur. Als uitgangspunt hebben we de relatie tussen mens en natuur en het aanpassingsvermogen van beide genomen. Vervolgens zijn we gaan graven in ons geheugen, op zoek naar toepasselijke films. We hebben talloze catalogi doorgebladerd, filmklassiekers opgevraagd en natuurlijk heel veel films bekeken. Een inspirerende zoektocht met oneindig veel mogelijkheden. Kill your darlings kreeg een nieuwe dimensie. We vroegen feedback aan collega’s, keken nog meer films en gooiden last-minute een compleet programma in de prullenbak. Keuzes maken valt niet altijd mee, maar het is gelukt! We zijn trots op het resultaat en hopen dat het in de smaak valt.

Oh Brother Octopus (Florian Kunert, 2017):

Filmblok: Nature Taking Over

Het eerste blok heeft als titel ‘Nature Taking Over.’ Wellicht klinkt dit enigszins pessimistisch, maar mocht je wel wat relativeringsvermogen kunnen gebruiken, dan biedt dit programma uitkomst. In dit filmblok komt de kracht van de natuur tot uiting: overstromingen, windstormen en vulkaanuitbarstingen tonen hoe klein wij mensen eigenlijk zijn en doen een beroep op ons aanpassingsvermogen.

Filmblok: Designing Nature

In ‘Designing Nature’ zien we de mens aan het werk. Zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komen lijkt soms een doel op zich, maar wat is eigenlijk het onderliggende verlangen bij het kopen van plastic planten en het spelen van games waarin je loopt door een perfect nagebootst bos? Een fascinerend fenomeen natuurlijk, maar passen we op dat we onszelf niet vervangen?!

Antarctica – still 02

Still: Antarctica

Filmblok: Nature Hitting Hard

We kunnen er niet om heen dat onze aardbol in brand staat. De opwarming van de aarde en klimaatverandering zijn serieuze problemen waarvan wij rijke westerlingen de negatieve gevolgen nauwelijks merken. Het zijn met name de inheemse volken en mensen in ontwikkelingslanden die het hardst geraakt worden. In het programma ‘Nature Hitting Hard’ worden hun verhalen verteld.

Filmblok: The Destiny of Nature

Waar gaat het heen met onze wereld? Dat is de vraag die centraal staat in het blok ‘The Destiny of Nature.’ De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar de filmmakers van de films in dit blok bieden een aantal vooruitzichten. Deze variëren tussen een enkel kunstmatige en gecontroleerde wereld en een wereld waar mensen überhaupt geen rol meer spelen. Wij zullen het niet meer meemaken, maar welke scenario lijkt jou het meest realistisch?

1. Red-End and the Seemingly Symbiotic Society; 2. That which is to come is just a promise; 3. Floreana