Menu Go Short 2023
Go Short 2023
Go Short 2023

De vijftiende editie van Go Short vindt plaats van 31 maart t/m 10 april 2023 in LUX en verschillende andere plekken in Nijmegen. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende programma’s en activiteiten. De ticketverkoop is gestart. Omdat Go Short dit jaar 15 jaar bestaat kun je voor €30,- een jubileumpas aanschaffen, waardoor je toegang krijgt tot het hele reguliere festivalprogramma! 

*All films are shown in English or with English subtitles.

Films in competitie

Uit meer dan 2000 inzendingen selecteerden wij de beste films van Europa. Deze korte films zijn te bekijken in drie competities: de Europese Competitie, de Nederlandse Competitie en de New Arrivals Competitie. Daarnaast zie je in onze Music Video Competition de beste videoclips van het afgelopen jaar op groot scherm en tijdens de Jongerencompetitie zie je de leukste shorts van de jongste filmmakers.

Laat je verrassen door de grootste ideeën van nieuw en terugkerend talent en bekijk de shorts in het bijzijn van hun makers. Wie gaan er naar huis met de felbegeerde Go Short Awards? En welke film moet volgens jou de publieksprijs winnen?

Go Short Europese Competitie

Europese Competitie

Go Short Sensory itch Nederlandse competitie

Nederlandse Competitie

I Was Never Really Here – Still 01

New Arrivals Competitie

sfeerbeeld mv competitie website

Music Video Competitie

Dit Jaar Uitgelicht

Ga mee op filmwandeling door Nijmegen met Off the Walls, tevens de aftrap van ons filmfestival. Bezoek de vertoningen van onze Filmmaker in Focus Charlie Shackleton of bekijk de filmblokken die gaan over focusregio Nederlandse Cariben.

Goudenkalfwinnaar Kevin Osepa zal voor Go Short twee filmblokken samenstellen met korte films die over dit gebied gaan of zich in dit gebied afspelen.

Charlie_Shackleton_by_Mia_Mullarkey

Filmmaker Charlie Shackleton

The earlier days of Kevin Osepa: in 2021, he was a member of the jury at Go Short.

In Focus: Nederlands Caribisch Gebied 

In Focus: licht in het donker

Go Short wil een plek van hoop zijn voor bezoekers. Een plek waar het licht zegeviert, waar je je als bezoeker even kunt afsluiten van de harde wereld buiten de filmzaal. Hiervoor zijn filmmakers, -professionals en -liefhebbers gekozen om zelf filmblokken te maken. Leer ze hier alvast persoonlijk kennen.

Kyllian Opdam

Kyllian Opdam

Aleksandra Skowronska

Aleksandra Skowronska

Joanna Baranowska

Joanna Baranowska

Ajao Aderinsola

Ajao Aderinsola

Anna Kryvenko

Anna Kryvenko

Jori(k) Amit Galama

Jori(k) Amit Galama

Blije eieren en luidkeels gezang

Een aantal filmblokken zorgt voor een gegarandeerd succesvolle selectie bij de meest enthousiaste Go Short-fans. Zo is het filmblok Comedy Shorts een jaarlijks terugkerende klassieker waarbij je weet dat je in een scheur gaat liggen. Omdat Go Short dit jaar met Pasen valt, zie je ook Easter Shorts, een filmblok waarin korte films vertoond worden die helemaal in het teken staan van zaligheid, paaseieren en hazen. En wil je je innerlijke Mamma Mia, Sound of Music of La La Land de vrije loop laten gaan? Trakteer je oorschelpen dan met de zalvende harmonieën en bombastische muziekproducties bij de Musical Shorts.

Comedy

Comedy Shorts

 

42

Easter Shorts

 

musical

Musical Shorts

 

Go Short voor het hele gezin 

Laat de kleintjes los tijdens de Family Shorts en laat ze kennismaken met korte films. Leuke, speelse films waarvan de korte lengte ervoor zorgt dat de spanningsboog niet verslapt bij die kleine donderstraaltjes. Daarnaast werken Go Short en LUX samen aan een maandelijks filmprogramma om de jongste filmliefhebbers hun allereerste filmervaring te bieden. Met gedimd licht en een lager geluidsvolume, zorgt Go Short x LUX Mini 2+ voor een aangename bioscoopervaring voor de kleinste kinderen van 2 tot 6 jaar, en natuurlijk hun ouders, opa’s en oma’s.

