Menu Save the Date: 1-20 april 2022!
Nieuws
Save the Date: 1-20 april 2022!

Save the Date: 1-20 april 2022!

Go Short maakt zich op voor de 14e editie en kondigt In Focus-programma’s aan

Het is bijna weer zover: Go Short – International Short Film Festival Nijmegen opent in april haar deuren! Na twee online edities stevent Go Short dit jaar af op een hybride festival. De 14e editie van het filmfestival vindt van 1-10 april plaats in de zalen van LUX in Nijmegen. De digitale zaal blijft van 1 april tot en met 20 april geopend voor On Demand films en aanvullende, verdiepende content.

De selectie van de allerbeste korte films uit Europa en heel veel nieuw filmtalent staat bij Go Short altijd centraal. Naast de beste, recente films uit de competities, kiezen we elk jaar een aantal programma’s die in de spotlight komen te staan. Deze In Focus-programma’s bestaan uit uitgelichte makers, actuele, maatschappelijke thema’s en een land in focus. We lichten in dit bericht alvast een tipje van de sluier op.

In Focus: Germany

Traditiegetrouw stelt Go Short iedere editie één Europees land centraal. Dit jaar blijven we dicht bij huis en reizen we af naar het oosten in de zoektocht naar de meest memorabele, korte films: Duitsland.

Duitsland is een land met een rijke filmhistorie en enorm veel talentvolle filmmakers. Door het grote aanbod aan goede films was het eenvoudig om kwaliteit te vinden, maar lastig om tot een afgebakende selectie te komen. Toch is het de programmeurs van Go Short gelukt om een gevarieerd programma samen te stellen. Zo wordt onder andere de Duitse Gegenkultur opgezocht, duikt Go Short in het Berlijnse stadsleven en de slapeloosheid die daarbij komt kijken en wordt er een beroep gedaan op de beste komedies die Duitsland te bieden heeft.

In Focus: Out-Of-Office

Het tweede In Focus-programma dat Go Short bekendmaakt heeft alles te maken met werk. De films die in dit programma worden getoond, stellen allerlei verschillende manieren van werken aan de kaak. Dit programma bevat serieuze thema’s waarin het kapitalisme op een maatschappijkritische manier onder de loep worden genomen. We besteden daarnaast aandacht aan mental health, zoals de veelvoorkomende burn-out. Maar er is ook plaats voor een luchtig komediegenre in de vorm van absurdistische kantoorhumor.

Dit gevarieerde programma daagt de kijker uit om na te denken over wat werk anno 2022 inhoudt en is te zien onder de allesomvattende titel Out-Of-Office.

De leden van de pseudo-Marxistische mediaguerrilla ‘Total Refusal’. Foto: Total Refusal.

In Focus: Artist in Residence – Total Refusal

Dit Weense collectief neemt de populaire game-industrie op de hak en maakt in het kader van tegencultuur korte films en interactieve kunst in al bestaande games. Met hun kunst bekritiseren zij de verhalen die verteld worden in met name gewelddadige spellen. Hun eerdere vertoningen op Go Short waren Operation Janewalk (2018) en How to Disappear (2020).

Total Refusal verblijft deze editie in het Besiendershuis. Hier zal een deel van hun expositie te zien zijn. Deze expositie reist door de hele stad en zal ook plaatsvinden in de Paraplufabriek – in samenwerking met Platform P-OST – en in Galerie Singular-Art aan de Waalkade. In samenwerking met Oddstream ontwikkelen Sjef van Beers en Ibo Ibelings een route die de locaties aan elkaar verbindt. Dit gebeurt via een digitaal netwerk dat los staat van het normale internet, waarvan de contactpunten door de stad heen zijn verborgen. Kom je in de buurt van zo’n contactpunt? Dan kun je inloggen en krijg je een speciale boodschap of video van Total Refusal te zien.

Outside the Bubble

De campagne van Go Short gaat van start onder de noemer Outside the Bubble. Go Short stimuleert namelijk met een uitdagend en divers programma de bezoeker om het onbekende op te zoeken en buiten de eigen bekende bubbel te treden.

We hebben je hiermee alvast een klein inkijkje kunnen geven van hoe ons festival eruit gaat zien. De komende tijd zullen we steeds meer van ons festival bekendmaken. Houd daarom in de tussentijd onze website, Facebookpagina en Instagrampagina in de gaten.