Menu Urgente maatschappelijke thema’s centraal bij online THIS IS SHORT competitie NEW POINT OF VIEW
Nieuws
Urgente maatschappelijke thema’s centraal bij online THIS IS SHORT competitie NEW POINT OF VIEW

Urgente maatschappelijke thema’s centraal bij online THIS IS SHORT competitie NEW POINT OF VIEW

Met nog bijna twee weken te gaan, maakte THIS IS SHORT de winnaars bekend van de competitie van New Point Of View. De enige kortfilmcompetitie die door vier filmfestivals samen wordt georganiseerd, kende de hoofdprijs toe aan Annelore Schneider & Claude Piguet voor hun film White Shadow (Verenigd Koninkrijk, Zwitserland). De tweede prijs werd toegekend aan How to order online van Julie Ramage (Frankrijk), die de gemeenschapszin en creativiteit binnen een gevangenis belicht. De winnende films kunnen nog tot het einde van de maand worden bekeken. 

>| WINNAARS NEW POINT OF VIEW – In totaal zaten er 23 Europese korte films in de Europese online competitie, die elk 7 dagen beschikbaar waren op het platform. De vakjury bestond uit Natalia Sielewicz (kunsthistorica, curator), Robin Curtis (cultuur- en mediawetenschapper) en Viet Vu (filmauteur). Zij verklaarden over White Shadow dat: “In een tijd waarin iedereen een selfie of zelfs een high-end 3D-product kan produceren, deze film ons opnieuw aan het nadenken zet over onze eigen gebruiken op het gebied van van visuele creatie. Belangrijker en verrassender nog, het vraagt ons om vraagtekens te zetten bij ons eigen gedrag met beelden van troep en afval”.  

Volgens de jury snijdt How to order online een heel ander belangrijk onderwerp in onze Europese samenleving aan: het strafrechtsysteem. “Door de handen van de personages te filmen terwijl ze een eigenaardig taakje verrichten in de gevangenis, drukt de film op subtiele wijze niet alleen een collectief verzet uit, maar ook een sterke solidariteit ongeacht ras in een continent dat veel zorgen heeft over racisme. Die solidariteit is zelfs aanwezig tussen degenen buiten het kader, die de camera vasthouden, en degenen binnen het kader”.  

>| PASSEN VOOR DE HELFT VAN DE PRIJS – Zowel liefhebbers van korte films als filmprofessionals kunnen nog steeds een THIS IS SHORT PASS voor de helft van de prijs krijgen voor 9,99 euro (in plaats van 20 euro), of een THIS IS SHORT INDUSTRY PASS voor 11,99 euro (in plaats van 25 euro). Beide soorten passen bieden volledige toegang tot alle korte films op het THIS IS SHORT-platform. Houders van de THIS IS SHORT INDUSTRY PASS krijgen ook toegang tot de gezamenlijke videobibliotheek van het ESFN-netwerk, inclusief de contactgegevens van alle geselecteerde films.  

>| THISISSHORT.COM is het gezamenlijke platform van de vier Europese korte filmfestivals Go Short (NL), International Short Film Festival Oberhausen (DE), Vienna Shorts (AT) en Short Waves Festival (PL). Na een succesvolle editie in 2021 is de tweede editie van THIS IS SHORT op 1 april van dit jaar van start gegaan. Gebruikers uit meer dan 20 landen, binnen en buiten Europa, hebben tot nu toe van de gelegenheid gebruik gemaakt om de beste korte films in Europa te bekijken.