Menu Vakjuryprijs Het Gouden Hert uitgereikt aan beste Gelderse film – Nijmeegse en Arnhemse makers zegevieren
Nieuws
Vakjuryprijs Het Gouden Hert uitgereikt aan beste Gelderse film – Nijmeegse en Arnhemse makers zegevieren

Vakjuryprijs Het Gouden Hert uitgereikt aan beste Gelderse film – Nijmeegse en Arnhemse makers zegevieren

Op zondag werd in Focus de vakjuryprijs Het Gouden Hert – door makers, voor makers t.w.v. €1000 – uitgereikt aan de beste Gelderse korte film. Sil van der Woerd ontving het hert voor beste fictiefilm met zijn film ‘Mirage’. Het Gouden Hert voor de beste non-fictiefilm ging naar ‘NAYA – Der Walt hat Tausend Augen’ van Sebastian Mulder. Danscollectief Arnhemse Meisjes ontving een Special mention voor ‘Memories of the Future’.  

Gouden Hert fictie 

Van 9-12 september vond Go Short Arnhem plaats, een vierdaags evenement i.s.m. Focus Filmtheater en Gelders DOEK. De Gelders Kort competitie toonde het beste dat Gelders filmtalent te bieden had. In totaal streden 15 films voor filmprijs Het Gouden Hert. De jury, bestaande uit leden van Gelders DOEK en vertegenwoordigd door Kevin Toma en Nena Tijsma kozen ‘Mirage’ van Sil van der Woerd als winnaar van Het Gouden Hert voor beste fictiefilm.

Een film over een jager die, gekweld door de naderende dood van zijn vrouw, wordt geconfronteerd met zijn emoties. “Een pareltje waarmee groot talent Van der Woerd laat zien dat hij ook zonder woorden een ontroerend verhaal over verlies, dood en rouw kan vertellen – volledig vertrouwend op de kracht van beeld en geluid.

Gouden Hert non-fictie 

NAYA – Der Walt hat Tausend Augen’ gaat over de wolf die van Duitsland naar België trok. Sebastian Mulder ontving met dit intrigerende portret de prijs voor beste non-fictiefilm. De jury zei hierover het volgende: “Hoe kijken we naar de natuur, en hoe wordt die blik teruggekaatst? Het is een zeer actuele thematiek, die in ‘Naya’ niet los te koppelen valt van de dwingende vorm: ook deze spannende collage van archiefbeelden – materiaal gedraaid door ontelbare surveillance-camera’s, in het wild en in de bebouwde kom – biedt een uniek perspectief op de wolf en haar gastheer, de mens.” 

 

Special Mention 

Danscollectief Arnhemse Meisjes – Platform voor hedendaagse dans ontving van de jury een special mention voor hun film ‘Memories of the Future’. In deze film spelen ze met de tijd, al draaiend en dralend, totdat het heden het enige is dat overblijft. Dat is waar je je aan vast kunt houden: hier, nu. De beelden en bewegingen vertellen het verhaal van één mens en ieder mens tegelijkertijd. Een steeds terugkerende cyclus van overgave, vrijheid, doorzettingsvermogen en kracht, waar ervaringen uit het verleden en herinneringen uit de toekomst zich vermengen. ‘Memories of the Future‘ is een film waarin alle elementen elkaar maar blijven versterken. Van de kleding tot de muziek, tot de schaduwen en de fantastisch goed gekozen perspectieven, ze zorgen er allemaal voor dat de choreografie tot leven komt en haar verhaal kan vertellen. Een waar kunstwerk.” aldus de jury.