Menu Wat is er te zien?
Wat is er te zien?

In deze huidige situatie vraagt ook Go Short je om thuis te blijven, en korte films te bekijken! En dit is mogelijk op ons on demand kortefilmfestival Go Short Online, dat plaatsvindt van 15 april t/m 13 mei 2020. Met Go Short Online eren we de filmselectie en programmering van 2020, ons talentenplatform en de opstap naar internationale filmprijzen als de Oscars, European Film Awards, en BAFTA’s. Kortom, we presenteren het beste dat Go Short 2020 te bieden heeft! Op deze pagina vind je een overzicht van wat je kunt bekijken tijdens het festival.

In Competition

Uit meer dan 2.200 inzendingen selecteerden we de 103 beste films voor de competities. Laat je verrassen door de bijzondere verhalen van nieuw en terugkerend talent. Wie gaan er naar huis met de felbegeerde Go Short Awards?

That wich is to come is just a promise – Still 02 (1)

Europese Competitie

De Europese competitie laat de beste korte films zien van afgelopen jaar. Deze hooggewaardeerde films zijn gemaakt door makers uit heel Europa. Zo zie je onder andere een film van Agata Trzebuchowska, die in de Oscar-winnende film Ida de hoofdrol speelde!

Human Nature – still 02

Nederlandse Competitie

De Nederlandse competitie biedt een podium aan talent van eigen bodem. Deze films hebben afgelopen jaar veel waardering gekregen en maken kans op de VEVAM / Go Short Award. Je ziet zeker bekende gezichten in deze competite! Rifka Lodeizen – bekend van onder andere Ares, Tonio en Kan door Huid Heen – speelt een rol in de korte film Zeepaard. 

Mars, Oman – still 03

Studentencompetitie

In deze competitie zie je de beste shorts gemaakt door studenten. De jonge makers van deze hoog gewaardeerde films komen uit heel Europa. Deze films maken kans op de Encouragement Award, een prijs die jong en nieuw talent stimuleert en inspireert.

Careful – still 02

Muziekvideo Competitie

Muziekvideo’s zijn vandaag de dag vetter en meer visueel dan ooit. Daarom is Go Short vorig jaar begonnen met het bieden van een jaarlijks overzicht van de beste, artistieke muziekvideo’s. Geen zin om stil te zitten op je stoel? Bekijk de tofste videoclips in deze competitie!

In Focus: Noorwegen and Special Guests

Maak kennis met het oeuvre van onze filmmakers in focus. Go Short 2020 richt haar spotlights op Corina Schwingruber Ilić en Nikola Ilić en veelzijdig filmland Noorwegen.

Short film All Inclusive

We Are Corina and Nikola

Hun korte film All Inclusive heb je misschien al gezien op TV! Deze film is internationaal veel vertoond op filmfestivals! Corina: ”We willen onderwerpen graag op een toegankelijke manier verbeelden en ervoor zorgen dat kijkers er plezier aan beleven.” Online zijn hun eigen shorts en hun gekozen inspiratiebronnen te zien in twee programma’s. Kijk, en observeer zelf!

Beast – still 01

We Are Norway

Beelden van besneeuwde bergtoppen, woeste fjorden en het noorderlicht doen ons al snel denken aan het Scandinavische land. Achter deze rust en reinheid schuilt een cynische blik op de maatschappij. Met dit focusprogramma laat Go Short zien hoe de Noren zichzelf en ons een spiegel voorhouden, waarbij niemand bespaard blijft!

We Are Nature

Tijdens de 12editie van Go Short focussen we op de toekomst van de natuur, maar ook op haar kracht: hoe nietig zijn mensen in het geweld van de aarde? En welke strategieën worden gecreëerd om de natuur kunstmatig in stand te houden of zelfs na te bootsen? Wij willen niet alleen een alarmerende boodschap verkondigen, maar juist ook de macht, pracht en tegenstrijdigheden van de natuur in de spotlights zetten. Daar komt bij dat we ieder jaar vele schitterende films ingezonden krijgen met een urgente, observerende of vooruitziende blik op de natuur en het is tijd om deze extra onder de aandacht te brengen. Met vier programma’s brengen wij een korte ode aan te natuur!

The Forest – still 02

The Destiny of Nature

Laten we eens proberen om in de verre toekomst te kijken en proberen na te denken over hoe de strijd tussen mens en dier zal aflopen…

desinging nature

Designing Nature

De natuur heeft een bepaalde sierlijkheid die moeilijk in woorden te vatten is, laat staan na te maken. Desondanks houden we van artificiële natuur. We laten ons graag omringen door plastic planten en bomen om zo een nep natuurlijke omgeving te creëren wanneer echte natuur niet binnen bereik is.

nature hitting hard web

Nature Hitting Hard

In dit programma willen we de mensen uit gebieden waar bijvoorbeeld vervuiling en klimaatgevolgen een grote rol spelen een stem geven.

destiny of nature

Nature Taking Over

In dit programma staat de kracht van natuur centraal en de mens wordt even op z’n plek gezet! Een blok waarin de natuur angst inboezemt, ons dwingt tot aanpassing, tot vluchten, of mensenlevens neemt. Zoek dekking voor uitbarstende vulkanen, stevige wind en onontbeerlijke kou.