GS 2023 – WordPress header – Andersland

Family shorts 4+

 

GS 2023 – WordPress – This is your captain speaking

Family shorts 10+

 

34

Go Short x LUX Mini 2+

 

Late Night

Ook in de latere uurtjes is er veel moois te vinden op het grote doek. Zo kun je heerlijk huiveren bij horrorblok Hooked on Horror, genieten van duistere verlangens in Erotic Shorts en knetteren de gekste animatiefilms van het scherm tijdens Weird Animation.

Still film – Eden – Erotic Shorts

Erotic Shorts

Still film – Eyeshroom – Weird Animation shorts

Weird Animation

Late Night: This is the Rhythm of my Life - Go Short 2023

This is the Rhythm of my Life

Still film – Fossil – Horror shorts

Hooked on Horror

Talentontwikkeling 

Jonge filmmakers zitten tjokvol ambitie en grootse ideeën. Go Short geeft dit talent de kans om zich te laten zien op een internationaal filmfestival. In het kader van talentontwikkeling is de Gelderland Film Pitch opgestart, waar jonge makers uit de regio de kans krijgen om een korte film te realiseren. Meer werk van regionaal talent is te zien in Homegrown, en bij Go Ahead zijn de beste films van studenten aan Nederlandse filmopleidingen te zien. Tot slot is Project Showcase een podium voor self-taught filmmakers, die met kleine budgetten en weinig middelen films maken die buiten de gebaande paden gaan. 

Homegrown film programma Go Short 2023

Homegrown

Gelderland Film Pitch - Go Short 2023

Gelderland Film Pitch

Go Ahead programma Go Short 2023

Go Ahead

project showcase

Project Showcase

Exclusief bij Go Short

De favorieten van het publiek en jury bekijk je tijdens de Audience Favorites en Jury Favorites. Tijdens de International Highlights zie je hooggewaardeerde films die op internationale filmfestivals hun diensten al meermaals hebben bewezen. De European Audience Favorites is een filmblok waarin je korte films ziet die door het publiek van 10 Europese filmfestivals gekozen zijn als beste films. Ontdek tot slot in het blok Kill Your Darlings de persoonlijke favorieten van het festivalteam die geen plaats vonden in de programmering, maar die ze toch niet helemaal uit de programmering konden laten.

Still film – Bambirak

European Audience Favorites

Love, Dad – Still film – International Highligths

International Highlights

I didn’t make it to love her – Still film – International Highligths

Kill Your Darlings

Save the Date Go Short 2023

Audience Favorites 

Save the Date Go Short 2023

Jury Favorites

15 jaar Go Short

In de afgelopen 15 jaar heeft Go Short films belicht die de grenzen van korte film verleggen. Tijdens 15 Years Go Short krijg je enkele van de allerbeste korte films uit 15 jaar Go Short te zien, gekozen door festivaldirecteur en oprichter Kirsten Ruber.  Ook zijn we altijd bezig met het onderzoeken van nieuwe, opwindende vormen voor het ervaren van films. Virtual Reality heeft hierin een centrale rol gespeeld, omdat het de relatie tussen het publiek en het scherm aanzienlijk verandert. VR biedt als nieuw medium veel ruimte om te experimenteren. We vieren onze 15e editie door opnieuw de beste VR films uit het verleden te tonen in het filmprogramma VR – Best of 15 Years Go Short. In dit speciale programma kun je oude favorieten terugkijken of gemiste VR-films inhalen en je helemaal onderdompelen in de wondere wereld van VR.

15 years

15 Years Go Short

VR still (1)

VR – Best of 15 Years Go Short

Out of Competition

Naast de films in de Europese, Nederlandse en New Arrivals Competitie, biedt Go Short nog veel meer. Deze filmprogramma’s Out of Competition hebben elk een eigen thema of perspectief. Hieronder zijn een aantal programma’s uitgelicht.

36

Radboud Reflects: Modern Masculinity

Wat betekent het om een ​​man te zijn? Vroeger was het aardig duidelijk: de man is een sterke, emotioneel onbereikbare kostwinner. En vooral: de baas. Na drie feministische golven wordt dit klassieke idee van mannelijkheid niet universeel gezien als positief. Integendeel: veel mensen zouden een hyperonafhankelijke, emotieloze rokkenjager nu omschrijven als ‘toxic’. Maar hoe ziet een positief ideaal van mannelijkheid er anno 2023 uit? Waarom lopen de emoties rond het veranderen van mannelijkheid zo hoog op? En hoe gaat de categorie ‘man’ de toekomst in? Het antwoord op deze vragen onderzoeken we in samenwerking met Radboud Reflects.

