Menu Winnaars Gelderland Film Pitch 3 zijn bekend!
Nieuws
Winnaars Gelderland Film Pitch 3 zijn bekend!

Winnaars Gelderland Film Pitch 3 zijn bekend!

Vandaag 7 mei zijn de winnaars van de Gelderland Film Pitch bekend gemaakt tijdens een online livestream. Acht projecten werden aan de vakjury, bestaande uit Kirsten Ruber (Go Short), Guido Lavalaye (Omroep Gelderland) en Marlies Smeenge (filmmaker), gepitcht en daaruit zijn Synchroon (Sophie van Bree), Kantelpunt (Bart de Piraat) en Sock Monster door duo Hanneke Klaver en Tosca Schift als winnaars gekozen. Zij gaan komend jaar aan de slag met het realiseren van hun veelbelovende filmplannen!

Dit jaar vindt de derde editie van de Gelderland Film Pitch plaats, een ontwikkel– en productietraject voor korte films. Met de Gelderland Film Pitch stimuleren we filmmakers hun filmplan te realiseren. De jury koos de projecten Synchroon (Sophie van Bree), Kantelpunt (Bart de Piraat) en Sock Monster door duo Hanneke Klaver en Tosca Schift als winnaars van de derde Gelderland Film Pitch 

Sophie van Bree / Synchroon / Documentaire 

Over een plan was de jury het vrij snel eens na het lezen van het filmplan. Dat is Synchroon van Sophie van Bree. “De maakster heeft sinds het indienen van het plan niet stilgezeten: er zijn grote stappen gezet in de research. De film kan op dit moment nog meerdere interessante kanten op. We willen de maakster graag aanmoedigen om hierover te blijven nadenken en brainstormen, en om haar eigenlijk persoonlijke verhaal en motivatie hierin mee te nemen.” De in Vaassen opgegroeide Sophie van Bree wil met haar film Synchroon een visuele ode brengen aan het samenzijn. “In deze coronatijd – waarbij afstand een vertrouwd begrip wordt – is juist het samenzijn zo belangrijk. Ik wil met deze film steun bieden aan de mensen die iemand verloren hebben waar ze enorm van houden – of het nou door de dood of liefdesverdriet is. Maar ook wil ik het gesprek aanzwengelen: hoe ziet ware liefde eruit?” 

Bart de Piraat / Kantelpunt / Animatie 

Animator Bart de Piraat maakt sinds 2010 animaties en werkt regelmatig samen met creatieven uit de regio. Het centrale thema voor zijn film Kantelpunt is balans. “Alles draait om balans. Niet alleen in de natuur maar ook in de maatschappij, in bedrijven, in de economie etc. Maar balans is nooit eeuwig. Soms raakt de balans verstoord, dan ontstaat er chaos en uit die chaos ontstaat weer nieuwe balans. Als een wereld uit balans raakt, heeft het dan zin om de oorspronkelijke balans weer te herstellen of moet er een nieuwe balans gevonden worden?” De jury is geprikkeld door dit schijnbaar kleine verhaal dat voor zoveel meer staat. “Tijdens de pitch ging het stilstaande beeld voor ons nog veel meer leven en werden we meegenomen in speelse stijl. We denken dat de subtiele symboliek en de humoristische toon een groot publiek van jong tot oud gaat kunnen aanspreken.” 

Hanneke Klaver & Tosca Schift (Ant Eye) / Sock Monster / Experimenteel 

Hanneke en Tosca studeerden gezamenlijk Product Design op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens de studie ontdekten ze dat hun interesses verder gaan dan enkel het ontwerpen van objecten. Door objecten te filmen brengen ze meer verbeelding en fantasie in de wereld van producten en hun relatie tot de mens. De jury kijkt uit naar de verwezenlijking van dit project, waarbij op speelse wijze een urgent verhaal wordt verteld aan de hand van een karakter dat dit makersduo al zo goed kent. “We werden geprikkeld door de sterke artistieke visie en het zelfvertrouwen van dit jonge makersduo dat met dit plan voor het eerst de stap naar film wil maken. We zien er naar uit dit nieuwe pad met hen te ontdekken.”

De winnende projecten ontvangen een startbudget van €5.000 euro door Go Short beschikbaar gesteld, en dit wordt door Omroep Gelderland aangevuld met €2.500. De overige €1.500 tot €4.000 dient te worden verworven door middel van een crowdfunding campagne in samenwerking met CineCrowd. De winnaars volgen op 26 mei een workshop crowdfunden door CineCrowd om alvast klaargestoomd te worden voor hun crowdfunding later dit jaar. Ben jij ook benieuwd hoe je als filmmaker een succesvolle crowdfunding campagne kunt opzetten? Kom dan op woensdag 26 mei van 11.00 tot 12.00 naar de online CineCrowd workshop over crowdfunden voor makers van korte films, animaties en documentaires.

Benieuwd naar de geselecteerde projecten, de winnaars van voorgaande jaren en verdere informatie over het traject? Klik hier hier. 

De Gelderland Film Pitch wordt georganiseerd met steun van Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en Omroep Gelderland.