Menu We are exposing: RUIS
Nieuws
We are exposing: RUIS

We are exposing: RUIS

Go Short houdt van korte films, maar dat is niet alles. Elk jaar zoeken we naar interessante samenwerkingen met verschillende (lokale) partijen. We zijn er trots op samen te werken met deze drie organisaties: Oddstream, De Bastei en RUIS.

Het thema dit jaar is natuur en we willen dat je dit niet alleen in de bioscopen ervaart, maar ook in de buitenlucht! De oplettende bezoeker ziet het werk van Marco Barotti in en rond het paviljoen. Een wandeling van vijf minuten brengt je naar De Bastei, een museum waarin het rivierlandschap centraal staat. In kunstruimte RUIS toont Willem de Haan zijn werk dat je kunt bewonderen tijdens Go Short. Bij zowel De Bastei als RUIS kun je als bonus een natuurgerichte korte film bekijken!

Willem de Haan @ RUIS

In veel van zijn kunstwerken probeert Willem de Haan een moment van absurditeit, vervreemding en verwarring op te roepen. Dat soort momenten zijn precies degene die aan elke goede grap voorafgaan. Net als grappen, creëren ze een verwachting van een verhelderende clou, maar binnen zijn werken zal deze verwachting nooit worden ingewisseld. De Haan wil dat zijn kunstwerken fungeren als een eerbetoon aan de al verwarrende momenten en situaties in het dagelijks leven. En een goed eerbetoon verklaart het onderwerp niet, het versterkt het alleen maar.

Door dagelijkse situaties op een absurde manier toe te eigenen, raakt het onderwerp van het kunstwerk vervreemd van zijn gebruikelijke context: het is niet langer het (alledaagse) object dat niet merkbaar was en het is niet langer een situatie die ergens had kunnen plaatsvinden. Precies hetzelfde object lijkt plotseling alleen te zijn gemaakt voor de enige plaats waar het bestaat.

Willem de Haan (1996) werkt en woont in Rotterdam. Hij studeerde in 2017 af aan BEAR aan ArtEZ, Arnhem.

Mountain

Bij RUIS bekijk je als bonus ook de korte film Mountain (Grégoire Verbeke, 2018). Bekijk hier de trailer:

RUIS is een kunstruimte voor experimentele, hedendaagse kunst aan de Hertogstraat 119 in Nijmegen. RUIS is open op donderdag-zondag van 12.00-17.00 uur.