Memory water

The Memory of Water

Water is leven. Het stroomt meedogenloos en voert herinneringen aan het verleden en voorgevoelens over de toekomst mee. Naarmate het klimaat verandert, wordt (de afwezigheid of overvloed van) water steeds belangrijker voor het behoud van levende wezens, of hun vernietiging. Hoe kunnen we omgaan met de nasleep van onze veranderende omgevingen?

Ammodo

Ammodo Docs

Klaar voor een nieuw perspectief? In vijftien minuten durende films van toonaangevende Nederlandse filmmakers dagen word je uitgedaagd om een duik te nemen in de wereld van pioniers in kunst en wetenschap. De hoofdrolspelers vinden oplossingen voor hedendaagse uitdagingen, en toonaangevende Nederlandse documentairemakers filmen dit op een intrigerende manier. Kijk eens door hun ogen en ontdek hoe zij de samenleving vooruit helpen.

Analog

Analog Imagination 1 + 2

De ‘School Friedl Kubelka for Independent Film’ is een unieke plek voor mensen van verschillende afkomsten, sociale achtergronden en leeftijden om meer te weten te komen over de kunstvorm analoge film. De school bestaat al 17 jaar en is de drijvende kracht achter een hele generatie analoge filmmakers. In Analog Imagination tonen we de beste analoge films van deze creatieve makers.

Oscar

Oscar Shorts – Live-action

Elk jaar vindt de uitreiking van de Academy Awards plaats in Hollywood en worden de Oscars uitgereikt aan de beste films, acteurs, regisseurs, scenario, kostuumontwerp, etc. De meest grandioze Oscars die je kunt winnen zijn wat ons betreft natuurlijk die in de korte film categorieën. Heb je deze korte films nog niet gezien? We got you! Tijdens Go Short screenen we alle genomineerde films voor de Oscar voor beste animatie en beste live-action.

AI

Artificial Intelligence In Art

In dit programma kijken we naar het gebruik van AI-tools in korte film, muziek en beeldende kunst. AI is het nieuwste van het nieuwste, de nieuwste ontwikkeling die het medialandschap op zijn grondvesten zou kunnen doen schudden. In navolging van de trend van film, televisie en streaming is er veel ophef en scepsis over de opkomst van door AI gecreëerde media. In korte films zien we al een trend van experimenteel gebruik van AI-tools in scripting, audio, video en onderwerpen. De meeste van deze korte films zijn geheel of gedeeltelijk tot stand gekomen met AI-tools.

Na afloop van het programma is er een gesprek met Jeroen van der Most.

Go Short @ De Wolfskuil

Tijdens de 15e festivaleditie trekt Go Short naar de karakteristieke Wolfskuil voor een speciaal programma voor en door wijkbewoners. Korte films van Go Short worden gecombineerd met muziek, films, praatjes en andere inbreng van inwoners uit de Kuul. In de twee gratis programma’s die worden aangeboden staan niet alleen kunst, cultuur en ander vermaak centraal, maar ook de wijk en haar geschiedenis. Op deze manier hoopt Go Short een nieuw publiek kennis te laten maken met kortefilm, en de rest van Nijmegen met deze mooie wijk.

RAW CINEMA – ZONDAG 2 APRIL – 16.00 uur

Op zoek naar de wolf in de Wijkfabriek

Tussen 16:00 en 20:00 uur staat de Wijkfabriek in het teken van één korte film: NAYA van regisseur Sebastian Mulder. De film, die verschillende keren wordt vertoond, vertelt het verhaal van wolvin NAYA. Zij liep ongezien van Duitsland, door Nederland, naar België om zich daar – als eerste wolf sinds begin 20e eeuw – te vestigen. Tijdens RAW CINEMA worden de rauwe ingrediënten van de film uitgelicht, worden er ‘making of’ beelden getoond en kan het publiek in gesprek met de maker van de film. De wolf is natuurlijk onlosmakelijk verweven met de geschiedenis van de Wolfskuil. In de voorleeskamer kun je dan ook genieten van sterke verhalen over de wolf in de Kuul. Verder is er een knutselhoek voor kinderen in het thema wolf en natuur, zijn er nog meer films te zien en kun je genieten van live muziek.

OFF THE WALLS – DINSDAG 4 MAART – 20.15 uur
Tijdens deze filmwandeling, uitgestippeld met Leo Woudstra, transformeren muren en objecten ’s avonds tot filmschermen. Met een projector in de hand lopen we vanaf Wijkcentrum Titus Brandsma naar verschillende locaties in de Wolfskuil om films te bekijken. Inwoners van de Wolfskuil verzorgen introducties bij de verschillende locaties.