Menu Van woningnood, LGBTQIA+-community tot mentale gezondheid: maatschappelijke thema’s krijgen ruim baan
Nieuws
Van woningnood, LGBTQIA+-community tot mentale gezondheid: maatschappelijke thema’s krijgen ruim baan

Van woningnood, LGBTQIA+-community tot mentale gezondheid: maatschappelijke thema’s krijgen ruim baan

Go Short (1 – 10 april) stimuleert de bezoeker met een uitdagend en divers programma om het onbekende op te zoeken en buiten de eigen bekende bubbel te treden. Wij zijn dan ook de laatste die zware, maatschappelijke thema’s schuwen en deze een podium op het festival bieden.

De korte film is een medium dat bij uitstek geschikt is hiervoor doordat één filmblok een breed, verdiepend beeld schetst. Daarom presenteert Go Short het Current Issues-programma waarin nieuw talent de kans krijgt om op de curatorsstoel te zitten. Uit een oproep zijn drie talentvolle, beginnende programmeurs geselecteerd om programma’s met engagerende, actuele en sociale thema’s samen te stellen.  

Hiermee trekken de curatoren de bezoekers uit hun vertrouwde bubbel. Filmmakers Anto Astudillo & Guadelupe Campos uit de Verenigde Staten maakten een programma over LGBTQIA+-personen van kleur. Thomas Swinkels, Nederlandse kunstenaar die in Berlijn woont, stelde een programma samen over de woningcrisis en de krakerscultuur. Filmrecensent Bo Alfaro Decreton uit België legde haar focus op geestelijke gezondheid. Geïnteresseerd? Klik hier voor kaartjes.

Children of the Moon

Een veelvoorkomend fenomeen binnen de trans-/queer community van kleur (TQPOC) is dat mensen binnen deze community geen aansluiting vinden in de traditionele normen en waarden van hun conservatieve omgeving. Deze uitsluiting leidt vaak tot traumatische jeugdervaringen en een motivatie om het nest te ontvluchten. Veel lotgenoten vinden elkaar als ze ouder zijn in grotere steden. Hier komen ze bij elkaar en vinden ze soelaas bij herkenbare ervaringen. 

Children of the Moon is een gecureerd programma, met werk van queer- en trans-filmmakers van kleur van Latijns-Amerikaanse afkomst. In 9 films komt een brede waaier aan genres voorbij. Het programma verkent de natuur van gender, identiteit en spiritualiteit binnen de collectieve queer-gemeenschap. 

Squatting

“Idealen ontruim je niet, kraken gaat door!” Deze en andere leuzen klonken op demonstraties tegen de Wet kraken en leegstand, die in 2010 een einde maakte aan het legale kraken. Doordat de woningmarkt overspannen is, beleeft de krakerscultuur een ware renaissance. Squatting kraakt het thema van de wooncrisis aan de hand van films over het bezetten van leegstaande panden.  

Dit programma is gecureerd door kunstenaar Thomas Swinkels. Met zijn achtergrond in culturele antropologie, onderzoekt en observeert Swinkels zowel natuurlijke als door de mens gemaakte structuren en hoe deze naar zijn hand te zetten. 

Mental Health

Hulp zoeken voor mentale problemen rust nog altijd in de taboesferen en wordt daardoor vaak van de hand gedaan als iets wat men zelf moet oplossen. Dit programma zet de controverse rondom mentale gezondheid aan de kant en geeft het een plek op het grote scherm. De kijker krijgt handvatten aangeboden om zelf beter om te gaan met hun mentale gezondheid.   

Het programma Mental Health is samengesteld door de in Spanje geboren Belgische filmrecensent Bo Alfaro Decreton. Ze schrijft voor Talking Shorts en Kortfilm.be. Haar interesse in mentale gezondheid komt vanuit een innige drive om de menselijke psyche te duiden. Decreton vindt het noodzakelijk om met dit programma het gesprek aan te gaan en ervoor te zorgen dat mensen niet meer in zichzelf keren.