Menu Programma 2022
Programma 2022

De 14e editie van Go Short vindt plaats van 1 t/m 10 april 2022 in en rondom LUX. Op deze pagina vind je een overzicht van verschillende programma’s. Klik door voor meer informatie, filmblokken, films en tickets. 

Onze digitale zaal blijft van 1 april tot en met 20 april geopend voor On Demand films en aanvullende, verdiepende content. Hier bekijk je alle films uit de competities, onze focusprogramma’s en nog veel meer, zoals extra informatie over de makers en de films. 

*All films are shown in English or with English subtitles.

Competitie

Uit meer dan 2000 inzendingen selecteerden wij de 90 beste films van Europa. Deze korte films zijn te bekijken in drie competities: de Europese Competitie, de Nederlandse Competitie en de Studenten Competitie. In onze Music Video Competition (EyeTunes) zie je de beste videoclips van het afgelopen jaar op groot scherm. Laat je verrassen door de grootste ideeën van nieuw en terugkerend talent. Bekijk de shorts in het bijzijn van hun makers. Wie gaan er naar huis met de felbegeerde Go Short Awards? En welke film moet wat jou betreft de publieksprijs winnen?

Op zaterdagavond 9 april worden de Go Short Awards uitgereikt. Op zondag 10 april zie je de winnaars in de blokken Jury Winners. Alle publieksfavorieten zijn verzameld in de Audience Favorites.

WordPress afbeelding EU competition

Europese Competitie

WordPress afbeelding (2560 x 2560 px)

Nederlandse Competitie

WordPress afbeelding ST competition

Studentencompetitie

Uitgelicht

Ga mee op filmwandeling door Nijmegen met ‘A Wall is a Screen’, tevens de aftrap van ons filmfestival, of bezoek de expositie van onze Artist in Residence Total Refusal, een marxistisch guerrillacollectief dat films maakt met videogame footage. Schuif aan bij het Cinema Concert voor een onvergetelijke ervaring met een live gemaakte soundtrack bij korte films of geniet van ons uitgebreide programma dat voor iedereen uit het hele gezin wel wat te bieden heeft. Ook kunnen makers en (creatieve) organisaties terecht in onze filmcontainer op het Mariënburgplein, voor brainstormsessies of het vertonen van work-in-progress.

A wall is a Screen

‘A Wall is Screen’

total Refusal

Total Refusal

Go Shorty

Family Shorts 4+ en 10+

In Focus

Dit jaar vertoont Go Short maar liefst vier uitgebreide focusprogrammas. In Focus on Germany richten we de blik naar het oosten, en maken we kennis met een land dat een monumentale rol heeft binnen de filmgeschiedenis. Out of Office is een programma rondom werk, dat dieper ingaat op de veranderde dynamiek tussen ons werkende leven en het idee van thuis. Ook presenteren we drie vrouwelijke filmmakers van eigen bodem in het focusprogramma Female Filmmakers to Follow

3

Germany

2

Out-of-Office

5

Female Filmmakers to Follow

Late Night

Ook in de latere uurtjes is er veel moois te vinden op het grote doek. Zo kun je heerlijk huiveren bij horrorblok Blood Runs Cold, genieten van duistere verlangens in Desires After Dark en knetteren de gekste animatiefilms van het scherm tijdens Wild Animation. Ben je hongerig naar feest? Bezoek dan zeker het blok This is the rhythm of my life. 

Late Night – Blood Runs Cold

Blood runs cold

Late Night – Wild Animation

Wild animation

Late Night – Cinema Concert

Cinema Concerts

Late Night – Desire After Dark

Desire After Dark

Late Night – This is the Rhythm of My Life

This is The Rhythm of My Life

Focus: Out-of-Office

En opeens was daar de pandemie. Bam. Van de een op de andere dag bleef iedereen thuis en moest het werk gedaan worden vanuit de werkkamer, zolderkamer, huiskamer of slaapkamer. Hoe je het ook went of keert: onze manier van werken is drastisch veranderd in de afgelopen jaren.

Met dit in het achterhoofd hebben we een filmblok met films die alles te maken hebben met werk samengesteld. Het programma Working from Home gaat daar helemaal over, maar niet alles is pandemie-gerelateerd. Zo staat kantoorhumor en kantoorcultuur centraal in het programma Office Space en werpt het programma Working in Late Capitalism juist een kritische blik op onze huidige maatschappij en hoe onze manier van werken daarin een negatieve rol speelt. Tot slot hebben we gastcurator Naomi Pacifique een programma laten samenstellen dat op dit thema aan zou sluiten. Ze kwam met de collectie Creating Time. Dit programma gaat in op de tijd die werk inneemt en hoe iemand zich daaraan kan ontworstelen.

eu competition

Office space

eu competition (2)

Working in Late Capitalism

eu competition (3)

Creating Time

eu competition (4)

Working from Home

Female Filmmakers to Follow

The Future is feminine. Go Short wijd een volledig programma aan vrouwelijke filmmakers. De drie vrouwelijke regisseurs Eliane Esther Bots, Marieke Elzerman and Ghita Skali hebben ieder een programma samengesteld. Door het vertonen van de door zichzelf gecureerde films, vertelt iedere filmmaakster haar eigen verhaal. Deze vrouwen moet je volgen!

5

Eliane Esther Bots

7

Marieke Elzerman

6

Ghita Skali

Current Issues

Dit jaar bood Go Short nieuw talent om op de curatorsstoel te zitten. Uit een open call hebben we drie talentvolle, beginnende programmeurs geselecteerd om programma’s met engagerende, actuele, sociale thema’s samen te stellen. Thomas Swinkels uit Berlijn stelde een programma samen over de woningcrisis met een focus op krakercultuur. Anto Astudillo & Guadalupe Campos uit de Verenigde Staten stelden een programma samen over LGBTQI+-personen van kleur. Bo Alfaro Decreton uit België legde haar focus op een programma over mental health.

Focus Program

Children of the Moon

Focus Program (1)

Squatting

Focus Program (2)

Mental Health

Talent

Jonge filmmakers zitten tjokvol ambitie en grootse ideeën. Go Short geeft dit talent de kans om zich te laten zien op een internationaal filmfestival. In het kader van talentontwikkeling is de Gelderland Film Pitch opgestart, waar jonge makers uit de regio de kans krijgen om een korte film te realiseren. Meer werk van regionaal talent is te zien in Homegrown, en bij Go Ahead zijn de beste films van studenten aan Nederlandse filmopleidingen te zien. 

 

Talent Homegrown 1

Homegrown

leeg

Gelderland Film Pitch

Go Ahead

Go Ahead

Extra

Ontdek de persoonlijke favorieten van Go Short in het blok Kill Your Darlings, bekijk alle winnaars en genomineerden bij Oscar Shorts en lach je rot bij Comedy Shorts. 

eu competition

Audience Favorites

oscar shorts

Oscar Shorts

eu competition (3)

Comedy Shorts