Menu Oud-Goshortdeelnemer Zara Dwinger keert terug naar Nijmegen voor debuutfilm
Nieuws
Oud-Goshortdeelnemer Zara Dwinger keert terug naar Nijmegen voor debuutfilm

Oud-Goshortdeelnemer Zara Dwinger keert terug naar Nijmegen voor debuutfilm

Tekst door Bram Megens
Beeld door Douwe Hennink

Het moet voor de inwoners van Heseveld een vreemd gezicht zijn geweest toen daar plots een gehele filmcrew de Hulststraat had overgenomen. Lampen, camera’s, acteurs, make-upspecialisten en alles wat je maar kunt bedenken vulde het straatbeeld.

In de voortuin bij nummer 8 is het te doen. Grote filmlampen staan langs de heg opgesteld en om de havenklap wordt er “camera, licht, geluid, actie!” geroepen door een luide mannenstem. Op de hoek van de straat verzorgt een vriendelijke vrouw de catering vanuit een van de vele bestelbusjes die in de straat geparkeerd staan.

Het zal de plek zijn waar Lu, een meisje van 10, opgroeit bij een weesgezin. Al jaren heeft ze haar moeder niet gezien, totdat zij onverwachts op de stoep staat. Ze neemt Lu mee op een roadtrip naar Polen in een oude, blauwe, afgeragde Chevrolet. Ze leven samen in een soort filmische realiteit, terwijl de daadwerkelijke realiteit ze inhaalt.

Samen met co-scenarist Nena van Driel maakt Dwinger een film die een veel breder thema beslaat: kan iemand wel of geen goede moeder zijn voor haar kind als diegene psychisch niet in orde is? “Wat als je ouders niet zijn voldoen aan het droombeeld dat je van ze hebt? Kortom: het ervaren en omarmen van imperfect ouderschap, vanuit het perspectief van een kind,” aldus Dwinger.

WordPress header GS Arnhem 2022 (2)

Dwinger en Go Short

Zara Dwinger is geen onbekende voor het vaste Go Short-publiek. In 2016 stuurde ze als student al haar film Liv in voor het Go Ahead-programma. Ze deed later mee aan de Nederlandse Competitie in 2019 met haar film Yulia & Juliet en in 2021 deed ze mee voor dezelfde competitie met haar film A Holiday From Mourning. Yulia & Juliet draaide ook in het educatieprogramma. Hier ervaarde ze hoe kinderen in de zaal reageerden op haar eigen film en zag ze direct de impact die de film bij hen had.

De laatste draaidag van Je Moeder zit er inmiddels op en de film gaat nu in postproductie. Producent Studio Ruba laat weten dat de film in de zomer van 2023 in de bioscopen te zien zal zijn.

6

Hoofdrolspeelsters Rosa van Leeuwen (Lu, links) en Frieda Barnhard (Karina).