Current Issues

Wat is er gaande in de wereld? Wat zijn belangrijke thema’s en urgente kwesties die belicht moeten worden? Elk jaar ontvangen we talloze korte films die elk op hun geheel eigen wijze een blik werpen op de actualiteit. En daar moeten we wat mee. Daarom introduceren we dit jaar de nieuwe programmalijn ‘Current Issues’. Verwacht blokken over nationalisme; activisme; vrijheid en kapitalisme. Dit programma omvat vier filmblokken die reflectie bieden, ogen openen en de huidige stand van zaken in de wereld tonen.

My Country, So Beautiful – Still 02

Mi casa es mi casa

Mijn huis is mijn huis. Je mag best op bezoek komen, maar wel op mijn voorwaarden. En als je daar niet aan voldoet, ga dan maar snel terug naar je eigen huis. In dit blok reflecteren we op de begrippen nationalisme en xenofobie.

stand your ground web

Stand Your Ground

Bekijk hoe mensen in actie komen, soms uit liefde, soms uit passie, en soms uit drang te veranderen wat veranderd moet worden.

between the rich and poor web

Between the Rich and the Poor

In dit programma zoomen we in op de grenzen tussen arm, middenklasse en rijk. We proberen met deze vier films de verschillende emoties te laten zien die de verschillen in inkomensklasse oproepen.

humanrightsweb

Human Rights Shorts

Dit jaar viert Nederland 75 jaar vrijheid. In dit programma, samengesteld in samenwerking met Movies that Matter, benaderen we het begrip vrijheid vanuit verschillende perspectieven.

Yes We Dance!

Vijf dansfilms waarin een verhaal verteld wordt met het lichaam.

Malou – still 02

Beweeg je lichaam en belichaam je beweging. Meet de ruimte die je hebt op, kauw op je omgeving en dans. Niets is wat je denkt dat het is, alles is beweging. Wees stil en praat middels je armen, schreeuw met je benen. Jij bent aanwezig in alles wat je fysiek niet bent.

Go Shorty!

Speciaal voor kinderen en jongeren hebben we Go Shorty! De films in dit programma zijn of zonder dialoog, of Nederlands gesproken of hebben een Engelse ondertiteling.

Kite_still_08

Kids 4+ Te land ter zee en in de lucht

Dit programma is speciaal gemaakt voor de familie! Kom en laat je meevoeren over land, op de zee en door de lucht. Je ziet allerlei animatiestijlen en -technieken voorbij komen. Kom en dompel je onder in fantasierijke verhalen met karakters die je meenemen op hun wonderbaarlijke avonturen.  De films zijn geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder.

opdebus_1

Kids 10+ Doe je dans!

Dit programma is speciaal gemaakt voor de familie! Als deze films je niet laten mee schommelen in je bioscoopstoeltje weten wij het ook niet meer! Een programma vol met guitige deuntjes, ritmische verhalen en klinkende klanken.

Horse – still 03-1

Mens en natuur (13+)

In dit programma staat de verhouding tussen mens en (niet-menselijke) natuur centraal: wat als het leven wordt overgenomen door oncontroleerbare krachten, waarom zijn wij zo geneigd onze omgeving met artificiële natuur te verfraaien en wat als we de rollen eens omdraaien?

EOTR_1_Locarno1

Reis vs. bestemming (16+)

Men zegt altijd: de reis is belangrijker dan de bestemming. De films in dit programma gaan daar allen, op één of andere manier, over. We zien jongeren op roadtrip belangrijke gesprekken voeren en de gekste ongein uithalen. En we zien vader en zoon dichter tot elkaar komen, juist omdat ze onderweg zijn.

A (1)

Grote dilemma’s (16+)

Soms sta je voor moeilijke keuzes. De vraag is dan: wat kies jij? Aan welke kant sta jij, kies je voor jezelf, durf je jezelf te laten zien? Vaak zegt de uiteindelijke keuze meer over de situatie waarin je verkeerd dan over jouzelf.

Talent

Jonge filmmakers zitten vol ambitie en de grootste ideeën. Go Short vindt het belangrijk dit talent een kans te bieden om zich te laten zien op een internationaal filmfestival.

KNUST, the pioneers of riso print – Still 031

Homegrown

‘Homegrown’ laat het talent uit onze regio schitteren op het doek. Met dit filmblok geven we onze roots een plekje in ons programma. Ben jij benieuwd hoe KNUST ontstaan is in Nijmegen? Dat zie je onder andere in dit filmblok!

 

Family Food – still 01

Go Ahead

Voor Go Short is het nooit te vroeg om nieuw talent op te zoeken. Daarom vertonen we niet alleen afstudeerfilms van filmstudenten, maar zoeken we ook aanstormend talent uit. In dit programma vertonen we de beste films gemaakt door Nederlandse filmstudenten in de jaren voor hun afstuderen, omdat ook deze films het licht van de projector verdienen.