Menu Short and powerful
Nieuws
Short and powerful

Short and powerful

Kort en krachtig! De rode draad van Go Short. Op de zestiende editie van Go Short zoomden we daarom, samen met de Dutch Directors Guild, in op de vraag hoe je het medium korte film optimaal kan benutten. Tijdens een masterclass, gemodereerd door Aderinsola Ajao, reflecteerde een panel bestaande uit Shariff Nasr, Stefanie Kolk en Benjamin Sprengers, op het maken van korte film en bood een inspirerend inzicht op het maakproces. 

Shariff, Stefanie en Benjamin bespraken de keuze om aan de slag te gaan met een korte film in plaats van een feature film. Twijfel niet aan je eigen kunnen als je ervoor kiest om een korte film te maken in plaats van een feature film. Het draait om de technische aspecten en is zeker niet minder dan een feature,” aldus Stefanie. 

Het is belangrijk om tijdens het maakproces naar anderen te luisteren, maar ook op jezelf te vertrouwen. “Vertrouw op je visie, maar herkennen ook wanneer de acteur of stylist een goed idee heeft en sta daarvoor open” adviseerde Shariff. Discussie met cast of crew is goed om te zien of de kern klopt. “Verplaats jezelf in het publiek dat alles voor het eerst ervaart” vervolgde Shariff, “wees kernachtig. Kun je het verhaal op een simpelere manier vertellen? Haal het eruit.” 

Ook waren de panelleden het erover eens dat een korte film zeker niet onderdoet voor een feature film. Korte films halen juist kracht uit hun beknoptheid en de unieke perspectieven die ze kunnen bieden. Met een sterke opbouw kan je in een korte tijd een creatief en gelaagd verhaal neerzetten. Tegelijkertijd biedt het korte formaat vrijheid en de mogelijkheid om te experimenteren. Benjamin, die zelf een film maakte vanuit het perspectief van een huis, beaamde dit en vertelde: “Je hebt niet veel elementen nodig. Je moet keuzes maken en de film daaromheen creëren.” 

Tijdens de paneldiscussie werden er tips gedeeld over het ontwerpen van een verhaal dat past binnen de beperkte tijd van een korte film, het show, don’t tell principe en het vermijden van stereotypen. Tot slot werden de filmmakers in het publiek aangemoedigd om aan de slag te gaan en hun ideeën te realiseren, zelfs met een beperkt budget, omdat dit juist kan leiden tot meer creatieve vrijheid en waardevolle leerervaringen. Hopelijk zien we het resultaat volgend jaar in de competities van de zeventiende editie van Go Short!