Menu Verslag: Talkshow De Nieuwe Oost | Wintertuin x Go Short
Nieuws
Verslag: Talkshow De Nieuwe Oost | Wintertuin x Go Short

Verslag: Talkshow De Nieuwe Oost | Wintertuin x Go Short

Jelko Arts van De Nieuwe Oost | Wintertuin interviewde in de talkshow op donderdag 4 april twee gasten uit de filmindustrie: Floor Adams, animator en producent van de recent uitgekomen animatie Mind My Mind en Jord Knotter, acteur en jurylid voor de Nederlandse en studentencompetitie van dit jaar. Tussendoor en aan het einde deed Jelko de rubriek Go Short Short, waarbij hij in rap tempo tips gaf voor die dag en de volgende dag.

Tekst: Joos de Ruiter. Beeld: Bregje van de Weijer.

Floor Adams’ recent uitgekomen film is genomineerd voor meerdere prijzen en won zelfs al de publieksprijs in België bij het Brusselse Animatiefilm Festival Anima. Over een maand wordt de film gescreend op het Tribeca Film Festival in New York, waar ze geïnterviewd zal worden door Whoopi Goldberg. ‘’Ik moet dan bij mezelf denken: ze heeft geen nonnenoutfit aan deze keer,” grapt ze. Haar animatiefilm Mind My Mind is vorige maand uitgekomen, maar het project begon al in 2009. Destijds dacht Adams dat ze binnen een jaar klaar zou zijn en dat de film in totaal elf minuten zou duren. Het eindresultaat blijkt anders: de film duurt bijna een halfuur en ze werkte samen met zestig animatoren. ‘’Ik heb er zelf zes jaar fulltime aan gewerkt’’ vertelt Adams.

Haar inspiratie voor de film komt voort uit haar werk met autistische kinderen en een kortstondige relatie met een autistische man, die geobsedeerd was door F16’s. Dit gegeven zie je ook bij hoofdpersoon Chris die een obsessie heeft voor modelvliegtuigjes. ‘’Hele werelden spelen zich af in zijn hoofd, waar je als buitenstaander niets van weet.” De film moet dienen als een tegenwicht, om veelvoorkomende stereotypen over autistische mensen te ontwrichten. “Het is simpelweg niet zo dat als je een luciferdoosje laat vallen, een autistisch persoon meteen weet hoeveel lucifers er op de grond liggen.”

De animatie is digitaal uitgevoerd, hoewel Adams zelf alleen de achtergrond heeft geanimeerd. Ze was te veel bezig met productie en overzicht om veel hands-on werk te doen. “Als regisseur moest ik streng zijn. Ik had heel duidelijk in mijn hoofd hoe Chris moest zijn.” Meewerkende animatoren hadden wel vrijheid, maar binnen een duidelijk kader. Maar waarom animatie? En waarom een korte film? “Ik ben zelf van beroep animator, dus het was een logische keus. Animatie leent zich tegelijkertijd ook beter voor het uitbeelden van overprikkeling [een symptoom van mensen met autisme, red.].” De toekomst voor Floor is een bioscooprelease van Mind My Mind, in combinatie met andere aangesloten korte films. Dus houd je lokale filmhuis in de gaten!

Mind My Mind werd tijdens Go Short verschillende keren vertoond. Ook won de film de Publieksprijs op zondag.

Jord Knotter ken je misschien van GTST, Moordvrouw of Flikken Maastricht. Hij speelde ook mee in een aantal korte films. Volgens hem is acteren in een film, TV-serie of korte film niet heel anders. “Het blijft altijd even moeilijk. De camera draait en je moet het gewoon doen.” Een klein verschil is dat het bij korte films makkelijker is om je character arc in de gaten te houden. Vanwege de niet-chronologische volgorde waarin alles wordt gefilmd is dat soms lastig.”

Als acteur heeft Knotter geen speciale blik op films, vindt hij zelf. “Op de Toneelacademie heerste er een cultuurtje waarbij elke film werd afgekraakt. Alles was slecht. Ik ben blij dat ik dat los heb kunnen laten.” Wanneer hij nu naar films kijkt, probeert hij er gewoon van te genieten. “Soms kun je natuurlijk wel bedenken hoe een bepaalde scene achter de schermen gewerkt zou hebben, maar bij een goeie film denk je daar niet over na.” Over zijn jury-deelname vertelt hij: “ik ga iedere film in met een open mind.” Het belang van filmfestivals als Go Short is volgens Knotter niet te onderschatten. “Hier beginnen grote carrières, gebeuren levensbepalende dingen.” Zelf heeft hij vorig jaar meegewerkt aan een korte film zonder budget, die nu is gekocht door Michael Bay (ja, de Hollywoodproducent). “We hadden echt niet gedacht dat dat zou gebeuren, maar op zoiets hoop je natuurlijk wel.” Wat is de toekomst voor Knotter? Hij gaat het toneel op en doet de komende anderhalf jaar mee aan drie verschillende toneelstukken.