Menu STUWING
STUWING
STUWING

De korte film STUWING is een gestileerde psychologische thriller door Juliette van Ardenne over een jonge moeder die de grip op de werkelijkheid kwijtraakt. Wanneer ze verstrikt raakt in een donkere wereld waarin ze de waan niet meer van de werkelijkheid kan onderscheiden, moet ze om hulp leren vragen om te kunnen overleven.

Juliette is een crowdfundingsactie via Voordekunst gestart om haar film te realiseren. Met haar film debuteert de actrice, bekend van onder andere Zoop en Smeris, als filmmaker. Maar om de film te kunnen realiseren roept ze op om haar financieel te steunen. Dus doneer en wie weet win je wel een acteercursus voor kinderen, van Juliette! Steun Juliette hier

Heel af en toe verschijnen er verhalen van vrouwen die open zijn over hoe extreem de transitie naar het ouderschap kan zijn. Waanzin, onthechting en transformatie zijn er inherent aan. Horror kan het zijn. Het prille moederschap gaat samen met een zeker verlies, met een transformatie die zo ingrijpend is dat je je oude zelf kwijtraakt en op zoek moet naar een nieuwe. Een ervaring die gepaard kan gaan met rouw, depressie, angst, met psychose.

Toch horen we daar niet veel over en zien we vooral de kersverse, vrolijke moeders op social-media die zichzelf meteen als een soort specialist opwerpen, hun pasverworven wijsheid maar wat graag verkondigen. Ze pochen over spirituele thuisbevallingen met zoutlampen, borstvoeding en doorslapende baby’s. Vrouwen denken ten onrechte dat ze een uitzondering zijn of falen wanneer ze niet louter een roze wolk ervaren.

STUWING voelt als een bad trip, trekt je de diepte in, in het hoofd van een vrouw op zoek naar veiligheid en houvast. Haar psychotische toestand vertalen we naar een grillige beeldvertelling; zo benadrukken we haar gevoel van vervreemding en onthechting. Als kijker van STUWING word je bij de kladden gegrepen, meegesleept en blijf je getroffen achter.

Over de maker

Juliette van Ardenne is geen onbekende in de film- en televisiewereld. Menig millennial zal haar ongetwijfeld kennen van haar performance in ZOOP als Sira Schilt. Maar ook in Onderweg naar morgenDokter TinusSmeris en in Goede Tijden Slechte Tijden stal ze als actrice de show. Oftewel: you name it, she’s in it.

Met STUWING wil ze zorgen voor meer erkenning en begrip voor de problemen waar jonge moeders, zoals zijzelf, doorheen gaan. “Je mag hulp vragen. Vrouwen moeten weten dat ze hierin niet alleen zijn,” aldus Van Ardenne.