Menu How to Go Short
How to Go Short

Meer dan 300 films staan er op het programma. Zelfs als je ons 5 festivaldagen full-time bezoekt, kun je die niet allemaal zien. Dat betekent… Keuzes maken!

Filmblokken

Een eerste keuze hebben wij al gemaakt door korte films te bundelen in filmblokken. Je koopt dus geen ticket per film, maar voor een filmblok.  Deze films zetten we bij elkaar omdat ze goed samen gaan, elkaar versterken of juist contrasteren. In de meeste filmblokken zit een mix van genres, met zowel korte documentaires, animatie, fictie en kunstfilms. De filmblokken dragen titels die je een indruk geven van het samengestelde karakter.

Kiezen & filteren

In het Programma-overzicht kun je het programma per dag bekijken. Filters kunnen je helpen om een keuze te maken. Is de korte film nieuw voor je? Het filter Beginnende bezoeker geeft je een aantal suggesties om in de breedte kennis te maken met korte films. Ben je toe aan een meer uitdagende en verdiepende kijkervaring? Kies dan voor het filter Ervaren bezoeker. Het filter Professional is er voor de vele filmmakers en andere professionals die Go Short bezoeken. Met behulp van het Programmafilter kun je bovendien sorteren op specifieke deelprogramma’s, zoals de competities en focusprogramma’s. In Mijn Blokkenschema kun je alle blokken verzamelen die je interessant lijken, en zo je eigen festivalprogramma samenstellen.

LUX & andere locaties

Go Short is een lekker compact festival. Alle filmzalen bevinden zich in LUX, dus je kunt zo van het ene filmblok in het andere rollen. Op het plein voor LUX staat bovendien een festivalpaviljoen waar je wat kunt drinken, en kunt aanschuiven bij de Coffee Talks. Hier vind je ook de audio-installaties van Podcast Studio: All Ears. De Pop-Up Expo: Hidden Places vindt je om de hoek in de Marikenstraat. Op donderdag en vrijdag vinden de feestjes plaats in Merleyn, wat ook op loopafstand is. Alleen op zaterdag is een fiets wel handig als je Off the Walls of het feestje van Dagschotel in het Honigcomplex wil bezoeken.

Tickets & festivalpassen

Tickets en passen zijn zowel online als aan de kassa van LUX verkrijgbaar. Ga je er helemaal voor, en staan er meer dan 8 filmblokken op je wishlist? Dan is de Go Festivalpas een slimme en voordelige keuze. Vanaf 6 filmblokken is onze Discountpas al voordelig, en je ontvangt daarbij de altijd gewilde Go Short totebag. Let op dat je behalve je pas ook altijd een ticket nodig hebt om een filmblok te bezoeken, ook als dat een gratis ticket is. Met je pas kun je deze tickets zowel online als aan de kassa van LUX halen.

Engelstalig

Omdat wij een internationaal filmfestival zijn, zijn alle films Engelstalig of Engels ondertiteld. Heb je moeite om Engels te volgen? Bezoek dan de filmblokken van de Dutch Competition, waar veel films Nederlandstalig zijn.

Let’s mingle

Naast de festivalbezoekers zijn er ook veel filmmakers aanwezig op het festival. In de filmblokken vertellen zij tijdens Q&A’s meer over hun film, en zij beantwoorden daarbij graag vragen van toeschouwers. Om ruimte te bieden aan het uitgebreide en gemengde gezelschap van bezoekers en filmmakers is er naast het café van LUX ook een festivalpaviljoen waar je altijd een lekker drankje of hapje kunt halen. Spreek hier gerust een filmmaker aan! Er is bij ons festival geen ‘backstage’, omdat we juist willen dat iedereen elkaar kan ontmoeten. Filmmakers genieten van festivals omdat ze hier de reacties van het publiek kunnen zien en bezoekers kunnen spreken. Op de dagelijkse feestjes komt iedereen samen, en ook de vele vrijwilligers en medewerkers zijn dan klaar en komen helemaal los.

Competities & awards

Maar liefst 2970 films werden er bij ons ingestuurd, en die hebben we allemaal bekeken zodat jij dat niet hoeft te doen. Wij hebben zo de beste 101 films geselecteerd die het afgelopen jaar in Europa zijn gemaakt. Al deze korte films komen in aanmerking voor de Go Short Awards, die op zaterdagavond worden uitgereikt. De winnaars van deze awards komen vervolgens weer in aanmerking voor de Oscar® en BAFTA nominaties. In de filmblokken van de competities zie je dus gegarandeerd de beste korte films van dit moment. Als publiek bepaal je wie de Audience Award wint, dus pak dat stemformulier aan en stem!

Zondag

Op zondag zijn er geen competitieprogramma’s meer omdat de Awards dan al zijn uitgereikt. De jury’s kiezen vaak voor de meeste extreme, uitdagende, of indrukwekkende films, en deze zijn te zien in de Jury Winners filmblokken. Audience Favorites toont de films die hoog scoren bij het publiek, waar emotionele en humoristische films vaak hoge ogen gooien. Welke films in deze blokken te zien zijn wordt bepaald en bekend gemaakt na de awarduitreiking op zaterdagavond.

Focus & thema’s

Naast de competitiefilms zijn er nog 163 films te zien. Deze zijn geselecteerd op speciale invalshoeken, thema’s en interesses. Er zijn dit jaar programma’s rond animator Jonas Odell, het filmland Spanje, en reisfilms. Een kinderprogramma is te vinden onder de titel Go Shorty, de korte-filmnominaties voor de Oscars zie je bij Oscar Shorts, en zo zijn er nog vele filmblokken waarvan de titels de lading volledig dekken.

Don’t blink

Vergeet alles wat we hierboven hebben gezegd. We hebben gewoon weer een ijzersterk en uitdagend programma samengesteld, dus duik er in en laat je verrassen!