Menu SAVE THE DATE: Go Short maakt zich op voor zinderende jubileumeditie
Nieuws
SAVE THE DATE: Go Short maakt zich op voor zinderende jubileumeditie

SAVE THE DATE: Go Short maakt zich op voor zinderende jubileumeditie

Zet Go Short maar alvast in de agenda, want het is bijna alweer zover: van 31 maart t/m 10 april barst hét festival voor de korte film los! Dit keer voor een jubileumeditie, namelijk de vijftiende keer Go Short. Vanuit het festivalthema For the bigger picture is dit jaar een scherpe selectie gemaakt van de beste, meest recente shorts uit Europa.

Naast de korte films wordt filmtalent vanuit alle uithoeken van de wereld uitgenodigd. Het festival onderscheidt zich al vijftien jaar door de veelzijdigheid van het medium ‘film’ te tonen aan het grote publiek. De verschillende vormen, verhalen en makers doen ieder jaar eer aan het festival met actuele, maatschappelijk betrokken en belangrijke thema’s.

For the bigger picture

Met het festivalthema van deze editie For the bigger picture krijg je een uitgebreide bundel van verhalen en perspectieven te zien. Deze diverse selectie van korte films zorgen ervoor dat je een breed palet voor je krijgt waardoor je als bezoeker even kunt ontsnappen in een wereld vol wonderen.

Tijdens het festival komen grote, wereldse thema’s aan bod, maar juist ook kwetsbare onderwerpen. De ‘kleine’ verhalen, verfrissende invalshoeken en gewaagde perspectieven tonen de verhalen achter de verhalen.

Gouden Kalfwinnaar Kevin Osepa zet Caribisch gebied op de kaart

Ieder jaar trekt Go Short een land of regio naar de voorgrond in een zogenaamd In Focus-programma. Dit jaar is speciale aandacht voor het Nederlandse, Caribische gebied. Hiervoor is visual artist Kevin Osepa (1994) gevraagd om twee programma’s samen te stellen. Hij won een Gouden Kalf voor Beste Korte Film voor La Última Ascensión (2022). Deze film zal ook te zien zijn tijdens Go Short.

Een van zijn filmprogramma’s zal gericht zijn op de geschiedenis van de regio. Het andere programma gaat over het Caribisch gebied vandaag de dag en postkolonialisme. Met zijn twee programma’s hoopt hij een gesprek te ontketenen. “Hedendaagse gesprekken over het verleden om te beginnen aan een nieuwe toekomst,” aldus Kevin Osepa.

WordPress Header – Kevin Osepa

Filmmaker in de spotlight: Charlie Shackleton

Zoals gebruikelijk zet Go Short ook een maker in het middelpunt van de aandacht. Dit jaar is dat filmmaker Charlie Shackleton (1991) uit het Verenigd Koninkrijk.

Hij verwierf bekendheid met zijn korte, karakteristieke documentaires. Hij neemt ons mee in zijn meest uiteenlopende onderzoeken. Onderwerpen zoals complottheorieën tot plagiaat in de horrorfilmindustrie; alles passeert de revue.

Go Short vertoont een greep uit zijn veelzijdige oeuvre. Zo zie je onder andere een analoge film waarvan maar één kopie bestaat, een VR-film waar Charlie bij zal zijn om een half uur lang 1-op-1 met de kijker te praten, een tien uur durende protestfilm, een TikTokfilm en een filmessay dat is gemaakt om op je telefoon te kijken.

Charlie_Shackleton_by_Mia_Mullarkey

Licht in het donker

Tot en met 30 september 2022 konden uit heel Europa filmprofessionals en filmfanaten een idee voor een filmprogramma insturen. Zes talenten, afkomstig van Leeuwarden tot Lagos, zijn inmiddels door Go Short geselecteerd als gastcurator om van deze losse ideeën echte filmprogramma’s te maken.

Wat kun je verwachten? Denk aan een programma over filmdocumentatie van de oorlog in Oekraïne, opgroeien met het internet als extra ouder, de betekenis van maskers in hedendaagse, Afrikaanse culturen of films over identiteit en transseksualiteit. Op deze manier biedt Go Short ruimte voor een diverse selectie binnen de programmering.

Curators 2023

Ticketverkoop start vanaf half maart

De vijftiende editie van Go Short vindt dus van 31 maart t/m 10 april 2023 plaats in de filmzalen van LUX Nijmegen, het paviljoen naast het terras en op verschillende hotspots in de stad. Het exacte programma, locaties en de ticketverkoop gaat half maart 2023 online. Houd daarom de website in de gaten.